17 Nisan 2010 01:00

Soruşturma nasıl derinleşir?


TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Kuşadası’nda yaşanan yargısız infazı incelemek için olay yerine gitti. Ancak ‘soruşturmanın derinleştirilmesi’ için kaymakamla görüşen Üskül, olayı incelemek yerine ‘gerekçelendirmeyi’ seçti: “Bu gencin uyuşturucu kullandığı herkes tarafından biliniyor. Tedavi için Amatem’e de gönderiliyormuş. Çocuğun elinde bıçak olduğu iddia ediliyor. Aralarında küçük bir boğuşma da olmuş. Kurşunlayan polis de 18 yıllık bir polismiş. Son çare olarak kullanacağı eyleme ilk çare olarak başvurmuş.”
‘SON YAPACAĞINI İLK YAPMIŞ’
13 Nisan’da Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, bir sivil polisin Umut Tamaç’ı (27) vurmasıyla, dikkatler yine polis şiddetine çevrildi. Zafer Üskül ise önceki sabah Kuşadası’na gitti, Kaymakam Mustafa Esen’le görüştü. ‘Olayı incelemek’ üzere olay yerine giden Üskül ise Radikal’e yaptığı açıklamada, polisin tavrını ‘gerekçelendirme’ yoluna gitti. Üskül şöyle konuştu: “Kaymakam, bu gencin uyuşturucu kullandığını, ancak satıcı olmadığı için ceza verilemediğini, herkes tarafından bilinen biri olduğunu söyledi. Bu genç, Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan da yardım alıyormuş, tedavi için Amatem’e de gönderiliyormuş. Kurşunlayan polis de 18 yıllık bir polismiş. Çocuğun elinde bıçak olduğu iddia ediliyor. Polisle bu genç arasında küçük bir boğuşma da olmuş. Polis son çare olarak kullanacağı eyleme ilk çare olarak başvurmuş. Bu son derece yanlış. Ateş açmasına bile gerek yok. Bu olayın olduğu yerde karakol da çok uzak değil üstelik. Yardım istesen birkaç dakika içinde yardım gelir, havaya ateş açmanız bile yeterli olabilir.”
HEPİMİZ HEDEFTEYİZ
Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, dün yaptığı yazılı açıklamayla, polis şiddetinin geldiği noktaya dikkat çekti: “Yıllardır ısrarla dile getirdiğimiz bir gerçekliği bir kez daha yinelemek istiyoruz: Bu ülkede yaşayan her meslekten, her yaştan, her cinsten herkes, kolluk kuvvetlerinin şiddetinin potansiyel hedefi durumundadır.”
İstanbul Avcılar’da Kasım 2009’da öldürülen Alaattin Karadağ’ın ‘çatışmada öldürüldüğünün’ açıklandığını hatırlatan Fincancı, “Görgü tanıkları, aslında silahsız olan Alaattin Karadağ’ın yakalandıktan sonra infaz edildiğini söylemişlerdir” dedi.
İNTİHAR DEDİLER, DARP İZLERİ VAR
Fincancı, şiddetin karakol ve cezaevlerinde de devam ettiğinin altını çizdi: “Bunun son örneği ise Kırıklar 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşanmıştır. Cezaevi yönetimi, Mehmet Kılınç adlı hükümlünün 3 Nisan’da intihar girişiminde bulunduğunu açıklamıştır. Kaldırıldığı Yeşilyurt Devlet Hastanesi’nde 9 Nisan’da yaşamını yitiren Kılınç’ın ölümüne ilişkin bir açıklama yapan İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi Başkanı Avukat Nezahat Paşa Bayraktar, yoğun bakımda tutulan Mehmet Kılınç’ın sırtında ve bacaklarında darp izleri bulunduğunu, bu durumun intihar girişimi iddialarını zayıflattığını belirtmiştir. Şırnak’ın İdil ilçesinde 21 Ekim 2009’da yapılan yol kontrolü sonrasında gözaltına alınan Resul İlçin’in (52), düşerek öldüğü açıklanmış; fakat yapılan otopside, İlçin’in vücudunda darp izlerine ve morluklara rastlanmıştır.”
CEZASIZLIK!
Şiddetin devam etmesinin en temel nedeninin ‘cezasızlık’ olduğuna dikkat çeken Fincancı, İzmir’de polis kurşunuyla yaşamını yitiren Baran Tursun davasında silahı kullanan polisin ancak 2 yıl bir ay hapis cezasına mahkum edildiğini, olay yerinde delilleri kararttıkları iddia edilen 10 polisin ise beraat ettiğini belirtti. Fincancı, yasalarda yapılacak değişikliklerle birlikte zihniyet ve anlayışları da dönüştürecek her türlü önlemin alınması gerektiğini vurguladı.

RAKAMLAR GÖSTERİYOR
TİHV Dokümantasyon Merkezi’nin verileri, PVSK’da 2007’de yapılan değişiklikten sonra polis şiddetinde yaşanan artışı gözler önüne seriyor. Bu verilere göre:
*Faili meçhul cinayetlerin sayısı, 2007’de 2 iken 2008’de 30’a yükseldi.
*Yargısız infaz, dur ihtarı, rastgele ateş açma sonucu ölüm 2007’de 24 iken 2008’de 37’ye, 2009’da 48’e yükseldi. 2010’un ilk 3 ayında ise 4 ölüm yaşandı.
*Gözaltı ya da cezaevinde ölüm 2007’de 10 iken 2008’de 47, 2009’da 39, 2010’un ilk 3 ayında 7 oldu.

Evrensel'i Takip Et