15 Nisan 2010 00:00

HAYATIN İÇİNDEN

Tarihte bir gün.

Paylaş

Tarihte bir gün.
Galatasaray UEFA kupasını kazanmış. “Ağlamak istiyorum” beyanında bulunan maç anlatıcısı, bu kez hüngür hüngür. Futbola ilgisi olanlar heyecanlı. Fenerbahçeliler hariç tüm fanatik İstanbullular, komşu şehirlerden gelen çoğu erkek kalabalık Taksim Meydanı’nı doldurmuş.
“Lay lay lay lay lom...”
Sorun yok.
Talepler “lay lom” olunca emniyet huzurlu. Valilik huzurlu. Bakanlık huzurlu. Devlet dört köşe.
Bir başka maç... Bu kez rakip İngiliz. İçkiyi fazla kaçırıp, kendi kültürlerinde gülüp geçilecek hareketi bizim fanatiğe yapınca, sopayı yiyor. Yetmiyor, bıçaklanıp hayatını kaybediyor.
Valilikten “Taksim Meydanı’nda suçsuz insanların hayatını kaybetmemesi, provokasyonların olmaması için meydanı futbol kutlamalarına, geyik muhabbetlerine kapatıyoruz. En azından sadece kulüp başkanlarının eski su işlerinin önüne çelenk bırakmalarına izin verebiliyoruz” türünden bir açıklama bekliyoruz.
Ne gezer!..
Yine sorun yok.
Ölen İngiliz. Talepler “lay lom”...
Yılbaşı kutlamalarında Frenk kızları meydana çıktıklarına pişman ediliyor. Ancak “uçan” kurtuluyor bizim kaçkınların elinden.
Her kızın başına bir polis görevli neredeyse. Kimi kestaneci, kimi kağıt mendilci. Ama fark etmez. Gözlerde “Taciz pek büyük bir suç sayılmaz. Hem genç kızların o saatte Taksim Meydanı’nda ne işi var? Sağlam ayakkabı işi değil bu iş” bakışları...
Taksim Meydanı işçiler dışında herkese serbest. İstanbul valisi, sanki geçen yıl işçiyi tepeleyenler Jüpiter’den gelenlermiş gibi, babacan tavrını yüzüne iliştirmiş.
“Taksim’e bir itirazımız yok.”
Geçen sene neden vardı? Ne değişti bir yıl? TEKEL işçilerinin kararlılığı, ÇEMEN işçilerinin mücadelesi uykuları mı kaçırdı?
Taksim’de deve ile gezmek, “serbest”. İngiliz bıçaklamak, “ayıp ama kardeşim yaaa”... Kız kovalamak, “tutarsan”... İş, ekmek, özgürlük talebinde bulunmak, “provokasyoncu, solcu, bölücü, yıkıcı, menfaat tekerine çomak sokucu”...
Şimdi “Az gelin bari” diyorlar.
Utanmasalar, “Teker teker gelin” diyecekler!..
ARİF NACAROĞLU
ÖNCEKİ HABER

Evrim Alataş’a mektup

SONRAKİ HABER

Evrensel Kültür kapakları sergisi açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...