14 Nisan 2010 01:00
Belediye işçileri sokağa çıkıyor
2010-2012 yılları arasında geçerli olacak toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlandığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve iştirak şirketlerde çalışan işçiler, eylemlere başlıyor.
İlk olarak bugün İBB önünde eylem yapacak olan belediye işçileri, toplusözleşme görüşmelerinde esnek çalışma, kapsam, performans dayatmalarına son verilmesini ve taleplerinin kabul edilmesini isteyecekler.
Belediye-İş İstanbul şubelerinin sürdürdüğü toplusözleşme görüşmelerinde, 60 günlük süreç geride kalırken 23 maddede uyuşmazlık tutuldu. Belediye işçileri, günlük yevmiyelerinin 70 TLye yükseltilerek bunun üzerine yüzde 20 zam yapılmasını talep ederken, İBB yöneticileri hâlâ ücret teklifinde bulunmadılar. Toplusözleşme, 1 Mayıs ve 26 Mayıs sürecini Belediye-İş şube başkanlarıyla konuştuk.
23 MADDEDE ANLAŞMA YOK
Toplusözleşmelerin 7 bin işçiyi kapsadığını söyleyen Belediye-İş İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş, bu rakamın sadece kendi üyeleri olduğunu, ayrıca İETT, İSKİ, İGDAŞ, Halkekmek ve Hamidiye işçilerinin toplusözleşmelerinin de devam ettiğini kaydetti.
Toplusözleşme görüşmelerinde 23 madde üzerinde anlaşma sağlayamadıklarını ifade eden Altaş, Sözleşmede bizim olmazsa olmazımız kapsam maddesi. 2 ve 4 yıllık üniversite mezunları İBBde ve iştirak şirketlerde kapsam dışı tutuluyor. Biz bunların kapsam içine alınmasını istiyoruz. Kapsam dışında şu anda 2 bine yakın insan var, ancak bundan sonra işe alınacak olan personeli de düşünürsek bu rakam çok yükselecek diye konuştu.
İBB yöneticilerinin performans uygulamasını getirmek istediğini belirten Altaş, bu konuda da ciddi sıkıntıların ortaya çıkacağını, çünkü performansı belirleme konusunda nasıl bir yol izleneceğinin açıklanmadığını söyledi.
İŞTEN ATMALARIN ÖNÜ AÇILMAK İSTENİYOR
İşveren kendisi belirliyor performansı. Bunu belirleyen insan bir işçiye gıcıksa, performans düşük geliyor. Örneğin gece bekçisinin performansı düşük geliyor. Performansını neye göre ölçüyor belli değil. Performansı iki defa üst üste düşük gelenlerin işten atılmasının önünün açılmasını istiyorlar. Bunu kabul etmemiz söz konusu bile olamaz diyen Altaş, hakkında icra kararı çıkmış işçilerin de belediyenin ismini kötüye kullandıkları gerekçesiyle işten atılmasının önünün açılmak istendiğini ifade etti.
İş sağlığı ve iş güvenliği kurulunun kendileri için çok masraflı olduğunu söyleyerek kaldırmak istediklerini belirten Altaş, Bu kurul olmadığı zaman iş kazaları artacaktır, bunu Tuzla tersanelerinde görüyoruz. Bu madde de, dolayısıyla bizim açımızdan önemli bir madde dedi. Altaş, ücret konusunda İBBnin hâlâ bir ücret teklifinde bulunmadığını, kendilerinin yevmiyelerin 70 TLye çekilmesini ve yüzde 20 zam yapılmasını istediklerini söyledi.
BU KEZ ORTAK HAREKET EDİLECEK
Belediye-İş 1 Nolu Şube Başkanı Serdar Cafer Özkul, bugün İstanbul halkının bilgilendirmek için yapacakları eylemin ardından önümüzdeki hafta Genişletilmiş Temsilciler Kurulu yapacaklarını kaydetti. Bu toplantıda önlerindeki süreç içinde nasıl bir yol izleyeceklerinin belirleneceğini belirten Özkul, uzun vadeli bir eylem takvimi çıkartmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Bu eylem takvimini sadece kendi üyeleriyle değil Tes-İş üyesi İSKİ, İGDAŞ, Hizmet-İş üyesi İETT, Öz Gıda-İş üyesi Halkekmek ve Hamidiye işçileriyle birlikte yapmayı hedeflediklerini belirten Özkul, bu konuda şube başkanlarıyla bir araya geldiklerini ve önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini ifade etti. Özkul, Herkesin kaybedecek birçok şeyi var. Özellikle İGDAŞın özelleştirmesi gündemde, İSKİde İETTde norm kadro fazlalığı var deniyor. Tehdit her yerde. Saldırı her yerde. Özellikle TEKEL işçilerinden sonra belli bir birliktelik de yakalandı sendikalar açısından. 1 Mayıs ve 26 Mayıs ortak eylemlerini de düşünürsek ve çıkacak yasaların hepimizi etkilediğini düşünürsek, bu konuda samimi olacaklarına inanıyoruz. Geçmişte şöyle oldu böyle oldu demiyoruz, önümüze bakıyoruz. İşyerlerindeki toplantıları bile ortak yapmayı düşünüyoruz dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCE YERELLERDE KUTLANACAK
Belediye-İş 2 Nolu Şube Başkanı Hasan Gülüm: Toplusözleşme dönemleri işçilerin genel olarak duyarlı oldukları dönemlerdir. Gelecek hafta 1 Mayıs ve gelecek dönem stratejilerimizi belirlemek için bir araya geleceğiz. Bu dönem herkesin canı yandı. Bence TEKELin toplumun diğer katmanlarıyla birleşebilmesinde böyle bir yan da vardı. Böyle bir dönemde 1 Mayısa gideceğiz. Her yıl yaptığımız gibi işyeri temsilcileriyle şube yöneticileri planlı bir şekilde işyeri gezileri yapacak. 5 kişiden 15 kişiye kadar olan yerlerde toplantılar yaparak, 1 Mayısta neyi ön plana çıkartacağımızı konuşacağız. Bu dönem toplusözleşme ve genel saldırıları ön plana çıkartacağız. 4-c, 4-b ve taşeron bizim işkolumuzda da gün geçtikçe yayılıyor. Bu çalışma biçimlerine karşı durmamız gerektiğini ortaya koyacağız. Aslında birleşebilirsek kazanacağımız bir süreç. Bizim toplusözleşmemiz, başkasının 4-csi, bir diğerinin özlük hakları, bunları birleştirebilirsek başarırız.
1 Mayıs, 26 Mayısın nasıl geçeceğini gösterecek gibi. Biz bu yıl yerellerde de kutlamalar yapacağız. Herkes önce kendi bulunduğu yerde bir kutlama yapacak, daha sonra birleşik yapılacak yere gelinecek. 1 Mayısın özü üretimden gelen gücü kullanmaktır, bu de yerel ayaktır. Bu dönem Esenyurtta işten atılan işçilerden kaynaklı oradaki yerel örgütlerle birlikte Esenyurt Meydanında kutlayacağız ve oradan, miting yapılacak yere geçeceğiz. Bu yıl eğer miting Taksimde yapılırsa, İBB önünde eylem yapıp oraya gideceğiz, eğer başka bir yerde olursa da o bölgedeki bir işyeri önünde toplanıp alana gideceğiz. 1 Mayısa ve 26 Mayısa belediye işçilerinin büyük bir çoğunluğu katılacaktır. 26 Mayısı, aynı zamanda grev kararını da asacağımız bir gün olarak planlıyoruz zaten. O gün zaten iş bırakma yapma planımız var.
Gökhan Durmuş
Evrensel'i Takip Et