17 Nisan 2010 00:00

Tuğla işçileri birlik duvarını ördü

Diyarbakır’da tuğla işçilerinin önceki gün başlattığı grev, bütün tuğla fabrikalarına yayıldı. İşçiler, insanca çalışma koşulları sağlanıncaya kadar direnmekte kararlı.

Paylaş

Tuğla işçilerinin kölece çalışma koşullarına karşı zam, sigorta, servis ve yemek hakkı talepleriyle önceki gün başlattığı grev ikinci gününde bütün fabrikalara yayıldı. Önceki gün greve katılamayan tek fabrika olan Özdicle tuğla işçileri de dün sabah işe giderken grevdeki işçiler tarafından greve katılmaları konusunda ikna edildi. Grevin ikinci günü bütün fabrikalarda üretim durdu.
2006’daki grevden 4 yıl sonra kölece çalışma koşullarına isyan eden tuğla işçilerinin insanca çalışma koşulları için başlattığı grev tüm fabrikalara yayıldı. İşçiler kararlı; “Taleplerimiz karşılanıncaya kadar greve devam edeceğiz.” Patronların pazartesi gününe kadar taleplerini kabul etmemeleri halinde işçiler Diyarbakır Valiliği’ne yürüyecek.
TÜM TUĞLA FABRİKALARI GREVDE
Grevin başlamasının ardından Bağıvar Jandarma Karakolu komutanının hakemliğinde İnci, Gap, Topraksan, Bloksan, Çağdaş, Eba, Saran, Kilisan patronlarıyla bir araya gelen 5 işçi temsilcisi işçilerin zam ve diğer taleplerini patronlara iletti. Ancak patronlar işçilere yüzde 7.5 zam önerince görüşmeler kesildi. İşçiler 3 yıllık kayıplarını karşılayacak bir zam almadan işe başlamayacaklarını patronlara bildirdiler. Tüm fabrikaların greve katılmasının ardından dün Bağıvar Sağlık Ocağı önünde bir toplantı yapan 400 işçi sigorta ve ücretlere zam başta olmak üzere taleplerine cevap bulana kadar greve devam kararı aldılar. Toplantıda söz alan işçi temsilcileri patronların pazartesi gününe kadar taleplerini kabul etmemeleri halinde Diyarbakır Valiliği’ne yürüme kararı aldılar.
TALEPLER KABUL EDİLENE KADAR DİRENECEĞİZ
Görüşmeye katılan İşçi Temsilcilerinden İzzeddin Güzel Özdicle hariç tüm tuğla patronlarının yaptıkları toplantıda olduğunu belirterek “Karakol komutanı ordaydı. Bölük komutanı oradaydı. Biz taleplerimizi ilettik. Hakkımız verilsin dedik. Bize alaylı bir şekilde ‘Yüzde 7.5 zam yapabiliriz’ dediler. Biz kabul etmedik. İş güvencesi, yemek, servis tüm taleplerimizi bildirdik. Taleplerimiz kabul edilene kadar greve devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Patronların kendi aralarında anlaştığını ve bir protokol imzaladığını belirten Güzel, “Bizi muhatap almıyormuş gibi görünmeye çalıştılar. Kendi aralarında birlik varmış mesajı vermeye çalıştılar. Eğer böyle ise biz devam edeceğiz grevimize. Grevimizin ikinci gününde şu an hiç bir fabrika çalışmıyor. Birliğimiz gittikçe güçleniyor” dedi. Patronların çavuşlar aracılığıyla kendilerine “Gelin işinize geri dönün. Ekmeğinizle oynamayın” mesajları gönderdiğini söyleyen Güzel “Üç yıllık kaybımızı gideren bir zam almadan işbaşı yapmamakta kararlıyız” dedi.
(Diyarbakır/EVRENSEL)


2006 GREVİNİN
DENEYİMİYLE MÜCADELE Bağıvar Beldesi’nde kurulu olan tuğla fabrikalarında çalışan işçiler 7 haziran 2006’da da zam talebiyle greve çıkmıştı. Kilsan, Çağdaş, Özdicle 1 ve 2, Bloksan, İnci, Topraksan, Esa, Tuğla, Akyıl, GAP Tuğla ve Saran fabrikalarında çalışan yaklaşık bin işçi, asgari ücret seviyesinde olan ücretlerine yüzde 70 zam istediler. Talepleri karşılanmayınca da greve çıktılar. Grevin ikinci günü Saran Tuğla’da işçiler ve patron arasındaki yüzde 40 zam oranında anlaşma sağlandı. Diğer 9 fabrika da bu anlaşmanın şartlarına uyunca grev sona ermişti


ÇALIŞMA KOŞULLARI ÇOK AĞIR
Diyarbakır’a 5 kilometre uzaklıktaki Bağıvar beldesi bundan 20 yıl öncesine kadar küçük bir Türkmen köyüydü. Ancak boşaltılan köyler ve Bağıvar etrafındaki tuğla fabrikaları nedeniyle kısa sürede nüfusu 15 bine kadar çıktı. Bağıvar beldesi çevresine kurulu tuğla fabrikalarında çalışanların büyük kısmı belde ve civar köylerden geliyor. Toplam 12 tuğla fabrikası var ve Ticaret Odası verilerine göre 1310 işçi çalışıyor. Gerçekte ise işçi sayısının 2000’in üzerinde olduğu biliniyor. Tuğla imalatı ağır işçilik gerektiriyor. Fabrikaya getirilen kelle toprak burada “beşgen” adı verilen bir makinede öğütülüp kum kıvamına, sonra çamur haline getirilip kalıplara dökülüyor. Kalıplardaki çamur kadın işçiler tarafından tekerlekli ranzalara yerleştiriliyor. Güneşte kurutulmaya bırakılan tuğlalar daha sonra “yevmiyeciler” adı verilen işçiler tarafından fırınlara taşınıyor.


ÖNCEKİ HABER

Kürtçe konuşmanın cezası 1 lira ve dayak

SONRAKİ HABER

‘77 katliamı hangi ortamda gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa