16 Nisan 2010 00:00

Eti Krom’da köleliğe karşı mücadele

ÖZELLEŞTİRİLDİKTEN sonra işçi cinayetleri, hak gaspları, işten atmalarla sık sık gündeme gelen Eti Krom AŞ’de, bu kez de sendikalaşmak isteyen 25 işçinin işine son verildi.

Paylaş

ÖZELLEŞTİRİLDİKTEN sonra işçi cinayetleri, hak gaspları, işten atmalarla sık sık gündeme gelen Eti Krom AŞ’de, bu kez de sendikalaşmak isteyen 25 işçinin işine son verildi.
2005’te özelleştirilmesinin ardından bir sömürü cehennemine dönüşen Eti Krom’daki kölece çalışma koşullarına karşı insanca çalışma koşulları, ücretlerin iyileştirilmesi gibi taleplerle sendikalaşma mücadelesi başlatan işçiler, DİSK’e bağlı Dev Maden-İş Sendikası’nda örgütlenme çalışması başlatmışlardı. Bunun üzerine işten atılan işçilerle yaptığımız görüşmede işçilerin anlattıkları, Eti Krom’da neler olduğunu gözler önüne seriyor.
Mücadeleye ile hakların kazanıldığını belirten işçiler en çok sağlık koşulları ve ücret adaletsizliğinden şikayetçi olduklarını belirtiyorlar. “450 işçinin çalıştığı işletmede bir doktor bile yok” diyen bir işçi, 1800 derece sıcaklıktaki fırınların önünde işlevsiz maske ve eldivenlerle çalışmak zorunda bırakıldıklarını, metal tozu yutmaktan ciğerlerinin iflas ettiğini dile getirdi. İşçilerin birçoğunun akciğer ve böbrek rahatsızlıkları yaşadığını dile getiren işçi, çıkan yemeklerin besin değerlerinin ise çok düşük olduğunu dile getirdi. Başka bir işçi de, “Herhangi bir iş kazasında işçilere kaza raporu düzenlenmiyor ve iş mahkemesine gidildiği takdirde işten atılacakları söyleniyor. Düzenlenen kaza raporlarındaysa hep işçilerin haksız ve hatalı olduğu gösteriliyor” diyor. Eti Krom AŞ özelleştirmeden önce ortalama bir maden işçisinin maaşı 1200 lira iken, özelleştirmeden sonra ücretler 600 ile 850 liraya düşürüldü.
Eti Krom AŞ patronu Mehmet Yıldırım, önceki yıllarda basına yaptığı açıklamada, 2008 yılında en düşük işçi ücretinin 800 lira olacağını bildirmişti. İşçiler soruyor: “Sene 2010 ve bizim ortalama ücretlerimiz 650 lira, ne zaman zam yapacaksın?” Eti Krom’un özelleştirilmeden önce yaptığı üretimin on katının yapıldığını, ama beş yıl önce ödenen maaşın yarısını zorla alabildiklerini belirten işçiler, patronun toplantılarda sürekli “Biz bir aileyiz, hep birlikte kazanacağız” dediğini hatırlatarak, ‘Nedense hep kendisi kazanıyor’ diyorlar. Bütün bu sorunlar karşısında sendikalaşmanın şart olduğunu düşünerek Dev Maden-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladıklarını belirten işçiler, “180 arkadaşımızdan onay almıştık. Örgütlenmeye başlamıştık, durumdan haberdar olan patron hemen 25 arkadaşımızın işine son verdi” dediler. İşten atılan 19 işçiye zorla istifa dilekçesi imzalatılmaya çalışıldığını belirten işçiler, “Birkaç arkadaş dışında kimse bu dilekçeleri imzalamamış” dediler. İşçiler, sendikalaşma çabalarının ardından işletmenin lojmanlarında kalan iki işçiye bir hafta içinde lojmanları boşaltma talimatı verildiğini de söylediler. İşçiler, patronun bu tür yöntemlerle kendilerini sendikalaşma çabasından vazgeçirmeye çalıştığını belirterek, “Fakat ok yaydan çıktı bir kere” diyorlar. (Elazığ/EVRENSEL)


ÖNCEKİ HABER

Türk’e yapılan saldırıya tepkiler sürüyor

SONRAKİ HABER

Bu GREVDİR tuğla GREVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...