14 Nisan 2010 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Çalıştığım işyerinde 25 kişi çalışıyoruz....

Paylaş

SORU: Çalıştığım işyerinde 25 kişi çalışıyoruz. Çok büyük bir işyeri değil. Yurtdışında başka merkezlerde de işyerleri olan bir şirkette çalışıyorum. İşyerinde toplam 20 kişiyiz. İşveren ile geçtiğimiz günlerde yaşanan bir tartışma sonucu benim iş sözleşmemi feshettiler. Ben işimi kaybetmek istemiyorum. İşe iade davası açma hakkım var mıdır?
CEVAP: İş Kanununun 18. maddesi gereğince işçinin iş güvencesine ilişkin hükümlerden faydalanabilmesi için altı aylık kıdeme sahip olma ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmanını yanında ayrıca fesih bildiriminin yapıdığı tarihte işyerinde 30 ve daha fazla işçinin çalıştırılması şartı da aranmaktadır. En an 30 işçinin çalıştırmanın bulunup bulunmadığı saptanırken işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunup bulunmadığı incelenmektedir. Eğer işverenin aynı işkolunda birden fazla işyeri yoksa sadece işçinin çalıştığı işyerindeki işçilerin sayısına bakılmaktadır. İşverenin aynı işkolunda birden çok işyerinin bulunması durumunda ise bu işyerlerinin tümündeki toplam işçi sayısının 30 ve daha fazla olup olmadığı araştırılmaktadır.
Yargıtay, sizin durumunuza benzer bir olayla ilgili olarak, önüne gelmiş bir dosyada, yani asıl faaliyet alanı yurtdışında olan ve Türkiye’de de şubesi bulunan bir işveren ait işyerinde çalışan işçi sayısının tespitinde, “... kanun koyucu tarafından yurt dışında aynı iş kolundaki işyerlerinde çalışan işçilerin dikkate alınmayacağı yönünde açık bir düzenleme bulunmaması, aynı iş kolundaki işyerlerinin sadece ülke sınırları çerçevesinde değerlendirileceğine dair bir yasal düzenleme bulunmadığı, işçi lehine hareket edilmesi gerektiği...” gerekçesi ile yurt dışındaki işçilerin de dikkate alınması gerektiğine karar vermiştir.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Çocuk oyununa kaymakam yasağı

SONRAKİ HABER

Okmeydanı’nda metrobüs durağı çilesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...