17 Nisan 2010 00:00

İşçi alacaklarında senetli dönem

BEKO, Grundig, Arçelik isimleri sıkça değişiyor. BEKO Grundig oluyor, Grundig Arçelik oluyor, fakat taşeron firmalar açısından değişen bir şey olmuyor.

Paylaş

BEKO, Grundig, Arçelik isimleri sıkça değişiyor. BEKO Grundig oluyor, Grundig Arçelik oluyor, fakat taşeron firmalar açısından değişen bir şey olmuyor. Kuralsız çalışma aynen devam ediyor. Grundig (Arçelik) fabrikasına üretim yapan ÖZAK Elektrik ve Elektronik Cihazlar Sanayi Ticaret AŞ örneğindeki gibi...
850 işçinin çalıştığı işyerinde şimdi 250 kişi çalışıyor. Son bir yılda 600 işçinin işine kademeli olarak son verildi. Atılan işçilerden Gökhan Mike, gazetemizde çıkan haber üzerine fabrikada başlayan sendikalaşma tartışmalarını, müdür ve amirlerin, işyerine astıkları yazıyla bitirdiklerini söyledi.
Taşeronlarda sendikalaşma gibi bir uygulama olmayacağını belirtilen yazıların, fabrikanın muhtelif yerlerine asıldığını dile getiren Mike, işten atılma sürecine ve yaşadıklarına ilişkin şu bilgileri verdi: “Fabrikaya asılan yazılar dışında işçiyle konuşan ve görüşen olmadı. En son atılan işçiler içinde ben de yer aldım. Toplam 3 bin 200 TL kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandım. Alacağım karşılığında her biri 400 TL değerinde sekiz adet senet verdiler ve hesaplarımızı kapattılar. Senetleri kimse almıyor, biz günü geldikçe gidip tahsil edeceğiz. Her senet arasında bir ay fark var. Yani toplam alacağımı ancak sekiz ayda geri alabileceğim.”
Fabrika içinde bir işçiye toplam 33 bin TL alacağına karşılık 800 TL değerinde 38 senet verildiğine, bu sürenin üç yılı aştığına dikkat çeken Mike, “İşten atılıyoruz, paramız parçalı olarak veriliyor” diyerek duruma tepki gösterdi.
İSİMLER DEĞİŞİRKEN...
Eskiden fabrikada işçilere BEKO fabrikasındaki işçilerin sahip olduğu bazı sosyal haklarının verildiğini, şimdi bütünüyle hakların kaldırıldığını belirten Mike, şunları belirtti: “Ayakkabı, elbise ve iki ayda bir verilen gıda fileleri tümden kaldırıldı. Hafta sonu mesai ücretleri, hafta içiyle eş değerde tutulmaya başlandı. Kesintilerle mesailer kuşa çevrildi.”
Fabrika içinde bulunan kantinin dışarıdan pahlı olduğunu, çayların parayla satıldığını ifade eden Mike, hasta olanların ve izin alanların ikişer günlük ücretlerinin kesildiğini, hafta sonu işe gelmeyenlerden üç gün kesinti yapıldığına bile tanık olduğunu dile getirdi. İşyeri doktorunun yapmış olduğu muayeneler sonucunda verdiği sevklerin uygulanmadığını ve yeniden işe döndürüldüklerini söyleyen Mike, fabrikada asgari ücret uygulamasının devam ettiğini, mesai ve diğer alacaklarının bordroya yansıtılmadığını, bunun bir kural haline geldiğini vurguladı.
Şirketlerin adı değişirken, Özak’ta değişen bir şey yok.
(İstanbul/EVRENSEL)
Seyit Aslan
ÖNCEKİ HABER

Derince’de esnaf derinden dertli

SONRAKİ HABER

‘Arçelik gibisi yok’ demiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...