20 Nisan 2010 00:00

Başbakan köprüleri yaktı

Partilerin grup toplantıları salı günleri yapılıyor. Dün pazartesiydi. Ancak Başbakan Erdoğan dün ani bir kararla parti grubunu topladı.

Paylaş

Partilerin grup toplantıları salı günleri yapılıyor. Dün pazartesiydi. Ancak Başbakan Erdoğan dün ani bir kararla parti grubunu topladı. Toplantının Meclis TV’den canlı yayınla verilmesi tepkilere neden oldu. Erdoğan konuşmasında herkese çattı. Uzlaşmaz tutum aldığı için eleştirilen Erdoğan bunun aksini savundu ve muhalefeti suçladı. Erdoğan’ın konuşmasında kullandığı üslup uzlaşmayı gözden çıkardığı yorumlarına neden oldu.
ÖNCE EKONOMİ...
Erdoğan konuşmasının ilk bölümünü ekonomiye ayırdı. Ekonomik göstergelerin üzerinden konuşan Başbakan artan işsizliğe ve olumsuz rakamlara rağmen iyimser bir tablo çizdi: “Ekonomiye ilişkin olumlu gelişmeler, milletçe hepimizi sevindiren gelişmeler de devam ediyor.” Erdoğan isim vermeden patronlara da yüklendi: “Her iş adamı 1 kişi işe alsın dedim. Türkiye özel sektör odaklı bir büyüme yaklaşımı gösteriyor. Burada devletçiliği bir kenara koyduk.”
BİZİM DERDİMİZ OY ALMAK DEĞİL!
Erdoğan grup toplantısında açılımı savunarak devam etti. Edebiyatçılarla buluşmaya özel bir önem verdiğini kaydeden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: Biz hiç kimseyi aynı çizgiye çekmek niyetinde değiliz. Biz kimsenin bizim gibi düşünmesini istemiyoruz. Davet edilip de gelmeyen sanatçılarımızın canı sağ olsun.”
MUHALEFETTEN UZLAŞI GÖREMEDİK
Erdoğan’ın beklenildiği gibi konuşmasının en önemli bölümünü anayasa değişikliği çalışmaları oluşturdu. Erdoğan bu bölümde sözlerine muhalefete dokundurarak başladı: “AK Parti’nin başarılarının altında uzlaşma kültürü vardır. Ama aynı uzlaşı gayretini siyasi partilerden muhalefetten göremedik”
EİNSTEİN CHP GÖRSEYDİ...
CHP Lideri Baykal’ın Ünlü Matematikçi Albert Einstin’den verdiği örneğe değinen Erdoğan, muhalefet liderine şöyle seslendi: CHP lideri haftalardır Einstein gelse bu işin içinden çıkamaz diyor. Ben de diyorum ki Einstein , Türkiye ışık hızında ilerlerken sizin 1940’ların yavaşlığıyla gittiğinizi görse inanın izafiyet teorisini rafa kaldırır.
MUHALEFET TABANI SICAK BAKIYOR
Başbakan Erdoğan’dan muhalefet tabanıyla ilgili iddialı sözler geldi. Erdoğan muhalefet tabanının anayasa değişikliği paketine sıcak baktığını şu sözlerle dile getirdi: Ben CHP ve MHP tabanının bunun yanında BDP tabanının bu anayasa değişikliğine çok sıcak baktığını ve destek vereceğini biliyorum ve görüyorum.
YARGI YİNE HEDEFTEYDİ
Erdoğan’ın eleştiri oklarından yüksek yargı da nasibini aldı. Erdoğan amaçlarının yargının siyasallaşması değil siyasallaşan yargının normalleşmesi olduğunu şu sözlerle savundu: Yapılan yargının siyasallaştırılması değil, siyasallaşmış yargının bağımsızlığının ve tarafsızlığının sağlanmasıdır.
ALLAH YAR VE YARDIMCIMIZ OLSUN!
Erdoğan konuşmasının son bölümünde savaşa çıkan komutan edasıyla sözlerini şöyle noktaladı: Vakar içinde AK Parti’nin büyüklüğüne ve şanına yaraşır bir şekilde süreci götüreceğiz. Şimdiden başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun. Bir kez daha tarih yazacak bu kadroyu sevgiyle selamlıyor, kalın sağlıcakla derken kapalı oturuma geçiyoruz.
(Ankara/EVRENSEL)


TBM’DEN VEKİLLERE ÇAĞRI
Milletvekillerine “barışa hizmet” çağrısı yapan Barış Meclisi, anayasa hazırlık sürecini ve Meclis Başkanlığı’na sunulan taslağı eleştirerek, “Tüm komisyonların üzerinde olan Meclis’in, anayasa değişikliği görüşülürken iradesini barışa hizmet edecek biçimde geliştirmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Hükümetin, anayasa taslağını öneri ve eleştirileri dikkate almadan, parlamentoda uzlaşı aramadan hazırladığı ve komisyonun önerileri dikkate almadığının hatırlatıldığı çağrıda, hatta AKP’li üyelerin öneri ve oylarıyla, daha geri bir düzeye çekildiği tespitleri yapıldı.

DSP OYLAMAYA KATILMAYACAK
DSP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Hasan Macit, TBMM’de bulunan DSP’li 6 milletvekilinin Anayasa Değişikliği Paketi için oylamaya katılmayacaklarını açıkladı. Macit, TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak ve geçici maddelerle birlikte 29 maddeden oluşan Anayasa Değişikliği Paketi için oylamaya katılmayacaklarını belirtti. TBMM’de bulunan 6 DSP’li milletvekili ile tek tek görüşüldüğünü ve ortak bir karar alındığını belirten Macit, “Önergelerimizi vereceğiz, önergelerimiz üzerinde konuşacağız. AKP’yi, anayasa değişikliğinde kaderiyle baş başa bırakmayı düşünüyoruz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Anayasadaki şifre: Iskarta kutusu

SONRAKİ HABER

Çocuklar için adalet istediler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...