20 Nisan 2010 00:00

Volkanın havayollarına faturası 11 Eylül’ü geçti

KÜRESEL ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan havacılık, şimdi de kül kriziyle karşı karşıya. İzlanda’da 14 Nisan’da patlayan ...

Paylaş

KÜRESEL ekonomik krizden en çok etkilenen sektörlerden biri olan havacılık, şimdi de kül kriziyle karşı karşıya. İzlanda’da 14 Nisan’da patlayan yanardağdan püsküren küller, özellikle Avrupa’da hava trafiğini tamamen durma noktasına getirdi. Krizin pek çok havayolu şirketini iflasın eşiğine getirdiği belirtiliyor. Mineral toz parçacıkları şu anda Kuzey kutup dairesinden Fransa’nın Akdeniz kıyısına, İspanya’dan Rusya’ya geniş bir alanı etkiliyor.
Uluslararası Hava Taşımacılığı Cemiyeti (IATA), krizin havacılık sektörünü 11 Eylül saldırısından bile daha kötü etkilediğini açıkladı. Diğer taraftan, hafta sonu Avrupa’da bazı havayolu şirketlerinin gerçekleştirdiği güvenlik uçuşlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmaması, halen uygulanmakta olan uçuş yasağını yeniden tartışmalı hale getirdi.
IATA’dan yapılan açıklamada, kül bulutunun havayollarına maliyetinin, günlük 200 milyon doları aştığı bildirildi. IATA, havayollarındaki iptaller nedeniyle, günlük zararın hafta sonuna kadar süreceğini, havaalanında kalan yolcuların bakımı ile yeni rotanın maliyetlerinin de buna dahil olmadığını kaydetti.
‘HÜKÜMETLER YETERSİZ’
IATA Başkanı Giovanni Bisignani, “Yaşanan kriz, bizi Avrupalı hükümetlerin sorunun üstesinden gelmekte yetersiz kaldığını söyleme noktasına getirdi” diyerek, halen uçuş yasağını devam ettiren Avrupalı hükümetleri eleştirdi.
Bisignani, Avrupa’da halen devam etmekte olan uçuş yasağının derhal kaldırılması gerektiğini söyledi. Avrupalı ulaşım bakanlarının gerçekleştirmeyi planladıkları acil kriz toplantısına da değinen Bisignani, “Telekonferans yöntemiyle yapılması planlanan bir toplantının hazırlıklarının 5 gün sürmesi inanılmaz” diyerek, yetkililerin işi ağırdan aldığını savundu. AB’nin ulaştırmadan sorumlu komisyon üyesi Siim Kallas ise, “kül bulutları tamamen dağılana kadar bekleyemeyeceklerini” söyledi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Depremden 5 gün sonra hayata döndüler

SONRAKİ HABER

NETANHYAHU KUDÜS’TEKİ YERLEŞİMLERİ SAVUNDU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...