13 Nisan 2010 00:00

1 Mayıs anlamına uygun kutlanmalı!

Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen genel sekreterlerinden oluşan 1 Mayıs tertip komitesi, 1 Mayıs’ta İstanbul’da bölgesel miting yapma kararı aldı.

Paylaş

Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen genel sekreterlerinden oluşan 1 Mayıs tertip komitesi, 1 Mayıs’ta İstanbul’da bölgesel miting yapma kararı aldı. Komite bu karar gereği Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya ve Bolu illerinin ayrı kutlamalar yapmayarak, İstanbul’a katılımının sağlanacağını bildirdi. Diğer illerde ise ortak kutlamalar yapılması kararlaştırıldı. Kocaeli’nde AD Demirel işçileri ise 1 Mayıs’ın anlamına uygun olarak yerellerde kitlesel kutlanması gerektiğini söylediler.
Geçtiğimiz yıl 1 Mayıs’ın alan tartışmalarına kilitlendiğini belirten Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Mali Sekreteri Hakan Akyol “DİSK bunu Taksim meselesine endeksledi, Türk-İş bunu başka tarafa çekti. Bir dönem bu ülkede 1 Mayıs’lar çiçek bayramı oldu, bahar bayramı oldu, yasaklı oldu. 2 sene önce resmi tatil ilan edildi. Sendikalar ne yapıyor? Hep temsilcileri ya da profesyonelleri işçilerin adına 1 Mayıs’a gönderiyor. 1 Mayıs’ı nasıl kutluyorlar? AD Demirel’den 3 temsilci var, sendikanın olanakları bu kadar, 3 temsilci gidip 1 Mayıs’ı kutluyor. Sendikaların yapması gereken bütün işçileri alana çekmek” diye konuştu.
TEMSİLİ DEĞİL KİTLESEL MİTİNG
Sendikaların temsili düzeyde 1 Mayıs kutlamaları yaptıklarını belirten Akyol, Taksim’e 15 milyonluk İstanbul’un işçi sınıfının yeteceğini belirterek Kocaeli’nden temsili gidiş yerine yerelde kitlesel miting yapılması gerektiğini ifade etti. “Çağrıyla bu işler olmaz. Ben bu sene Taksim’de kutlayacağım demekle olmaz. Makul sayıyla değil işçiyi işçi gibi yığacağım oraya denmeli. Bu yüzden herkes kendi alanında, herkesin daha fazla katılım sağlayacağı yerellerde kutlanması lazım” diyen Akyol, şöyle devam etti: “Her örgüt kendi yerelinde 1 Mayıs’ı kutlama kararı almalıdır. Taksim’de kutlanacaksa, oraya gidecek 3 temsilci yine gitsin. Ama yerelde işçiler eşiyle çocuğuyla 1 Mayıs’ın anlamına uygun bir şekilde kutlamalar yapsın.”
KOCAELİ’NDE KUTLANMALI!
Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu AD Demirel Fabrikası İşçisi Şerafettin Halis, 1 Mayıs’la ilgili sendikaların işçileri eğitmesi gerektiğini belirterek “Nerede ne gerekiyorsa bunların önlemini alması lazım. İşçileri daha dirençli tutmaları lazım. Sendikasız işyerlerindeki işçilerin de 1 Mayıs’a katılması önemli. İşçiler 1 Mayıs’ın kendi bayramları olduğunu bilip sendikalı-sendikasız ayrımı yapmadan 1 Mayıs mitingine katılmalılar” diye konuştu.
AD Demirel İşçisi Sefa Ünal da 1 Mayıs’ın resmi tatil ilan edilmesinin önemli olduğunu ifade ederek “AKP belki bilmeyerek işçi kesimine iyilik yaptı. Çünkü yüz binlerin alanlara döküleceği Türkiye’de diğer fabrikalara örnek olacaktır. Sendikalaşmayı teşvik edecektir. 10 senedir sendikalı olarak çalışıyorum. 8 senedir 1 Mayıs’a katılıyorum, bu sene de katılacağım. 1 Mayıs’ın Kocaeli’nde kutlanması daha iyi olur, katılımı arttırır” dedi.
AİLEMİZLE KATILALIM!
AD Demirel İşçisi Erdem Uzala ise şunları söyledi: “Öncelikle 1 Mayıs’ı yalnızca sendikalara bağlamamız lazım. İnsanlar nasıl çocuğunun doğum gününü hatırlıyorsa 1 Mayıs’ı da öyle hatırlaması lazım. İşçilerin süreklilik haline getirmesi lazım. 1 Mayıs’ın Kocaeli’nde kutlanması daha iyi. Katılımın daha fazla olmasını sağlar.”
AD Demirel İşçisi Murat Yimal Taksim’de yapılacak kutlamanın önemli olduğunu belirterek “1 Mayıs bizim bayramımız, biz işçi sınıfıyız. Bütün herkesin buna sahip çıkması gerek. Sahip çıkılmazsa yarınlarımız daha kötü olacak. Bu nedenle 1 Mayıs ailelerimizle, çoluk çoğumuzla kutladığımız bir gün olmalıdır” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar
ÖNCEKİ HABER

ADANA’DA BAŞVURU YAPILDI

SONRAKİ HABER

Kent AŞ işçilerine yine işe iade kararı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...