21 Nisan 2010 00:00

Uçuşlar kısmen başladı

Altı gündür Avrupa hava sahasını felç eden İzlanda’daki volkanın küllerine karşı alınan önlemler dünden itibaren yumuşatıldı.

Paylaş

Altı gündür Avrupa hava sahasını felç eden İzlanda’daki volkanın küllerine karşı alınan önlemler dünden itibaren yumuşatıldı. Pek çok ülkede, kontrollü uçuşlara onay verildi. İlk günden itibaren uçuşlara getirilen yasağa karşı tepkiler ise artıyor.
Pazartesi günü Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin ulaştırma bakanı, uçuş yasaklarının yumuşatılması, bölgelere göre izin verilmesi konusunda uzlaşmaya varmıştı. Bakanlar, uçuşlar konusundaki yasağı üç gruba ayırmıştı. Buna göre uçuşların kesin olarak yasak olduğu kül yığınlarının etkili olduğu bilgeler, yığınların az olduğu ve ülkelerin kendisinin uçuş için karar vereceği bölgeler ve serbest bölgeler olarak gruplandırılmıştı.
Almanya’da Lufthansa ve Air Berlin gibi büyük şirketler, yurtdışında bulunan yolcuları getirmek üzere dünden itibaren seferlere başladı. Ancak ülkede genel anlamda uçuş yasağı devam ediyor. Lufthansa tarafından verilen bilgiye göre dün itibariyle büyük havaalanlarına iniş yapılmak suretiyle yüzlerce sefer düzenlendi. Lufthansa, Asya ve Amerika kıtalarında bulunan 15 bin yolcuyu Münih, Frankfurt ve Düsseldorf havaalanlarına getirmek için özel izin almıştı.
Yetkililer tarafından verilen bilgiye göre, özellikle Güney Avrupa hava sahasında uçuşları engelleyen bir durum söz konusu değil. Ancak; Norveç, İsveç, İngiltere, Finlandiya, Danimarka, İrlanda hava sahası halen kül yığınları nedeniyle uçuş için tehlikeli bölgeler olarak saptandı. Özellikle İtalya, Avusturya, İsviçre hava sahasında uçuşlar için bir tehlikenin bulunmadığı belirtildi.
Almanya ve Fransa da ise dün sabah saatlerinden itibaren kontrollü uçuşlara için verildi. Ancak daha sonra Almanya’da uçuşlar yeniden durduruldu.
Türkiye’den ilk uçuşlar Belçika’ya yapıldı. En kısa zamanda diğer ülkelere de seferlerin başlayacağı sanılıyor. Avrupa’daki hava sahasının Perşembe gününden itibaren normalleşmesi bekleniyor. Ancak bu durum, İzlanda’daki volkandan yeni kül yığınlarının atmosfere yayılmaması durumunda söz konusu. Uzmanlar, yanardağın yeni kül bulutları atmosfere yayabileceği ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.
ŞİRKETLERE YARDIM
Havayollarında yaşanan kaos nedeniyle uçak şirketlerinin büyük bir zarara uğradığı belirtiliyor. AB ulaştırma bakanları,hava yolu şirketlerine yardım yapılması konusunda yeşil ışık yaktı.
AB Komisyonu’nun ulaştırmadan sorumlu üyesi Siim Kallas, yaşananların boyutunu “Bu, daha önce eşi görülmemiş ve tahammül edilemez bir durum. Uzun vadeyi bırakın, bir kaç gün daha bile sürmesine katlanılamaz. Etkileri 11 Eylül 2001 saldırılarını bile geçiyor“ dedi. (DIŞ HABERLER)

PİLOTLARDAN ELEŞTİRİ

Almanya’da verilen kısmi uçuş iznine pilotlar sendikası Cockpit tarafından eleştirildi. Cocpit Sözcüsü Jörg Handweg bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, “Görüş alanı yeterliliğine göre uçuşlara için verilmesi sağlıklı değil. Çünkü şu anki durum halen güvenli değildir” dedi. Cockpit, izni veren Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer’in havayolu şirketlerinin isteği karşısında diz çöktüğünü savunuyor. Havayolu şirketleri son bir kaç gün içinde fazla zararı gerekçe göstererek, uçuşlara bir an önce izin verilmesi için hükümete baskı yapmıştı.

‘YENİ PATLAMALAR İKLİMİ ETKİLER’

Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu adına yaptıkları açıklamada, Adem Taşcı ve Yüksel Yağan, İzlanda’da patlayan volkan “Eyjafjallajökull”un patlamalarının devam etmesi durumunda iklim üzerinde etkilerinin tartışılabileceğini belirtti. İlk çıkış sıcaklığının çok yüksek olması ve patlamanın 1666 metrede gerçekleşmesi nedeniyle gaz ve partiküllerin yaklaşık olarak 8000 metreye kadar taşındığını belirten açıklamada, kül ve diğer partiküllerin insan sağlığı bakımından önemli rol oynadığına dikkat çekildi. Açıklamada, Balkanlar üzerinden gelen kül bulutları ile eş zamanlı serin ve yağışlı havanın Marmara, Batı ve Orta Karadeniz bölgelerinde etkili olacağı belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

‘UÇAKLAR KÜLLERE DAYANIKLI DEĞİL’

Havacılık ve uzay sanayi için motor üreten, Snegma ve Sagem şirketlerin birleşmesinden doğan, Fransız Safran grubunun Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Paul Herteman, “Uçak motorlarını yağmura, doluya, kuma karşı koruyoruz, ancak volkanik kül bulutu nadir görülen ve değişken bir olaydır” diye konuştu. Uçak motorlarının çok büyük miktarlarda hava emen makineler olduğunu belirten Herteman, “Belli miktarda kül çektikten sonra hassaslaşıyorlar” dedi.
Uçak motorlarının volkanik küle karşı dayanma garantisi bulunmadığını ifade eden Herteman, motor üreticilerinin, yakıt tüketimi, motorun yarattığı gürültü kirliliği ve sera etkisi yaratan gaz salımı gibi öncelikli sorunlara çare aradığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

Barak: Filistinlileri daha fazla yönetemeyiz

SONRAKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...