16 Nisan 2010 01:00
Güçlü bir 1 Mayıs için...
Konfederasyonların kararı doğrultusunda Ankaradaki sendikalar 1 Mayısı Sıhhiye Meydanında ortak kutlayacaklarını duyurdular. Sendikacılar güçlü bir 1 Mayıs için talepler etrafında işsizi, kadınları, gençleri, kentsel dönüşüm mağdurlarını, tüm Ankaralıları, eş ve çocuklarıyla alanda yer almaya çağırdılar.
Konfederasyon temsilcileri, dün Petrol-İş Ankara Şubesinde basın toplantısıyla ortak kutlama kararlarını açıkladılar. Ortak metni okuyan Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, altı konfederasyonun birlikte hareket etmesinin önemine dikkat çekti. 2010 1 Mayısının bu açıdan milat olacağını belirten Özgen, altı konfederasyonun 1 Mayısı birlikte kutlama iradesinin ilk günden kazanıma dönüştüğünü; 32 yıldır emekçilere yasak olan Taksim Meydanının, 1 Mayısta açıldığını söyledi.
SALDIRILARIN DOZU ARTIYOR
25 yıldır devam eden özelleştirme uygulamalarını hızlandıran hükümetin, binlerce TEKEL işçisini güvencesiz, kuralsız ve örgütsüz çalışmaya mahkum ettiğini kaydeden Özgen, sadece işini, aşını ve ekmeğini korumak isteyen işçilere yönelik şiddetin dozunun arttığını söyledi.
Krizler, işyeri kapatmalar ve işten atmaların, başta kadınları çalışma yaşamından uzaklaştırmanın bahanesi olduğuna vurgu yapan Özgen, Oysa kadın emekçiler, evin yolunu tutup işsizliğe, açlığa, eğitimsizliğe, sağlıksız ve geleceksiz yaşamaya boyun eğmeyeceklerini; bu kavgada sokaklarda, meydanlarda, direniş çadırlarında, grev meydanlarında olduklarını, TEKELde, TARİŞte, Kent AŞde ön saflarda yer alarak ilan ediyorlar dedi.
Altı konfederasyonun birlikte hareket etme iradesinin güçlü bir mücadeleyi örgütlemelerini sağlayacağını ifade eden Özgen, 2010 1 Mayısının bunun provası olacağını dile getirdi.
ÇALIŞMALARI BAŞLATTIK
Sadece temsil ettikleri üyeleri değil kölelik koşullarında, güvencesiz, düşük ücretle çalışan örgütsüz işçiyi, işsizi, kadınları, gençleri, kentsel dönüşüm mağdurlarını, tüm Ankaralıları 1 Mayısta eş ve çocuklarıyla alana çağıran Özgen, konfederasyonların yerel bileşenleri olarak çalışmaları başlattıklarını söyledi.
1 Mayısta alanlarda dile getirecekleri taleplerinin karşılanmaması halinde, konfederasyonların aldığı 26 Mayısta bir günlük üretimden gelen gücün kullanılacağını hatırlatan Özgen, Güçlü bir 1 Mayıs, 26 Mayısı daha da anlamlı ve etkili bir hale getirecek, hükümet ve sermaye kesimine taleplerimizin gerçekleşmesindeki kararlılığımız açısından önemli bir mesaj olacaktır dedi.
Daha sonra söz alan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, altı konfederasyonun birlikte kutlama kararını önemsediklerini belirterek, Ankarada da bütün güçleriyle alanda olacaklarını ifade etti.
HERKES KENDİNDEN FEDAKARLIK ETMELİ
Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır da, 1 Mayısta herkesin bir sınavda olacağını ve bundan sonraki birlikteliklerin adımı sayılacağını söyledi. Bu adımın güzel atılması ve kutlananın güzel gerçekleşmesi halinde, birlikteliklerin devam edeceğini de kaydeden Kır, herkesin kendinden fedakarlık yaparak, hak arama ve birlikte hareket etme perspektifiyle hareket etmesini istedi.
KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Fikret Arslan da, ortak kutlama kararını önemsediklerini belirterek, KESK olarak bütün güçleriyle alanda olacaklarını söyledi. 26 Mayıs kararına diğer iki konfederasyonun da katılarak o gün hayatı durdurmalarını öneren Arslan, herkesin eş ve çocuklarıyla Sıhhiyede olması gerektiğini ifade etti.
Toplantıya Liman-İş Genel Başkanı Muzaffer Akpunar ile Tez Koop-İş, TÜMTİS, Yol-İş Ankara 3 Nolu Şube, Tek Gıda-İş Ankara bölge temsilcisi, Türk Metal, KESKe bağlı sendikaların Ankara şubeleri ve EMEP Ankara İl Başkanı Selma Gürkan da katıldı. (Ankara/EVRENSEL)
ANKARALI İŞÇİ VE EMEKÇİLERİN TALEPLERİ
* Başta 4-c olmak üzere güvencesiz, kuralsız, esnek tüm istihdam uygulamalarından vazgeçilmesi
* Kiralık işçilik olarak bilinen düzenlemenin yasalaştırılmasından vazgeçilmesi
* Şeker fabrikaları ve enerji işyerleri başta olmak üzere tüm özelleştirmelerden vazgeçilmesi
* ILO ve AB normlarının uygulanması, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması, kamu çalışanlarına grevli TİSli sendika hakkının güvence altına alınması
* Gözden geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartının 5. ve 6. maddelerindeki çekincelerin kaldırılması
* Kıdem tazminatını ortadan kaldıracak her türlü yaklaşımdan vazgeçilmesi
* İşsizlik Fonunun amacı dışında kullanılmaması
* Kriz fırsatçılığı ile emek haklarının gasbedilmemesi.
* Asgari ücretin insanca yaşama yetecek düzeye çıkarılması
* Çalışma hayatının, sözleşme biçimleri, çalışma süreleri ve ücret yönünden insan onuruna yakışır iş temelinde düzenlenmesi
* İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin iş cinayetlerini önleyecek şekilde güvenceye alınması
* Sağlık hakkı temel insan hakkıdır yaklaşımıyla, katılım ve katkı paylarından vazgeçilmesi
* Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemelerde sendikaların görüş ve önerilerinin dikkate alınması
* Ekonomik politikaların, sermayeye kaynak aktarımı yerine, emekçiler için istihdam yaratacak yatırımlara yönlendirilmesi
Evrensel'i Takip Et