14 Nisan 2010 00:00

‘Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografi yasağı doğru’

TÜRK Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografi tetkikinin doğru olduğunu, ancak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ifade etti.

Paylaş

TÜRK Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Okan Akhan, İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanan Tüm Vücut Bilgisayarlı Tomografi tetkikinin doğru olduğunu, ancak kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ifade etti.
Derneklerinin görüşünü yazılı bir açıklamayla duyuran Akhan, İngiltere’de alınan bu kararın haklı gerekçeleri olduğunu, kendilerinin de bu kararı onayladıklarını ifade etti. Kararın, “Yıllık araç muayenesi yapar gibi belli aralıklarla tüm vücut bilgisayarlı tomografi yapılmasına yönelik bir işlem” olduğunu belirten Akhan, bu kararın, İngiltere dahil tüm dünyada gerekli tıbbi durumlarda uygun teknikle yapılan diğer bilgisayarlı tomografi tetkiklerini kapsamadığını ifade etti. İngiltere Sağlık Bakanlığı’nca yasaklananın, tamamen sağlıklı bireylerde tüm vücudun “Her hangi bir hastalık var mı?” diye taranması olduğunu aktaran Akhan, bunun Türkiye’deki yasal mevzuatta kabul edilen ve tıbbi olarak da yapılan günlük bir uygulama olmadığını bildirdi.
GEREKSİZ ÇEKİMLER ENGELLENMELİ
Bilgisayarlı tomografinin, “Uygun endikasyonlarla ve uygun protokollerle kullanılması gereken bir görüntüleme yöntemi” olduğuna dikkat çeken Akhan, “Doğru ve gerekli kullanım şartlarında, birçok hastalığın tanı ve tedavi izleminde etkin ve yararlı (Bazen de tek seçenek olabilen) bir görüntüleme yöntemi olan Bilgisayarlı Tomografi, kolay erişilebilir, göreceli olarak ucuz, hızlı ve etkin bir yöntem olması nedeniyle tüm dünyada çok sıklıkla kullanılmaktadır” dedi. Özellikle kanser tanı ve tedavisi başta olmak üzere, solunum, sindirim, boşaltım, beyin, sinir, kas-iskelet, kalp ve damar hastalıkları gibi bir çok sisteme ait hastalıkların erken tanı ve tedavi sonuçlarının değerlendirilmesinde etkin şekilde kullanıldığını kaydeden Akhan, “Bilgisayarlı Tomografide çok bilinen ismiyle X ışınları kullanıldığı için hastalar belirli doz sınırlarında bir radyasyon etkilenimine uğramaktadır. Bu dozun azaltılması önemlidir. Bu nedenle öncelikle gereksiz çekimlerin engellenmesi gerekmektedir” dedi.
Akhan, radyasyon kaynakları ile yapılan her uygulamada olduğu gibi Bilgisayarlı Tomografi çekimlerinde de bilimsel veriler, ulusal ve uluslararası kurallara bağlı olarak oluşturulmuş Radyasyondan Korunma İlkelerinin (Gereklilik, Uygulamada etkinlik, İzin verilen Doz sınırlarına Uyma) titizlik ve özenle uygulanmasını istedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘ÖLMEK İSTEMİYORUZ!’

SONRAKİ HABER

Saldırılara karşı birleşmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...