21 Nisan 2010 01:00
GÖZLEMEVİ
GÜNÜN YAZILARI
2002 yılında Fransız televizyon kanalı Arte ve La Ferme Du Buission tarafından başlatılan ve gösteri sanatları ile imaj arasındaki ilişkiye odaklanarak yeni sanatsal formlar ve işbirlikleri yaratmayı hedefleyen disiplinler arası Temps Dimages (Görüntü Zamanı) projesi, garajistanbulun da katılımıyla kendi sınırlarını çoktan aşmış. Bugün Avrupada 10 ülkenin, Belçika, Estonya, Fransa, Almanya, Polonya, İtalya, Portekiz, Romanya, Macaristan ve Türkiyeden 11 kültür kurumunun ortak olduğu; sanatçıların, sanatsal üretimin ve üretimlerin dolaşımının desteklendiği, deneyimlerin, fikirlerin ve sanatsal araştırmalarının paylaşıldığı aktif bir platform oluşmuş. Ortak amaçların çevresinde bir araya gelen bu kurumlar, her yıl programını kendi oluşturduğu Temps Dimages festivalini düzenler hale gelmiş.
Şenlikte yıl boyunca gerçekleştirilen ortak yapımlar, chantier adıyla araştırmalar, dans, tiyatro, müzik gösterileri, yerleştirmeler, film gösterimleri, atölye çalışmaları, konferans ve seminerler yer almakta. Öğrendiğime göre festivaldeki gösteriler, video ya da multimedya görüntülerini dramaturgik unsur olarak kullanarak sahneye aktarılan ya da filme çekilen, gerçek karakterlerle tasarlanan eserlerden oluşmakta ve bu eserler geçmiş ya da gelecek arasındaki ilişkiye odaklanmakta. Sanatçıların yaratımları ve görünürlük kazanmalarını destekleyen festival, yeni sanatsal biçimlerin araştırılmasını, üretilmesini, sahnelenmesini amaçlayan garajistanbulda da bilindik tanımların yeniden tartışılacağı bir platforma dönüşmekte.
Dünya prömiyeri 2627 Mayıs 2009da Temps dimages Festivalinde Rotterdamda gerçekleştirilen ve garajistanbulda sahnelenen Murat İpekin yazdığı, Ali Cem Köroğlunun tasarlayıp, yönettiği, ün müziklerini yaptığı ve Kontrtenor in oynayıp, seslendirdiği yeni opera/oyun türünün örneği Dar-ül Loveı ben geç izleyenlerdenim.
Yeni Opera kavramının Türkiyedeki ilk örneği olduğu savlanan Dar-ül Love, tek kişilik bir oyun. Eserde bir kontrtenor, günümüz İstanbulunun arka bahçesinden Ortadoğunun masalsı atmosferine kendi aşk evini anlatırken, Yaftadan Alaraya uzanan yolda Osmanlı edebiyatından modern müzik formlarına, Ortadoğunun masalsı atmosferinden günümüz İstanbulunun karanlık arka bahçesine doğru akan bir yolculuk gerçekleştiriliyor. Murat İpek, eserini kısaca: Kırıldığı yerden keskinleşen bir aşk yolculuğu Erkeğin erkeğe aşkında herkesin rolü kayıp Bir travesti zaman ve mekanı yitirmiş son rüyasının içinde sokakların bilediği topuklarıyla, karanlığın bilediği yalnızlığında yürüyor ölümüne doğru. Ne kendinde izini sürdüğü kadın, kadın; ne de dokunduğunu sandığı erkek, erkek... Yalnızlık, yaşlanmak ve korkmak üzerine bir yeni opera olarak tanımlıyor.
Nasıl bir operadır bu Yeni Opera bilgim yok, onun için ahkam kesmeyeceğim. Bilebildiğim Yeni Operanın çok geniş bir alana yayılan ve şimdilik sadece bolca tartışılan bir tanım olduğu. Klasik opera formunun dışına taşanları bünyesine katan, esnek bir yapı olduğu Gerçek yaşamdan esinlenerek yazılmış konular mı içerir, yepyeni orkestral teknikler mi vardır, anlam kazanan ve öne çıkan librettolar mı yazılmıştır (ya da yazılacaktır), konuşmaya benzer şan partileri mi bestelenmiştir, göğüsten söylenen yürek paralayıcı pes partiler mi terennüm edilmektedir vallahi bilmiyorum. Bilmiyorum, ama bu türün operaların içine girebileceğini, sineceğini, derinliklerinde yüzebileceğini; sıradan, basit, yoksul insanların, aldatılan ve namus cinayeti işleyen erkeklerin, herkesi kendine aşık eden, hafifmeşrep kadınların, aldatılan zavallı yoksul genç kızların, kimi kez işçilerin, kimi kez engelli karakterlerin ve elbette eşcinsellerin artık operalarda yer alması zamanı gelmiştir diye düşünüyorum. Sahnede, günümüzdeki yaşamından kesitlerle karşılaşan izleyicinin sahne ile arasına koyduğu uzaklığı daraltacağını umuyorum.
Gerçek üstü kahraman Hamelin, (galiba 1.) Anadolu Selçuklu Sultanı Keykubatın teknesiyle Yafa kıyılarından Alanya Kalesine yaptığı onurlu ölüm yolculuğunda şöyle bir anlatı var: Dürbün menziline girdiğini bilen Hamel, kaftanının önünü açarak, sarı şifondan yapılan uzun iç gömleğinin uçuşmasına müsaade etti ve ellerini zarifçe arkaya doğru sallayıp ardından başının üzerinde birleştirdi. Güvertenin hemen gerisinde duran Mısırlı çalgıcılar teflerine, zillerine vurmaya kıyamadılar. Hamel arkasına dönüp bakmadı bile. Tekrar aynı hareketi yaptığında ziller, tefler, davullar sirenlerin o muhteşem müziğiyle birleşerek, ruhunda yükselmeye başladı. Hamel dikleşti ve gözlerini kapatarak sadece durdu. Mermer bir heykel gibi durdu. Keykubat, kendisine sokulmuş uyuyan, teni ateş, sarışın genç oğlanın tanrısal güzelliğine bakarken mavi ile kızıl arasında yankılanan müziği duymadı. Duymak istemedi.
Murat İpekin, altyapısını tümüyle elektronik efektle kurguladığı eseri bu anlatıdaki lirizmi baştan sona koruyamıyor. Gerek müzik tasarımı, gerekse sahneleme anlamında müthiş cesur, tabuları zorlayan güç, metnin tümüne sari olmuyor. Murat İpekin metninde parça parça hoş duran içerik, sahneye aktarılırken izleyiciye çok geliyor. Sahnedeki karakter de aynı Hamel gibi aşkı bulamıyor, tamam da anlatılanlar sadece Hamel ve Keykubat ilişkisiyle sınırlı kalmayıp, Beyoğlunun arka sokaklarına, Rumeli Hana, Elmadağ Caddesine sarkıp günümüzle bağlantı kurulmaya çalışılınca seyircinin imgelemi birbirine karışıyor. Yalnızlık, yaşlanmak ve korkmak üzerine bir yeni opera tanımından sadece bir travestinin yalnızlığı seyirciye geçiyor.
Armağan Kulualp, Burak Şentürk, Hakan Baycılı üçlüsünden oluşan Kapsülün müzikleri New-Age tarzının iyi örnekleri olarak kulaklara asılırken, müzikler atmosfer yaratmada başarılı oluyor. Ali Cem Köroğlunun kostüm tasarımını anlayamadıysam da ışık tasarımı oyuncuya ve gene kendi yaratımı minimalize ettiği dekoruna yardım ediyor. Ses kategorisi öyle zınk deyince bulunamayan, nadir rastlanan Harun Ateş de Ali Cem Köroğlunun yönetiminde belki fazla durağan, ama gene de takdir-i şayan bir oyun veriyor.
Benim eleştiri oklarıma karşın Dar-ül Love (neden aşk değil de love orası meşkûk), Türkiyede bir ilk olmasıyla, özenli bir çalışma ürünü olmasıyla, konusuna cesur yaklaşımıyla, 20092010 sezonunun farklı oyunu olarak dikkat çekiyor.
...
GÖZLEMEVİ KÖŞESİNİN GÖZLEME KAVŞAĞI
Geçen hafta Ziraat Bankasının İstanbul Tünel Sanat Galerisinde dibine düşengillerden, Türkiyedeki heykel sanatının birkaç yaratıcı sanatçısından biri olan (ışıklar içinde yatsın) Saim Bugayın (19342008) kızı Başak Bugayın (1979) Denge başlıklı resim sergisini gezdim. Gezerken de, ressam öncelikle (Prof. Dr. Kıymet Girayın dediği gibi) toplumda aynı görevi yapan, aynı yararı sağlayan, aynı koşullarda yaşayan büyük insan gruplarının içinden seçtiği figüratif ekspresyonlarını sergilediğine göre, serginin adı neden Denge de Sınıf değil diye düşünmeden edemedim. Düşünmeden edemedim, ama genç ressamın cepheden bakarak resmettiği, asla kendi dünyasından olmayan o fazla kilolu kişilerdeki dışavurumcu, gerçekçi anlatım özellikleriyle, kimilerini sık sık çevremde gördüğüm sıradan insanları biraz da abartılı bir biçimsel anlatım diliyle ele alışını pek sevdim. Yalın figüratif bir biçeme bağlı kalarak az ve klasik renk anlayışıyla soyutlaştırdığı, hatta bazılarını karikatürize ettiği figürsel yapıtlarını tutkuyla seyrettim.
Başak Bugay için dibine düşmüşgillerden dedim ya, tiplemelerinin de tıpkı amcası ünlü Senarist, Oyuncu, Yönetmen, Dramaturg ve Yazar Umur Bugayın (1941) yarattığı karakterler gibi stereotypelar üzerinde devindiğini sezdim. Günlük yaşamın içinden (muhtemelen magazin dergilerinden) cımbızla çıkarılmış, ironiye bulanmış tipler bunlar, Başak Bugay bunları resmediyor. Ve diyeceğim o ki, Bengi Bugay bu ilk sergisinde düşüncelerini, duygularını, düşlediklerini, yaşadıklarını, amaçladıklarını çizgi sistemi ve kombinezonları bakımından olduğu kadar, renk açısından da bütünlüğe erdiren bir ressam olarak ortaya çıkıyor; özellikle öyküsel ve sosyal eleştirel biçemiyle dikkat çekiyor. Çizgide sağladığı statik-dinamik tepkiler, geometrik örgülere paralel olarak kullandığı soğuk-sıcak renk armonileri çok yakında Başak Bugay resminin olmazsa olmazları olacak, belli ki bu gerçeğe kendi de gönülden inanıyor. Tablolarında düzenin oluşumunu belirleyen figüratif ilişkiler, bir yüzey ortamında dengeleri dramatik abartmalardan incelikle arındırıyor.
Benden söylemesi
Başak Bugayın sergisi (ay sonuna kadar) görülmeyi, izlenilmeyi, beğenilmeyi anasının ak sütü gibi hak ediyor.
ÜSTÜN AKMEN
Evrensel'i Takip Et