21 Nisan 2010 00:00

CIA, Almanları işgale ikna etmeye çalışacak

SON iki haftada yedi askerin ölümü ile Afganistan’da ölen asker sayısı 43’e yükselen Almanya’da hükümet, halkı işgale ikna etmek için CIA’dan yardım istedi.

Paylaş

SON iki haftada yedi askerin ölümü ile Afganistan’da ölen asker sayısı 43’e yükselen Almanya’da hükümet, halkı işgale ikna etmek için CIA’dan yardım istedi. Askerlerin ölümünden sonra yapılan kamuoyu yoklamaları Almanların yüzde 70’inin Afganistan işgaline karşı olduğunu ortaya koydu. Bunu “kaygı verici” gören CIA, Alman halkını ikna etmek için PR stratejisi geliştirdi. Merkel ise Perşembe günü konuyla ilgili bir hükümet bildirisi açıklayacak.
Kısa aralıklarla Afganistan’da yedi Alman askerinin Taliban güçleri tarafından öldürülmesi, Almanya’da Afganistan’da asker bulundurmanın gerekliliği konusunda yeni bir tartışma başlattı. ABD merkezli internet gazetecisi Julian Assange’nin yayınladığı belgeye göre CIA, daha fazla Alman askerin ölmesi durumunda Alman kamuoyundaki karşıtlığın federal meclisin kararına karşı düşmanlığa dönüşmesinden endişe ediyor.
AFGAN KADINLARI KONUŞTURULACAK
Kamuoyuna sızan belgede yer alan strateji konusunda CIA yetkilileri herhangi bir açıklama yapmadı. Belgeye göre atılması hedeflenen adımlardan biri, seçilmiş Afgan kadınların Taliban’ın ne kadar kötü olduğu konusunda Alman basınında konuşturularak kamuoyunu işgal için ikna etmek oluşturuyor. Almanların, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’ya duydukları “sevgi ve güveni” de değerlendirmeyi planlayan CIA uzmanlarının planın kamuoyuna yansımasından sonra nasıl hareket edecekleri ise merak konusu.
MERKEL AÇIKLAMA YAPACAK
Dört Alman askerinin ölüm haberini bir haftalık ABD gezi esnasında alan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada Alman askerleri “özgürlük ve güvenimiz için” öldü diyerek, ABD ile ortak bir sorumluluğu paylaştıklarına vurgu yaptı. Merkel, Alman hava sahasının kül bulutu sebebiyle kapalı olmasından dolayı Lizbon ve Roma üzerinden üç günlük bir yolculuktan sonra Berlin’e dönebildi. Kamuoyunun Afganistan’daki işgale karşı olmasını ciddiye alan Merkel, yarın Federal Meclis’te konuyla ilgili bir hükümet bildirisi açıklayacak.
Alman televizyon kanalları ARD/ZDF’in sabah programında soruları cevaplayan Başbakanlık Daire Başkanı Ronald Pofalla, Almanya’nın ödediği bedelin “korkunç”olduğunu belirterek, Afganistan’daki Alman askeri misyonunun “olağanüstü tehlikeli bir misyon” olduğunu ifade etti. Görev yapan Alman askerlerin desteklenmesi gerektiğini belirten Pofalla, “Başbakan yapacağı hükümet bildirisinde görevin sorumluluk içinde Afgan yetkililere devri yaklaşımına yer verecek” dedi.
Başta Başbakan Merkel ve Federal Savunma Bakanı Tehodor zu Gutenberg olmak üzere hükümet yetkilileri, Afganistan’daki işgal için “savaş” tanımını kullanmalarına rağmen görev tanımında herhangi bir değişiklikte bulunmayı düşünmüyor. İşgalin sivil kalkınma ve Afgan devletinin yeniden yapılanması için anlamlı bir işlev gördüğünü iddia eden zu Gutenberg, dört Alman askerinin öldüğü saldırıda yaralanan beş Alman askerlerini İstanbul’daki Amerikan Hastanesi’ne yerleştirdikten sonra kara yolu ile Almanya’ya döndü. Ölen dört Alman askeri ise Cuma günü düzenlenecek resmi cenaze töreniyle toprağa verilecek. (DIŞ HABERLER)

NATO ASKERLERi, 4 SİVİLİ DAHA ÖLDÜRDÜ

Afganistan’ın güneydoğusunda bir araca ateş açan NATO askerlerinin, 4 silahsız kişiyi öldürdüğü bildirildi. NATO’dan yapılan açıklamada, askerlerin, Host vilayetinde uyarı ateşine rağmen konvoylarına doğru hızlanarak gelen bir araca ateş açtığı belirtildi. Açıklamada, vurulan kişilerden ikisinin “tanınmış militan”, diğerlerinin ise “işbirlikçileri” oldukları iddia edilirken, ülkede görev yapan NATO birliklerinin sözcülerinden Yarbay Todd Vician ise, bu kişilerin başka nedenlerle veri tabanına kaydedilen siviller olup olamayacağı yönündeki bir soru üzerine, “Sanırım öyle” dedi.
NATO HASTANE KAPATTI
Helmand valisi Gülab Mangal’a suikast planladıkları iddiasıyla 10 Nisan’da Afganistan’ın Leşkergah kentinde tutuklanan İtalyan doktorlar, Pazar günü serbest bırakıldılar. Leşkergah’taki hastanenin kapalı tutulması şartıyla özgürlüklerine kavuşan İtalyan yardım örgütü Emergency’nin doktorları, başkent Kabil’e götürüldü. 1999 yılından bu yana Afganistan’nın çeşitli kentlerinde kurulu hastanelerinde gönüllü insani yardım faaliyetlerinde bulunan Emergency’nin kurucusu Gino Strada, Emergency’nin Leşkergah’taki hastanesinin kapatılmasıyla ilgili olarak ise şunları söyledi: “Hastane kapatmak suçtur, daha açık konuşmak gerekirse bir savaş suçudur. O bölge halkının artık ihtiyacı olduğunda kendisini tedavi ettirecek bir kurumu yoktur. Leşkergah’taki hastanenin kurulabilmesi için çok emek sarfettik, şimdi polis tarafından çevrilmiş ve kapatılmış olduğunu bilmek çok üzücü.”
ÖNCEKİ HABER

Kırgızistan’da köy basıldı: 5 ölü

SONRAKİ HABER

AB ve IMF’den Yunanistan’a emekli maaşını düşür baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa