17 Nisan 2010 00:00

Tokatlı yola hasret kaldı

Tokat’a Ağustos 2009’da gelen doğalgaz, halk için eziyete dönüştü.

Paylaş

Tokat’a Ağustos 2009’da gelen doğalgaz, halk için eziyete dönüştü. Doğalgaz çalışmaları sonucunda şehrin hemen hemen tüm sokakları inşaat alanı haline geldi. Ortaya çıkan çukurlar ve havayı kaplayan toz dumanları yaşamı zorlaştırırken, bozulan yolların yeniden yapılması için değişik mahallelerde toplanan yüzlerce imzaya, verilen dilekçelere rağmen açılan çukurlar kapatılmadı. Yağmurlu havalarda çamurdan, sıcak günlerde ise tozdan perişan olan halk, yetkililerin seslerini duymalarını istiyor.
Tokat’ın en büyük mahallelerinden biri olan Yeşilırmak Mahallesi’ndeki vatandaşlarla yol sorunu hakkında konuştuk. Mahalle sakinlerinden Engin Çelik, yolların bir yılı aşkın süredir bu halde olduğunu belirterek, “Defalarca başvuruda bulunduk. Ya mevsimi değil diyorlar ya da yakında yapılacak diyorlar. Ancak bazı yerlerde kışın ortasında bile asfalt döküldüğünü biliyoruz. Belediye vatandaşa hizmet getiremedikten sonra ne iş yapar?” dedi.
Bir başka mahalle sakini Aytekin Rüzgar da gece evde uyuyamaz hale geldiklerini söyledi. “Gecenin bir yarısı küt diye bir ses geliyor. Arabalar yoldaki çukurları göremiyor, tekerleri çukura düşüyor. Arada bir mıcır döküyorlar yol daha kötü bir hale geliyor. Biz mahalleli olarak birçok kez dilekçe verdik, imza topladık” diyen Rüzgar, “altyapı çalışmaları bitmedi” diye cevap verildiğini kaydetti. Rüzgar, “Bize dediler ki, ‘Mahallenize doğalgazın gelmesi için belli bir sayıda imza toplamanız gerekiyor’ Topladık imzaları. Ancak doğalgaz o kadar pahalı ki kimse evine döşeyemiyor. Madem evimize doğalgaz döşeyemeyecektik niye bu tozu yutuyoruz anlamadık” diye konuştu.
HERKES HASTA
Esnaflardan Osman Ilık ise “Ben bu mahallenin dört azasından birisiyim aynı zamanda esnafım. Biz esnaflar dükkanlarımızın önünü sürekli suluyoruz. Yine de her yer toz içinde. Ben hem telefonla, hem maille hem de dilekçe ile defalarca şikayetçi oldum. Ama bir cevap alamadım. Millet bu toz yüzünden hastalıktan kırılıyor bir senedir. Bu başkana bende oy verdim ama belediyeyi yönetemiyorsa bırakmasını da bilmeli. 2010 yılının Türkiyesi’nde Tokat’ın tam ortasındaki bir mahallede bir senedir böyle bir rezillik yaşanıyorsa herkesin bin kere düşünmesi gerekir” dedi.
Bir başka Esnaf Murat Alıs ise şöyle konuştu: “Millet bıktı artık tozdan topraktan. Kimse camını çerçevesini açamıyor. Şurada yürümek bile bir ölüm. Bir senedir çektiğimiz rezillik. Bu rezillikte payı olanların hesap vermesi gerekir. Millet iktidar partisine oy verirsek yatırım daha çok gelir diye oy verdi. Ama herkes gördü ki problem iktidar partisine oy vermekle çözülmüyor” (Tokat/EVRENSEL)

BELEDİYEYE TEPKİ

Kemal İmre(Esnaf): Her saniye toz yutuyoruz. Millet buralardaki esnaflardan alacağına başka yerlerden yapıyorlar alışverişlerini. Tokat’ın tamamı şantiyeye döndü neredeyse. Şu cadde 700-800 metre. Çok mu zor şurada ki çukurlara bir yama yapmak? Geçtiğimiz aylarda şurada, dükkanın kenarında belediyenin yapması gereken bir sorun çıktı. Belediye, çalıştıracağı işçilerin yevmiyesini bizden istedi. Kardeşim sen bu çalışanların maaşını vermiyor musun da bir de vatandaştan para istiyorsun? Bizim vergilerimiz nereye gidiyor? Belediyenin yapacağı işleri de mi biz karşılayacağız?
Cafer Hayta(Emekli): Çocuklar, kadınlar, yaşlılar bir senedir sürekli hasta. Buradan hızlı bir araba geçse ya da büyük bir kamyon geçse adeta sis çökmüş gibi oluyor. Defalarca dilekçe yazdık, imza topladık. Başkan bir kez olsun gelip şurada halkın sorunlarını dinlemedi. Ben Belediye Başkanı’na bir çağrıda bulunuyorum; Sayın Başkan bu mahalleye bir gelin de toz içinde bir çayımızı için içebiliyorsanız.
Fatma Konuk(Ev Kadını): Bu yoldan en çok kadınlar şikayetçi. Evde günlük temizlik yapıyoruz. Ama boşuna. Sabah toz alıyorsun öğlene yine her yer toz içinde kalıyor. Ne balkona çıkabiliyoruz ne de cam açabiliyoruz. Böyle giderse tencere, tava belediyenin önüne gideceğiz protesto etmeye.
Halil Sönmez(Esnaf): Geçenlerde burada binanın kanalizasyon işini yaptırdık, belediyeye 200 lira asfalt parası ödedik. Belediyenin görevini de vatandaş yapar oldu. Gerçi vatandaş olarak bizde de hata var. Belediye seçimlerinde bir kere oy atıyoruz bir daha da başımız sıkışmayınca belediyeye yolumuz düşmüyor. Burada toz toprak içinde yaşıyoruz birleşip hakkımızı bile doğru dürüst arayamıyoruz.
Mustafa Akbaba(Üniversite Öğrencisi): Son bir yıldır evin camını hiç açmadık. Binanın ön yüzü toz içinde. Ya imza toplayarak ya da bir yürüyüş yaparak bu sorunun dile getirilmesi gerekir. Yoksa bu devran böyle sürüp gider. Belediye yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde doğalgaz çalışmalarının mayıs ayı itibariyle biteceği ve mayıs ayı ile birlikte yolların asfaltlanacağı söylendi. Bizlerde bu sözün takipçisi olacağız.
Cihan Sezer
ÖNCEKİ HABER

Dünyanın gözünü çıkarmak!

SONRAKİ HABER

YOLCULAR İÇİN EL AYNASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...