14 Nisan 2010 00:00

Çocuk oyununa kaymakam yasağı

Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelen, Ayla Çınaroğlu’nun “Miğfer” isimli çocuk oyunu, Antakya Dörtyol Kaymakamlığı tarafından sakıncalı bulunarak yasaklandı.

Paylaş

Merhaba Sanat Tiyatrosu tarafından sahnelen, Ayla Çınaroğlu’nun “Miğfer” isimli çocuk oyunu, Antakya Dörtyol Kaymakamlığı tarafından sakıncalı bulunarak yasaklandı.
Kaymakam Hayri Sandıkçı imzasıyla yasaklanan oyun için düzenlenen tutanakta, oyunun komisyonca incelendiği ve “uygun görülmediği” belirtiliyor. Bir çocuk oyununun yasaklanmasında gösterilen gerekçeler arasında, “orduyu rencide edici ifadeler, mesajın yanlış yollarla verilmesi” gibi nedenler de yer alıyor.
TOBAV başarı ödülü alan oyun, devlet tiyatrolarınca sahnelenmiş ve Kültür Bakanlığı tarafından maddi destek almıştı.
Verilen kararı anlamakta güçlük çektiklerini söyleyen Merhaba Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ramazan Velieceoğlu, “Kültür kurumları oyunu edebiyat, sanat ve estetik yönünden değerlendirirken, kaymakamlığın oyunu hangi açıdan yorumladığını anlamış değiliz” dedi. Eğitim Sen Dörtyol Temsilciliği tarafından öğrencilere gösterilmek istenen oyunun yasaklanması, Türkiye Tiyatrolar Birliği başta olmak üzere pek çok kurum tarafından protesto edildi.
KARAR GERİ ÇEKİLMELİ
20 yıldır ülke genelinde tiyatro yapan Merhaba Sanat Tiyatrosu’nun, 2009-2010 tiyatro sezonu için hazırladığı “Miğfer” adlı çocuk oyununda, “iç ve dış dünyamızı derinden etkileyen acımasız savaşların çağdışı kalması gerektiği” dile getiriliyor.
Tarihin çeşitli dönemlerindeki benzer yasaklamaların ve bu tür sığ yaklaşımların evrensel kültür birikimine katkı sağlamadığını kaydeden Ramazan Velieceoğlu, şöyle konuştu: “Bu oyun; sevginin üstünlüğünü, paylaşmanın, kardeşliğin, birlikte dostça yaşamanın önemini vurgulayan, savaştan yana değil barıştan yana olan bir oyun. Ölümü değil yaşamı savunan ve çocukların severek izlediği şarkılı danslı bu oyun.”
Oyun hakkındaki gerekçelerin ‘zorlama’ ve ‘taraflı düşünceler’ olduğunu kaydeden Velieceoğlu, kararın geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
(Mersin/EVRENSEL)
Kadir Baziki
ÖNCEKİ HABER

Alataş gözyaşlarıyla uğurlandı

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...