16 Nisan 2010 00:00

Çin, İran’a yaptırıma sıcak bakmıyor

İRAN’a yaptırımlar konusunda Türkiye ile görüş ayrılığı resmi olarak açıklanan ABD Başkanı Barack Obama’ya bir sürpriz de Çin’den geldi.

Paylaş

İRAN’a yaptırımlar konusunda Türkiye ile görüş ayrılığı resmi olarak açıklanan ABD Başkanı Barack Obama’ya bir sürpriz de Çin’den geldi. Çin, İran’a doğrudan petrol satışlarını artırırken, yaptırımların Washington’un iddia ettiği kadar acil olmadığını savunuyor.
ABD Başkanı Barack Obama, Washington’da Nükleer Güvenlik Zirvesi sona ererken Pekin’i İran’a yönelik yaptırımların sıkılaştırılmasına ikna etme yolundaki çabalardan bahsetmişti.
Ancak, İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi, Çin hükümetinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik yeni yaptırımları tartışırken, İran’a doğrudan petrol satışlarını artırdığına dikkat çekti.
Gazetenin aktardığına göre, İran, New York’taki Birleşmiş Milletler oturumlarında 5 kilogramlık yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum ürettiğini ilan ederken, konseyin zenginleştirmeye son vermesi yolundaki çağrılarına meydan okudu. İran, zenginleştirilmiş uranyumu tıp alanında kullanacağını söylerken ABD, bunun nükleer silah üretiminde kullanılacağını iddia ediyor.
Çin, bu meselenin Washington’un iddia ettiği kadar acil olmadığını ve diplomasi için hâlâ zaman olduğunu savunuyor. İran ile Çin arasındaki ticaret de son on yılda ikiye katlanarak 30 milyar ABD dolarına ulaştı ki bu rakam Çin’in Tahran’a yönelik yaptırımları kabul etmekteki isteksizliğini de körüklüyor.
İRAN’DAN ALTERNATİF KONFERANS
Öte yandan İran, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi ve İmhası Konferansı düzenliyor. İran Dışişleri Bakanlığı, Tahran’da 17-18 Nisanda yapılacak uluslararası konferansa, 60 ülkenin davet edildiğini, 300 kadar yabancı uzman ve aydının katılımının beklendiğini açıkladı.
“Nükleer enerji herkese, nükleer silah hiç kimseye” başlıklı konferansta, nükleer silahlara sahip ülkelerden bu silahları imha etmeleri istenecek. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kosmosta bizden başka düşünen var mı?

SONRAKİ HABER

İNSANSIZ UÇAKLAR ÖLÜM REKORU KIRIYOR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa