22 Nisan 2010 00:00

Yumruktan ne farkı var?

Siyasette yumrukların gündemi belirlediği günlerde, meclis’te yumruğu aratmayan görüntüler yaşandı. BDP milletvekili konuşturulmadı.

Paylaş

Anayasa değişikliği teklifinin 4. maddesi üzerindeki görüşmeler sırasında BDP’nin önergesi üzerine söz alan Sebahat Tuncel, “Bu ülkede savaş var. Bu ülkede çocuklar, bebekler öldürülüyorsa ciddi sorun var demektir...” demesine, AKP ve MHP sıralarından hakaretler yükseldi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun “Savaş değil terör var” demesi üzerine, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Tuncel’e müdahale etti. Şahin, “Ben Türkiye Cumhuriyeti’nden yanayım. Bu çatı altında olan her milletvekili, tabii ki Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana olmalıdır. Her milletvekili yeminine sadık olmalı” dedi. AKP’li Kürşat Tüzmen BDP’lilerin üzerine yürüdü, AKP sıralarından “Şerefsizler”, “Defol buradan” ve “Savaşını yerim ben” sesleri yükseldi.
ŞAHİN SÖZLERİNİ SAVUNDU
TBMM Başkanı Şahin dün kendisini savunurken “Türkiye’nin hassasiyetleri var bunları kaşımamak lazım” dedi. Şahin kendisinin bu gerginliklerin daha fazla büyümemesi için müdahale ettiğini belirterek, “Çıkışımın nedeni budur” dedi.
Tuncel ise dün Meclis’te yaptığı açıklamada, Şahin’in, kendisine müdahale ederek, tarafsızlığını yitirdiğinin altını çizerek, “Hiç kimsenin bir siyasi partiye ‘şunu söyle, bunu söyle’ deme hakkı yoktur” dedi.
SAVAŞ ÇIĞIRTKANLIĞI YÜZÜNDEN UTANÇ DUYUYORUM
Bunun üzerine AKP ve MHP grubundan alkışlar yükseldi. Tuncel, ise Meclis Başkanı’nın ayrımcılık yaptığını belirterek, savaş kışkırtıcılığı yapan bir Meclis’te konuşmaktan utanç duyduğunu söyledi.
Şahin ile Tuncel arasındaki tartışma şöyle gelişti:
Şahin: Lütfen sözlerinizi tashih edin. Bu yanlış anlamalara mahal verebilir. Belki sürç-i lisan ettiniz.
Tuncel: Böyle alkışlayarak bu ülkede sorun yokmuş, çatışma yokmuş, insanlar ölmüyormuş gibi davranmanın anlamı yoktur. Bu konuda sizin tarafsız olmanızı öneririm.
ŞAHİN: BEN TARAFIM
Şahin: Ben tarafsızım. Ben Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana tarafım. Bu ülkeyi yolda bulmadık..
Tuncel: Bu ülkede bir çatışma var. Biz de bu ülkede yaşıyoruz Sayın Başkan. Biz bu ülkenin demokratik geleceğinden tarafız. Bu tutumunuzla, aksine bu ülkedeki milliyetçiliği, yaşanan çatışmaları, yaşanan ölümleri gözetiyorsunuz.
Şahin: Bu çatı altında olan her milletvekili, tabii ki Türkiye Cumhuriyeti devletinden yana olmalıdır. Her milletvekili yeminine sadık olmalı.
SİZ ÜÇ MAYMUNU OYNAYABİLİRSİNİZ...
Tuncel: Bu ülkede yaşananları alkışlayarak yok mu sayacaksınız? Bu ülkede Kürtleri, ölümleri yok mu sayacaksınız? Nasıl olacak? Bu ülkede barışı, çocuklarımızın geleceğini tartışamayacaksak...
Şahin: Önerge üzerinde konuşun, yapmış olduğunuz yemine sadık kalarak konuşun lütfen.
Tuncel: Konuşma hakkımı gasbettiniz. Siz rahatsız olabilirsiniz, 3 maymunları oynayabilirsiniz, ama biz bu ülkede gerçekleri halkımızla paylaşmak zorundayız. Bu ülkede savaşı destekleyen bir parlamentoda konuşmaktan büyük utanç duyuyorum.
TÜZMEN BDP’LİLERİN ÜZERİNE YÜRÜDÜ
Bu sırada BDP ve AKP’li milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. AKP Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen, BDP Grup Başkan Vekili Bengi Yıldız’ın üzerine yürüdü. Bu arada diğer BDP’liler de AKP sıralarına yürüdü. AKP sıralarından “Defol buradan”, “Şerefsizler”, Senin savaşını yerim ben” sesleri duyuldu. Gerginliğin devam etmesi üzerine Meclis Başkanı Şahin, oturuma 5 dakika ara verdi.
(Ankara/EVRENSEL)


MECLiSTEN OYLAMA NOTLARI....
*AYSEL TUĞLUK DA ÇAĞRILDI: 3. Madde’nin oylamasına geçildiği sırada kürsüden, kapatılan DTP’nin Diyarbakır Eski Milletvekili Aysel Tuğluk’un da ismi okundu. 1. Maddenin oylanmasında da kapatılan DTP’nin Diyarbakır Eski Milletvekili Ahmet Türk çağrılmıştı.
*MECLİS UYUDU: TBMM’deki Anayasa maratonunun ikinci gününde de çalışmalar yine sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. İki günde 5 madde kabul edilirken, milletvekilleri 48 saatin 31 saatini Genel Kurul’da çalışarak geçirdi. Uzun süren görüşmeler nedeniyle birçok milletvekili yorgun düştü. Göz kapaklarına hakim olamayan milletvekilleri, sıra kapaklarında uyudu.
*ÇİĞKÖFTE: AKP’li Zülfikar İzol Meclis lokantasında bin kişilik çiğ köfte yaptırarak bütün milletvekillerine çağrı yaptı. CHP Grubu da işkembe çorbası, börek, dondurma ve tatlıdan oluşan bir mönü hazırladı.
*BOZDAĞ, BAHÇEKAPILI’YI ARADI: Oy kullanma işleminin bitmesine birkaç dakika kala, AKP Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın oy kullanmadığı fark edildi. AKP Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, “Ayşenur nerede..” diye sordu. Bahçekapılı solona gelene kadar Bozdağ oy kullanan milletvekillerine, eliyle, “yavaş olmaları” uyarısında bulundu.

AKP’DE 7 FiRE

ANAYASA değişikliği teklifinde kabul edilen 5. maddede evet oyu 333’e düşünce, AKP yönetimi fire alarmı verdi. Üstelik kabul oyu verenler arasında bağımsız milletvekilleri de var. Yapılan hesaplamalara göre partide 7 fire var. Bu durumun kritik maddelerin oylanmasına kısa zaman kala ortaya çıkması AKP’de tedirginlik yarattı.
CAN SİMİDİ BAĞIMSIZLAR: Bilindiği gibi referanduma gitmesi için 330 oyun üstünde oy alınması gerekiyor. Şu ana kadar oylanan 5 maddede CHP, MHP ve BDP’den destek gelmedi. AKP’nin can simidi bağımsızlar oldu.
7 FİRE Mİ VAR?: AKP’nin Meclis’te kullanabileceği 335 oyu bulunuyor. 5 bağımsız çıktıktan sonra gelen 333 oy kafaları karıştırdı. 5 bağımsız milletvekilinin evet oyu verdiği hesaplanırsa, 7 firenin olduğu ortaya çıkıyor.
ŞÜPHELİ VEKİLLER MARKAJA ALINDILAR: Parti yönetimi ortaya çıkan bu tablo sonrası harekete geçti. Fire vermesi beklenen milletvekilleri ile kararsız durumda olan bazı bağımsız milletvekilleri de yakın markaja alındı.
ERDOĞAN’DAN GÖZDAĞI: Başbakan Erdoğan paketi Meclis’ten geçirmede kararlı olduğunu fotoğraflarla da gösterdi. Erdoğan’ın Yumruk yiyen Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın kanepede uzanırken yanında verdiği görüntü ile çalışma odasında verdiği pozlar en açık örnekleri olarak gösteriliyor. Erdoğan TBMM’den bir an olsun ayrılmıyor.. Basın kuruluşlarına geçilen günlük programında sadece “Anayasa görüşmeleri” yer alıyor.


KAÇ OYLA GEÇTiLER

5. MADDE, 333 KABUL: TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 405 milletvekili katıldı. Oylamada; 333 kabul, 70 ret oyu kullanılırken, 1 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
4. MADDE: 336 KABUL: TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada; 336 kabul, 69 ret oyu kullanılırken, 2 milletvekili çekimser kaldı, 1 oy da geçersiz sayıldı.
3. MADDE, 337 KABUL: TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 337 kabul, 71 ret oyu kullanıldı.
1. MADDEYE 336 2. MADDEYE 337 KABUL OYU: Genel Kurulda teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı. Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu.

ÖNCEKİ HABER

Danıştay saldırısında kamera kayıtları silinmiş!

SONRAKİ HABER

Üniversitede sendika olur mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...