16 Nisan 2010 00:00

MARÇEP TOPLANDI

MARMARA Çevre Platformu’nun (MARÇEP) 36. Bölge Toplantısı, Lüleburgaz’da yapıldı. Toplantı, geçtiğimiz mart ayında yaşamını...

Paylaş

MARMARA Çevre Platformu’nun (MARÇEP) 36. Bölge Toplantısı, Lüleburgaz’da yapıldı. Toplantı, geçtiğimiz mart ayında yaşamını yitiren Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Cangir’in anısına adandı. Cangir, Trakya’nın toprak yapısıyla ilgili önemli araştırmalar yapmış, ayrıca Trakya Üniversitesi’nin, Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı’nın hazırlanmasında önemli görevler üstlenmişti.
Toplantıda, Cangir’in, Trakya toprakları için yaptığı mücadeleyi, Namık Kemal Üniversitesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Duygu Boyraz anlattı. Boyraz, “Trakya topraklarının yüzde 81.7’si tarıma elverişli topraklardan oluşuyor. Ancak bugüne kadar bu verimli toprakların 123 bin hektarı, geri gelmemek üzere kaybedilmiştir. Cemil hocam, ‘Trakya tarımsal SİT alanı ilan edilmelidir’ derken çok haklıydı. Ancak, Trakya topraklarının yağması devam etmektedir” dedi.
İSKİ’YE TEPKİ
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Eylem Özdoğan ise sunumunda, “Trakya’da arkeolojik çalışmalar çok yetersiz. Son yıllarda Kırklareli Höyüğü’nde başlattığımız kazılarda buğday, mercimek, arpa, burçak, bezelye, badem, meşe palamudu kalıntılarına, kemikten ve taştan yapılmış tarım aletlerine, öğütme yerlerine, beslenmede kullanılan çanak çömleklere, tarım ürünlerinin saklandığı ağaç ve kerpiçten yapılma ambarlara rastladık. Bu kalıntıları tarihlendirdiğimizde, MÖ 6300-4900 yılları arasına denk düşüyor. Trakya’da tarımın bir başlangıcı var. Ama umarım sonu olmaz” dedi.
Trakya Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Osman İnci, “Sanayi, Trakya’nın derinliklerine doğru ilerliyor. Bunu durdurmalıyız. Trakya’nın suları İSKİ’ye teslim edilmiştir. Tüm yerüstü ve yeraltı sularından İSKİ sorumludur. Ortalık susuzluktan kırılırken, havzalar arası su transferi yapılmaktadır. Bu olacak iş değildir” dedi.
TARIM REFORMU
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kenan Demirkol da, “Kronik hastalıkların sebebi, hatalı beslenme, hareketsizlik ve sigara kullanımıdır ve tedavi edilebilir hastalıklardır. Biz bu hastalıklara önlem almak yerine, milyarlarca dolarımızı, Amerikan şirketlerinin ilaçlarını veya tıbbi malzemelerini almaya harcıyoruz. Buna mecbur muyuz?” diye konuştu.
Türkiye’de kurulması planlanan 1700 Hidroelektrik Santrali de (HES) hatırlatan Demirkol, “Bu santraller asla elektrik enerjisi üretmek için kurulmuyor. Amaç, suyun kullanım hakkını almak ve bizim olan sudan para kazanmaktır” diye konuştu.
Toprağı ve suyu korumak için mücadele etmek gerektiğini belirten Demirkol, “Asya’da yaşayan 1 milyar insanın 700 bini çiftçi. Üretenler açlıktan ölüyor! Bu nasıl iştir? Tek çare, geleneksel tarımı geliştirmektir. Çiftçi, iki hayvanla toprak ekip biçen, tarım yapan insan demektir. Bir ailenin işleyebileceği büyüklükte topraklardan oluşan, küçük tarım işletmelerini geliştirmeliyiz. Toprakta ve suda kirlenmenin, açlığın, yoksulluğun önüne geçmenin başka yolu yoktur” diye konuştu.
Aytekin Bulut - Songül Şensoy
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen’den okullara 5 bin kitap

SONRAKİ HABER

Tüketicilere yeşil file önerisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...