13 Nisan 2010 00:00

Sürgün şairler söyleşide buluştu

‘YERELDEN Ulusala, Ulusaldan Evrensele’ başlığıyla düzenlenen Çukurova Sanat Günleri sona erdi.

Paylaş

‘YERELDEN Ulusala, Ulusaldan Evrensele’ başlığıyla düzenlenen Çukurova Sanat Günleri sona erdi. 4. kez yapılan etkinlik, yeterince duyurulmadığı için alanlarında yetkin sanatçıların boş salonlara seslendiği sanat günleri, bu nedenle tartışılacağa benziyor. Türkiye’de 6 kentte, Suriye’de ise bir kentte düzenlenen etkinliklerde, başta edebiyat olmak üzere resim, müzik ve fotoğraf dallarında sunum, söyleşi ve konserler yapıldı. Söyleşilere katılan şairler, Ortadoğu’da yaşanan vahşet ve kıyımın haykırışlarını içeren şiirler okudular. Tarihi Kız Lisesi’nin konferans salonunda yapılan söyleşiye , farklı Ortadoğu ülkelerinden şair, yazar ve hikayeciler katıldı. Ortadoğu ikliminin hakim olduğu söyleşide, işgal nedeniyle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan edebiyatçılar aynı salonda bir araya geldi. Iraklı Şair Hamid Said, Tunus Arap Yazarlar Birliği Başkanı Cemile Almaciri, Ürdün Yazarlar Birliği Üyesi Meryem el Safi, Suriye Yazarlar Birliği Üyesi Muhammed Baki Muhammed, Ürdün Kültür Bakanlığı yetkilisi ve Yazarlar Birliği Üyesi İntisar Abbas ve Suriye’den Haris Yayınevi sahibi Çocuk Edebiyatçısı Meryem Hayırbey, deneyimlerini paylaştı. BİRBİRİMİZİ TANIMIYORUZ
Tarihsel komşuluğu ve kültürel yakınlığına rağmen Türkiye ve Irak halklarının birbirleri hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Hamid Said, bu nedenle edebiyatçılara çok görev düştüğünü belirtti.
Yazdıklarının çoğunlukla Kudüs hakkında olduğunu söyleyen İntisar Abbas "İsrail Kudüs'e gitmemize izin vermiyor. Biz de özlemimizi yazarak gideriyoruz" dedi.
Suriyeli şair Muhammed Baki Muhammed, Ortadoğu’da en çok Türkiyeli yazarların özellikle Aziz Nesin’in okunduğunu söyledi.
Meryem Hayırbey ise Gülsüm Cengiz’in çocuk kitaplarını Arapçaya çevirmeye hazırlandıklarını “Suriye’de, köyden kente tüm çocukların Gülsüm Cengiz’i seveceklerini düşünüyorum” dedi.
(Adana/EVRENSEL)
Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Tuluyhan Uğurlu ile ‘çaylı-simitli’ konser

SONRAKİ HABER

Aman ‘Ayrılık’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...