16 Nisan 2010 00:00

Yaşayarak yazmak gerekir

“Bizim dağlar hak yemez,Haksızlığa geçit vermez.” Komünist İmam

Paylaş

“Bizim dağlar hak yemez,
Haksızlığa geçit vermez.”
Komünist İmam

53. baskısı kitapçılarda biten Hasan Kıyafet eseri “Komünist İmam”, ilk basımının yapıldığı 1969 yılından bugüne birçok şeyi geride bırakıp geldi. Hasan Kıyafet’in yazar dostlarından Şair Şehmuz Ay’ın söylediği gibi, yaşayan bir tarih Hasan Kıyafet. Onlarca eseriyle halka ulaşan Kıyafet, Hasan Ağa Sanat Kefe’de yapılan söyleşide, katılanları canlı bir tarihle karşı karşıya getirdi. “Sosyalizmi görüp yaşamadan ölmeyeceğim” diyen Kıyafet, yaşayarak yazmak gerektiğinin altını kalın kalın çiziyor.
Baharın güzel bir gününde havanın kararmaya yüz tuttuğu bir saatte denizi, doğayı yalnız bırakan insanları, şairleri, yazarları, aydınları bir araya getiren bir neden vardı; Hasan Kıyafet. Şükrü Erbaş, Şehmuz Ay, Ömer Polat, Feyzi Ceylan, Mevlüt Koca, Nuri Erkal ve adını söylemediklerimiz, hepsi kendilerinin de dediği gibi “Hasan Kılık Kıyafet” için Hasan Ağa’ya gelmişlerdi. Önce Şükrü Erbaş ve Şehmuz Ay, sahnede ve Hasan Kıyafet için bilinenlerin ötesinde onun yaşama bakışını, edebiyatını anlatıyor; hikayelerini okuyorlar. Zaman zaman gözyaşlarının akışı durdurulamıyor, bazen de kahkahalar sokağın ötesinden duyuluyor. Ve sonra diğerleri… Hasan Kıyafet’e, Komünist İmam’a dair konuşuyorlar.
Son bölüm ise Hasan Kıyafet’e aitti. Kıyafet, “Yaşayarak yazdım” diyor ve yaşadığı zorluklardan bahsediyor. Diyarbekir’i yazmak için oraya girmenin zorluğunu, Yılmaz Güney adının telaffuz edilmesinin yasak olduğu bir dönemde Yılmaz’ı yazmanın zorluğunu anlatıyor.
Ancak anlatırken “Ben böyle zorluk çektim, şöyle sıkıntıya girdim” demiyor. Mücadeleyi, yaşama tutunmayı anlatıyor Kıyafet. Komünist İmam için Humeyni’nin adamlarının, peşine düştüğünü söyleyen Kıyafet, kitaplardan korkmanın mantığı olmadığını anlatıyor. Bir de bakıyoruz ki, zaman geçmiş karanlık basmış, ama gelenlerin gidesi yok.
Tersanelerdeki yaşamdan, “Umut Direniyor” kitabında söz eden Kıyafet, dostlarıyla bir daha mayıs ayında basımı yapılacak olan yeni kitabı için buluşacak.
(Antalya/EVRENSEL)
Tanfer Yeşiltepe
ÖNCEKİ HABER

Su var zam olmasın

SONRAKİ HABER

‘Bruno Barbey’nin İstanbul’u’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...