16 Nisan 2010 00:00

Su var zam olmasın

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80’in üzerine çıktı.

Paylaş

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı, son yağışlarla birlikte yüzde 80’in üzerine çıktı. Kuraklığı gerekçe göstererek suya yüksek oranlarda zam yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, barajlardaki doluluk oranının yüksekliğine rağmen yeni zam yapması dikkat çekti. Hükümete ve belediyeye tepki gösteren vatandaşlar zam değil indirim istiyor.
BARAJLAR AĞZINA KADAR DOLU
İstanbul’a su sağlayan ve 868 milyon 674 bin metreküp su biriktirme hacmine sahip olan Ömerli, Darlık, Elmalı, Terkos, Ali Bey, Büyükçekmece, Sazlı Dere, Isırancalar, Kazandere ve Pabuçdere barajlarının su rezervi, son iki yılın en yüksek miktarına ulaştı. 609 milyon 236 bin metreküp doluluk oranı ile barajların su kapasitesi yüzde 80 çıktı. Daha önceki yıllarda kuraklığı bahane ederek suya yüksek oranlarda zam yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul barajlarının doluluk oranı bu kadar yüksek olmasına rağmen vatandaşlara haber vermeden suya bir kez daha zam yaptı.
BAŞBAKAN’A TEPKİ
Zamla ilgili “kuraklık fotoğraflarıyla” sık sık manşetlere taşınan Ali Bey Barajı’na komşu Zübeyde Hanım Mahallesi sakinleri ile görüştük.
15 yıldır Zübeyde Hanım Mahallesi’nde yaşayan Mustafa Koç da barajların dolu olduğunu vurgulayarak, “Bu belediyeler hizmet getiriyor gibi gözüküyor. Dünya kadar bütçe gelirleri var. Ama gelin bakın, belediyeler borç batağında. Niye? Çünkü bunlar ne yerel yönetimlerden anlıyorlar ne de genel yönetimden! Bütçelerini alıp yandaşlarına veriyorlar. Biz yoksulları soyuyorlar, kendi yandaşlarını ise doyuruyorlar” diye isyan etti. Barajlarda suyun fazla olduğu dönemlerde kapakların açıldığını ileri sürerek, “O kadar su boşuna gidiyor. Bazen borular patlıyor, su günlerce boşuna akıp gidiyor. Sonra da bu suyun parasını zam yaparak bizden çıkarıyorlar” dedi.
Koç, ülkede milyonlarca işsiz olduğunu, icralık vatandaşların mahkemelerde sıra beklediklerini, çocuklarını okutmaya çalışan insanların borç içinde yüzdüğünü belirterek, emekçiye yüzde 2.5 zammı çok gören hükümetin, suya yüzde 40 oranında zam yapmayı düşünmesine tepki gösterdi. Koç, “Çok iyi hatırlıyorum. Önceki yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 5 oranında zam yapmıştı. Bugünün başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, İSKİ bahçesine çadır kurarak zammı protesto etmişti. ‘Bu ekonomik kriz varken suya yüzde 5 oranında yapılan zam, halka hakaret değil mi?’ diyerek, o zamanın belediyesini protesto etmişti. Soruyorum şimdi; barajlar bu kadar dolu iken, insanlar açlık ve sefalet içinde yüzerken, senin yerel hükümetlerin suya yüzde 40 zam yapmayı düşünürken asıl halka hakaret eden sizler değil misiniz?” diye konuştu.
‘SORUNLARLA İLGİLENSİNLER’
Sultangazi ilçesine bağlı mahallenin 30 yıllık sakini iki çocuk annesi Sevim Koç, su zammına tepki gösterdi. Koç, “İki göz oda bir gecekonduda oturuyoruz. Her ay 40 lira su faturası geliyor. Eşim emekli, 650 lira maaş alıyor. Bunun 250 lirası faturalara gidiyor. Geriye 400 lira kalıyor. Gel de geçin! Bu zammı yapanları Allah’a emanet ediyorum. Ne halleri varsa görsünler” diyerek feryat etti.
Bir başka mahalle sakini Aynur Özdemir ise 550 lira maaş alıyor. Su zammı hakkında görüşlerini dile getiren Aynur Özdemir, “Neye zam yapıyorlar? Barajlar dolu. Hani zam yapmayacaklardı? Birçok sorunumuz varken onlarla ilgilenmiyor. Her tarafımız çöp dolu. Vergisini bir de su faturalarıyla peşin alıyorlar. Diğer taraftan da çöpleri toplamayıp bir de suya zam yapıyorlar” dedi.
Özdemir, Ali Bey Barajı’nın Sultangazi Belediyesi tarafından piknik alanı olarak düzenlendiğini ve bunun için hummalı bir çalışma başlatıldığını belirterek, “Asıl amaçları, buraları özelleştirerek paralı hale getirmek. Biz yoksullara temiz havayı bile çok görüyorlar” dedi. Aynur Özdemir, mahalle halkının işe gitmek için her gün iki kilometre yol yürüdüğünü de ekleyerek, “Zaten dünyanın yolunu yürüyoruz, üstelik sıkışık halde. Bütün bu sorunları görmüyor ama suya zam yapmayı biliyorlar! Bunlar işlerine geleni biliyor, işlerine gelmeyeni bilmiyorlar. Tam tilki hesabı” diye konuştu.

Rıza Çiçek
ÖNCEKİ HABER

Tüketicilere yeşil file önerisi

SONRAKİ HABER

Yaşayarak yazmak gerekir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa