22 Nisan 2010 00:00

Danıştay saldırısında kamera kayıtları silinmiş!

TÜBİTAK, Danıştay saldırısı sırasında binada bulunan kamera kayıtlarının bazılarının silindiğini belirledi.

Paylaş

TÜBİTAK, Danıştay saldırısı sırasında binada bulunan kamera kayıtlarının bazılarının silindiğini belirledi. Kayıtların kim tarafından bilindiği henüz bilinmiyor. Saldırıdan sonra eski MİT Müsteşarı Mehmet Eymür, kayıtların eski özel harekatçı ve MİT elamanı emekli Albay Orhan Çoban tarafından silinmiş olabileceğini ima etmişti.
CEVAP GELDİ
Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin dava ile birleştirilen birinci “Ergenekon” davasının 144. duruşması dün yapıldı. Mahkemenin resen istediği “03 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliği ile ilgili kameraların arıza nedenlerinin, hangi tarihlerde OYAK savunma ve güvenlik şirketine bildirildiğinin ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığına” ilişkin talebine de cevap verildi.
KAYITLAR SİLİNDİ ARAZA YOK
Yapılan bilirkişi incelemesine ilişkin TÜBİTAK’tan gönderilen yazıda, Danıştaya saldırının yapıldığı 17 Mayıs 2006 tarihinde Danıştay güvenlik kamerasının arızalı olduğunun bildirilmesi üzerine kayıtlarının alındığı, harddiskler üzerine inceleme yapıldığı belirtildi.
Bu harddisklerde herhangi bir arıza saptanmadığının bildirildiği ifade edilen yazıda, kaydedilen kamera görüntülerinin akşam saatlerine ait kayıtlarının bir kısmının silindiği, özel bir programla yapılan çalışma sonucu silinen bu kayıtlardan bir kısmının kurtarıldığı kaydedildi.
Yazıda, kurtarılan görüntülerin daha rahat seyredilebilmesi için avi formatına dönüştürüldüğü, ayrıca silinen dosyaların bir kısmının da isimlerinin değiştirildikten sonra silindiği ifade edildi.
KAYITLAR OYAK’TAN İSTENMİŞTİ
Davaya bakan Ergenekon Savcıları 3 Eylül 2009 tarihinde yapılan duruşmada, OYAK’ın 24 saat kamera kayıt sistemi garantisi vermesine rağmen Danıştay saldırısının olduğu gün bozuk olduğu bildirilen güvenlik kamerası kayıtlarının OYAK Özel Güvenlik Şirketinden istenmesini talep etmiş Mahkeme de bu talebe uymuş ve gerekli yazışmalar başlatılmıştı.
EYMÜR’DEN ÇOBAN SİLDİRDİ İDDİASI
Danıştay saldırısı sırasında çalışmayan güvenlik kameralarının sahibi OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri’nin (SGS) müdürlüğünü eski özel harekatçı ve MİT elamanı emekli Albay Orhan Çoban’ın yaptığı anlaşılmıştı. Saldırının ardından görüntüleri incelemek isteyen polis, kameraların hiç kayıt yapmadığını tespit etmişti. Kameraların olaydan önce tamir amacıyla OYAK’a gönderildiği belirlenmişti. Danıştay’daki kameraların karartılmasıyla, saldırıda tetikçi Alparslan Arslan’a yardım edenlerin deşifre olmasının engellendiği ileri sürülmüştü.
Saldırıdan sonra eski MİT Müsteşarı Mehmet Eymür, Alparslan Aslan’a ait kamera kaydının Çoban tarafından silinmiş olabileceğini ima etmişti. Eymür ayrıca, mahkemenin araştırılmalarını istediği MİT’çi Kaşif Kozinoğlu, Yavuz Ataç ile Orhan Çoban’ın Özel Kuvvetler’den MİT’e gelen ekipte birlikte olduklarını öne sürmüştü.
ERGENEKON’A UZANMIŞTI
Danıştay II. Dairesi’ne 17 Mayıs 2006’da düzenlenen saldırıda Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmişti. Saldırıyı düzenleyen Alparslan Arslan olayın ardından yakalanmıştı. Danıştay saldırısı davası daha sonra “Ergenekon” davasıyla birleştirilmişti. (İSTANBUL)

POLiS BEKLEDi, DANIŞTAY BASILDI!
5 Mayıs 2006’da Cumhuriyet Gazetesi’ne atılan bomba ve ardından 17 Mayıs’taki Danıştay baskınının sanığı Tekin Irşi, gazetenin bombalanmasının ardından polisin kendilerini takip ettiğini ancak gözaltına almadığını iddia etti. Ardından Danıştay baskını yaşandı.
Birinci Ergenekon davasının 143. duruşmasında, tutuklu sanık Tekin Irşi önemli iddialarda bulundu. Irşi, “5 Mayıs’ta atılan birinci bombadan beri takip ediliyordum. Bostancı’daki bir bara, polisler sürekli geliyordu. Onları garsonlar bile fark etti. Bize söylediklerinde ‘Merak etmeyin bir şey olmaz’ dedim. Eve giderken de takip edildiğimi biliyordum. Polis beni almıyor, bekliyordu. İsmail sağır da takip edildiğinin farkındaydı” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Mahkemeye gidemedi

SONRAKİ HABER

Yumruktan ne farkı var?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...