13 Nisan 2010 00:00

Madenciler gözlerini zeytine dikti

Birçok kurum ve uzman tarafından yaşamın sürdürülebilirliği ...

Paylaş

Birçok kurum ve uzman tarafından yaşamın sürdürülebilirliği açısından “eskisinden bile daha tehlikeli” olmakla nitelenen Maden Kanunu’ndaki değişikliklerle ilgili yasa tasarısı, komisyonlardan birer birer geçiyor. Tasarının komisyonlardan zorlanmadan geçmesinden ve ülke gündemindeki toz-dumandan cesaret aldıkları anlaşılan madenci şirketler, artık daha fazlasını istiyorlar. “Kurt puslu havayı sever” atasözünü haklı çıkarırcasına, madenci lobisi şimdi de Maden Yasası’na zeytinlik alanların da madenciliğe açılması için değişiklik önergesi verdi. Hem de yine bildik bir “arkadan dolanma” hamlesiyle!.. Madencilik Sektörü Başkanlık Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Kasapoğlu’nun imzasını taşıyan değişiklik önergesinin, TBMM’nin yasa değişikliğiyle ilgili ana komisyonu olan Plan Bütçe Komisyonu’na değil de Sanayi Komisyonu’na verilmesi, benzer bir girişimin 2004 yılında Plan Bütçe Komisyonu’ndan dönmesine bağlanıyor. Değişiklik önerisi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu’na bağlı alt komisyondan geçti bile! Zeytincilik sektörü örgütlerinin haberi dahi olmadan, üzerinde tartışılmadan oldubittiye getirilmeye çalışılan değişiklik, büyük tepki çekiyor. 2004 yılında durdurulan benzer bir girişimin şimdi de boşa çıkarılması için zeytinciler, çevreciler ve diğer yaşam savunucuları, mücadelenin yükseltilmesi için neler yapılacağını tartışıyorlar.
2004’TE ENGELLENMİŞTİ
Madencilik Sektörü Başkanlık Konseyi Başkanı Kasapoğlu tarafından TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Alt Komisyonu’na verilen değişiklik önergesinde, madencilik yasa tasarısına eklenmesi istenen madde şöyle: “Bakanlıkça tespit ve ilan edilen zeytinlik sahaları içinde zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin üreme ve gelişmesine mani olmayacağı Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde belirlenmiş olan madencilik arama ve işletme faaliyetleriyle bu faaliyetlerle ilgili tesis ve altyapı tesislerinden ibaret geçici tesisler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri yapılabilir ve işletilebilir.”
Konuyla ilgili görüştüğümüz zeytinciler, madencilerin dünyanın bütün ülkelerinde yaptıkları gibi kendileri için eksik kaldığını düşündükleri yasal düzenlemeleri ülkemizde de tamamlama peşinde olduklarını söylüyorlar. Madencilerin 2004 yılında da benzer bir girişimde bulunduklarını ama o dönem ortaya konan mücadeleyle bunun engellendiğini aktaran zeytinciler, “Zeytin yasasındaki değişiklik, öncelikle zeytinciler olmak üzere ülkemizdeki milyonlarca insanı doğrudan, bir o kadarını da dolaylı ilgilendiren bir konu. 2004 yılında bu konuda kararını vermiş olan parlamento, bugün ne oldu da bu kararından vazgeçerek değişiklik peşine düştü? Bir yandan dünyanın ikinci büyük zeytinci ülkesi hedefi konuluyor, yüz binlerce imzayla TBMM Başkanlığı’na gidilerek zeytin yasasında değişiklik yapılmaması isteniyor. Diğer yandan böylesi bir girişim oluyor” diyor.
KAYBEDECEK 1 DAKİKA BİLE YOK
Plan Bütçe Komisyonu’nun, TBMM’nin bütün yasalarının görüşüldüğü ana komisyonu durumunda olduğunu belirten zeytinciler, bu değişikliğin Sanayi Komisyonu’na verilmesini ve bu komisyonun yasa değişikliğinde “ana komisyon” olarak çalışmasını, “arkaya dolanma” olarak yorumluyorlar. Zeytincilik yasasındaki bu değişiklik girişiminin bir oldubitti dayatması olduğunu dile getiren zeytinciler, “Kaybedecek bir tek dakika yoktur. Ya zeytinliklerimizi koruyacağız ya da yağma ve işgale sessiz kalmanın tarihi sorumluluğu altında ezileceğiz. Bu değişiklik sadece Ege’nin, Körfez’in, Marmara’nın sorunu değil. Ülkedeki tüm zeytincilerin, tarımla uğraşanların, yaşam savunucularının sorunu. Nasıl ki TEKEL işçilerinin eylemi, talepleri sadece kendilerini ilgilendirmiyorsa ve ülkedeki emek mücadelesine mal olmuşsa, tarım alanındaki bu talan ve yağmanın durdurulması için de tüm emek güçlerinin harekete geçmesi gerekli” diyorlar. (İzmir/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Atık su arıtma tesisine karşı mücadele sürüyor

SONRAKİ HABER

RAMP IŞIKLARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...