19 Nisan 2010 00:00

Karikatür savaşı

MOSKOVA Metrosu’nda düzenlenen intihar eylemleriyle ilgili olarak Güney Kore, Endonezya ve Belçika’da çıkan karikatürler, diplomatik gerginlik yarattı ve bazı gazetecilerin işlerini kaybetmesine yol açtı.

Paylaş

MOSKOVA Metrosu’nda düzenlenen intihar eylemleriyle ilgili olarak Güney Kore, Endonezya ve Belçika’da çıkan karikatürler, diplomatik gerginlik yarattı ve bazı gazetecilerin işlerini kaybetmesine yol açtı.
Seul’de yayımlanan The Korea Times gazetesindeki ilk karikatürde, Moskova Metrosu’nun vagonu kuru kafa şeklinde çizildi ve üzerinde Arapça yazılara yer verildi. Gazeteye sert tepki gösteren Rus Dışişleri, karikatürlerin metrodaki saldırıda ölenlerin anısına saygısızlık anlamına geldiğini bildirdi ve özür dilenmesi talebinde bulundu.
GAZETE ÖZÜR DİLEDİ
Kısa süre sonra gazetenin üst düzey yönetiminde değişiklik yapıldı ve yeni yönetim, Rus halkını kırmak istemediklerini açıklayarak özür diledi.
Aynı karikatürlere, birkaç gün sonra Endonezya’da yayımlanan The Jakarta Post’ta da yer verilmesi üzerine, bu ülkenin üst düzey yetkilileri Moskova’dan özür diledi.
Ardından Belçika dergisi Knack, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e benzeyen bir kişinin gözlerinden çıkan vagonlarla ilgili karikatür yayımlayınca, Moskova yine tepki gösterdi, ancak dergi özür dilemeye yanaşmadı. Rusya’daki bir mizah sitesi, 26 Mart’ta batan Güney Kore askeri gemisiyle ilgili bir karikatür yayımlayarak, bir anlamda “misilleme”de bulundu. Rus basını ise metrodaki intihar eylemleriyle ilgili olarak Rusya’da da karikatürler yayımladığını anımsattı. Bu karikatürlerin birinde lüks makam aracının önünde duran Duma (parlamento) Başkanı Boris Grızlov, “Bizi korkutamazlar. Biz metroya binmiyoruz ki...” diyor.
29 Mart’ta Moskova’daki iki metro istasyonunda intihar eylemcisi kadınlar tarafından düzenlenen saldırılarda 40 kişi hayatını kaybetmişti.
Öte yandan, Belçika gazetesi Gazet van Antwerpen’in, Polonya Cumhurbaşkanlığı uçağının Moskova’da düşmesinin ardından Polonya’nın sembolü olan kartala göndermede bulunarak, “Kartal kondu” yazılı bir karikatür kullanması da, iki ülke arasında gerginlik yarattı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Kuzey Kıbrıs sandığa gitti

SONRAKİ HABER

ALMANYA’NIN ‘GÜLEN’LİSELERİ 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...