13 Nisan 2010 00:00

Et fiyatları tırmanıyor ithalat baskısı artıyor

KIRMIZI etteki fiyat artışı yeniden başladı. Kasaplar, bir hafta öncesine kadar 15 liraya aldıkları etin kilosunu şimdi 17 liraya bulamıyor.

Paylaş

KIRMIZI etteki fiyat artışı yeniden başladı. Kasaplar, bir hafta öncesine kadar 15 liraya aldıkları etin kilosunu şimdi 17 liraya bulamıyor. Bu yüzden et fiyatlarına zam yeniden gündemde.
Et fiyatlarının artışında, büyükbaş hayvan sayısındaki azalmanın etkili olduğunu öne sürülüyor. ABA Et’in Sahibi Murat Akhan, geçen hafta 14.5-15 lira civarında aldıkları etin kilosunu şimdi 16.5 liraya bulamadıklarını belirtti. Besicinin elindeki hayvanı geri çektiğini vurgulayan Akhan, “Mart-nisan aylarında hayvan kesimi artacak deniliyordu ve gerçekten de Kurban Bayramı’ndan sonra en çok kesilen ay olmasına rağmen et fiyatları düşmedi aksine arttı” dedi.
Acil önlem alınmadığı takdirde et fiyatlarındaki artışın süreceğine işaret eden Akhan, çözüm olarak canlı hayvan ithaline izin verilmesini istedi. Akhan, “Bugün Almanya’da etin kilosu 3 avro, Brezilya ve Arjantin gibi ülkelerde 2 veya 3 dolar. Halkımızın et yiyebilmesi için yediği et ürünlerinde de suiistimal edilmemesi için acilen ithalat gereklidir.” ifadelerini kullandı. İthalattan yerli üreticinin zarar göreceği eleştirilerine katılmayan Akhan, Türkiye’de firma statüsünde besicilik yapan 250 şirket bulunduğunu belirterek asıl üretici köylünün ise sattığı hayvanın yerine hayvan bulamadığına işaret etti.
ÜRETİM AÇIĞI DEVAM ETTİKÇE FİYAT ARTAR
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da kasapların karkas eti 17 liranın üzerinde aldığını söyledi. Esnafa etin maliyetinin 22-23 lirayı bulduğunu aktardı. Et fiyatlarını sabit durduğu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Yalçındağ, “Bire bir bu işi yapanlarla içli dışlıyız. Türkiye’de üretim açığı var. Bu devam ettiği sürece fiyat artışı kaçınılmaz. Besici malını kestiği zaman arkasından gelen hayvan yok.” ifadelerini kullandı. Et ve Balık Kurumu’nun et alış fiyatını da eleştiren Yalçındağ, “Devlet belirleyici olacağı yerde körükleyici oluyor. 14.5 liraya kesiyor, maliyetleriyle birlikte 17 liraya çıkıyor.” şeklinde konuştu. (Ankara/CİHAN)
ÖNCEKİ HABER

Çamalan’dan ‘destek’ çağrısı

SONRAKİ HABER

İl Özel İdaresi sorumluluk kabul etmiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...