19 Nisan 2010 00:00

26 Mayıs’a giden yol 1 Mayıs’tan geçer!

1 Mayıs’a sayılı günler kala sendikalar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. 2010 1 Mayıs’ı İstanbul’da Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen tarafından Taksim Maydanı’nda kutlanacak.

Paylaş

1 Mayıs’a sayılı günler kala sendikalar da çalışmalarını yoğunlaştırdı. 2010 1 Mayıs’ı İstanbul’da Türk-İş, DİSK, Hak-İş, KESK, Kamu-Sen ve Memur-Sen tarafından Taksim Maydanı’nda kutlanacak.
1 Mayıs, hemen ardından 26 Mayıs’ta yapılacak olan genel eylemin başarısı ve emekçilerin sorunlarının çözülmesi açısında büyük bir önem taşıyor. 26 Mayıs’a giden yolun 1 Mayıs’tan geçtiğini söyleyen sendikalar, AKP Hükümeti’ne bir ders vermeye hazırlanıyorlar.
ŞENLİK HAVASINDA AMA TALEPLERLE...
Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, 6 konfederasyonun bir araya gelmesinin önemli olduğunu ifade etti. “alan yasakları kırıldı; herkes, özgürce bir şenlik havasında ama taleplerini haykırarak kararlı ve inançlı bir şekilde kutlayacak” diyen Öztaşkın, katılımın yüksek olması için çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Öztaşkın, “26 Mayıs’a katılım düzeyini bir yerde 1 Mayıs kutlamaları belirleyecek. 1 Mayıs kutlamaları tüm Türkiye’de ortaklaşa bir şekilde kutlanabilirse ve yine emek dostları 1 Mayıs’a aktif bir destek verirlerse, bence 26 Mayıs’ta da çok ciddi, belki de Türkiye sendikal hareketinin en yığınsal katılımının olacağı bir genel eylem olacak. 26 Mayıs’a giden yol 1 Mayıs’tan geçer” diye konuştu.
ÖZÜNE UYGUN KUTLANACAK
Türkiye’de 1 Mayıs’ın korku, şiddet ve kavga şeklinde algılandığını belirten Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi, bu yıl bu korkuları ortadan kaldıracaklarını söyledi.
Saldırıların yoğun olduğu bir dönemde 6 konfederasyonun 1 Mayıs’ı ortak kutlamasının anlamlı olduğunu kaydeden Servi, 1 Mayıs’ın makul sayı pazarlıklarına girmeden kitlesel kutlanması gerektiğini belirtti. Servi, Deri-İş olarak her zaman üretimden gelen güçlerini kullanarak alanlara çıktıklarını ifade ederek, “1 Mayıs özüne uygun, ortak kutlanırsa, 26 Mayıs genel eyleminin de iyi geçeceğinin habercisi olacak. Biz bütün üyelerimizle 1 Mayıs’ta ve 26 Mayıs’ta alanlarda olacağız” dedi.
ALDIKLARI KARARA UYSUNLAR
“DİSK Başkanlar Kurulu’nda 1 Mayıs çalışmalarına son şekli verildi. Özellikle Marmara Bölgesi’nde bildiri, afiş ve pankartları hazırlamaya başladık. Temsilci arkadaşlarımız fabrikalarda kendi hazırlık komitelerini oluşturacaklar. Yönetim kurullarını toplayacağız” diyen Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, 1 Mayıs’ın onlarca yıldır mücadele verdikleri Taksim Meydanı’nda kutlanacak olmasının, yasal tatil ilan edilmesinin sevindirici olduğunu, işçilerin taleplerini daha gür haykıracağını söyledi.
Serdaroğlu, “Bu bize gelecekteki yapacağımız mücadele ve eylemlilikler açısından da bir cesaret verdi. Mücadele uzun vadede de olsa sonuç alındığını gösterdi. Bu moralle hazırlanacağız 26 Mayıs’a da, sonrasındaki mücadeleye de... 26 Mayıs’ın hükümeti uyaracak bir niteliğe ulaştırılması gerekiyor. Alınan kararın özüne uygun yapılacağına inanıyoruz. Umuyorum ki konfederasyonlar aldıkları karara uygun davranırlar” diye konuştu.
ÖRGÜTSÜZ İŞÇİLERİ KATACAĞIZ
DİSK/Gıda-İş Genel Sekreteri Seyit Aslan ise TEKEL işçilerinin mücadelesinin 1 Mayıs çalışmalarının çok önceden başlamasına neden olduğunu söyledi.
İstanbul’da özellikle Esenyurt, Kıraç, Avcılar ve Küçükçekmece sanayi bölgelerinde yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirten Aslan, bu dönemde en önemli sorunun mücadelenin birleştirilmesi olduğunu kaydetti. Sanayi bölgelerinde aydınlatma faaliyetleri yürtüklerini dile getiren Aslan, “Özellikle örgütsüz işçilerin 1 Mayıs’a katılması konusunda toplantılar yapıyoruz. DİSK’e bağlı sendikalar olarak örgütsüz işçilerin yoğun olduğu yerlerde çalışmalar yürüteceğiz. Biz 1 Mayıs’ı konuşurken aynı zamanda 26 Mayıs’ı da anlatıyoruz. 1 Mayıs’ın kitlesel geçeceği konusunda bir öngörümüz var, bunun 26 Mayıs’ı da güçlü kılacağını düşünüyoruz. 26 Mayıs’la ilgili açıklanan talepler var ama bunlar çok dillendirilmiyor. Bunların biraz daha ön palana çıkartılması gerekiyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

GİTMEDİK İŞYERİ KALMAYACAK
KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen 3 No’lu Şube Başkanı Nebat Bukrek:
1 Mayıs’ın 6 konfederasyon olarak kutlanması, KESK açısından bizi çok rahatlattı. Biz zaten ortak kutlanmasını istiyorduk. 26 Mayıs’a giden yolda bir ayrılık yaşanmamış olması çok iyi oldu. BİZ KESK olarak bütün işyerlerinde 1 Mayıs çalışmalarını yürüteceğiz. Önümüzdeki günlerde bütün şube yöneticileri olarak bir toplantı yapacağız ve hem 1 Mayıs’ı hem de 26 Mayıs’ı değerlendireceğiz. İki çalışmayı ortak yürüteceğiz. Gitmedik işyeri bırakmamak koşuluyla başta güvenceli çalışma, ücret talebi, parasız eğitim ve parasız sağlık talebi ile bütün işyerlerini gezerek kitlesel bir katılım sağlamayı hedefliyoruz. Pazartesiden itibaren işyeri toplantılarını yoğunlaştıracağız. KESK olarak taleplerimizin yükseldiği ve herkesin eşleri, çocukları ile katıldığı bir 1 Mayıs olmasına önem gösteriyoruz. Tatil olması da büyük bir avantaj. İş artık yöneticilere düşüyor. Biz iyi bir çalışma yürütebilirsek en iyi katılımla 1 Mayıs’a katılacağız. 1 Mayıs, 26 Mayıs’ın provası olacak. O yüzden 1 Mayıs çok önemli. 1 Mayıs’a bütün gücümüzle çıkabilirsek 26 Mayıs’ta bunu da katlayarak bütün Türkiye’de yaşamı durdurabiliriz.
Gökhan Durmuş
ÖNCEKİ HABER

Tuzlalı işçi ve emekçiler sorunlarını tartıştı

SONRAKİ HABER

İdamcı Ali Elverdi boğularak öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...