22 Nisan 2010 00:00

‘operasyonları durdurun’ çağrısı

BÖLGEDE artan askeri operasyonların adeta merkezi haline gelen ve sık sık çatışmalarla gündem olan...

Paylaş

BÖLGEDE artan askeri operasyonların adeta merkezi haline gelen ve sık sık çatışmalarla gündem olan Şırnak’ta kitle örgütü temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar artık operasyonların durdurulmasını istiyor. Şırnaklılar, operasyonların durdurulmaması halinde operasyonlara karşı canlı kalkan olacaklarını ve çocuklarını askere göndermeyeceklerini belirtirken, kitle örgütleri ise bir kez daha operasyonlarla Kürt sorununun çözülemeyeceğine dikkat çekti.
ÇOCUKLARIMIZI ASKERE GÖNDERMEYECEĞİZ
Bir oğlu PKK’ye katıldıktan sonra çatışmada yaşamını yitiren, bir oğlu ise hâlâ asker olan Sakine İke, operasyonların acılarına yeni acılar eklediğini belirtti. “Artık söyleyecek söz bulamıyorum, hangi dilde anlatsam acımı anlamazlar, artık yeter kimse ölmesin dökecek göz yaşımız bile kalmadı” diyen İke, “Operasyonlar sürerse çocuklarımızı askere göndermeyeceğiz. Kalkan olup konvoyların önüne siper olacağız” dedi. Şadiye Sümbül adlı Şırnaklı kadın da “Başbakana sesleniyorum, insanlık için bir şeyler yapacaksa bu operasyonları durdursun” dedi. Salih Pusat adlı vatandaş da, “İnsanların öldürülmesine katlanamıyorum. Yüreğimiz yanıyor. Böyle sürerse evlatlarımızı savaşa göndermeyeceğiz” dedi.
AKP SORUNU DERİNLEŞTİRİYOR
KURDİ-DER Şırnak Şube Başkanı Bahaettin Yağarcık ise “Bölgede çok yoğun bir askeri hareketlik var. Cenazeler gelmeye başladı. Bu operasyonlar çözüm değil çözümsüzlüğü getiriyor. AKP’nin açılımı bumuydu” dedi. Şırnak Baro Başkanı Av. Nuşerivan Elçi de Kürt sorununun demokratik çözümü önündeki en büyük engelin askeri operasyonlar olduğuna dikkat çekerek, bütün demokratik çevrelerin operasyonların durdurması için hükümette baskı yapması gerektiğini belirtti. Şırnak Tabip Odası Sekreteri Serdar Kuni ise çatışmasızlık ortamının tüm bölgenin talebi olduğunu bunun için de operasyonların derhal durdurulması gerektiğine ifade etti. AKP’nin Kürt sorunu çözme yerine askeri ve siyasi operasyonları derinleştirdiğini belirten Kuni, “30 yıldır bu halk hep cenaze karşılamıştır. Çözüm önündeki en büyük engel operasyonlardır” dedi. Eğitim Sen Cizre Temsilcisi Eşref Buran da Kürt sorunun şiddetle çözülemeyeceğini belirterek, tarafların sorunu çözmek için masaya oturmaları gerektiğini ifade etti. Buran, “Her gün sevkiyat oluyor. Kürt sorununu çözme konusunda ilerleme değil gerileme yaşıyor. Savaşın tarafları oturup konuşmalı artık” dedi. Şırnak Diyanet ve Vakıf Emekçileri Sendikası (DİVES) Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yanık da hükümetin operasyonları derhal durdurmasını isteyerek, “Bölgemizde çok ölüm oluyor. Bu ölümün nedeni ise bir halkın kimlik ve demokratik hak talebidir” dedi. Cizre BDP İlçe Başkanı Selahattin Cıvıldak ise, Başbakan’ın birçok diplomatik ilişki sonucunda Kürtlere karşı yeni bir savaş planı oluşturduğunu belirterek, “Partimiz zaten canlı kalkan eyleminin kararını aldı. Canlı kalkan olup operasyon bölgelerine giderek, operasyonların durması için siper olacağız” diye konuştu.
(Şırnak/DİHA)



OPERASYONLAR DA ÖLÜMLER DE ARTIYOR
Operasyonlar artarak sürerken, bölgeden ölüm haberleri de gelmeye devam ediyor. Şemdinli’de Tekeli kırsalında operasyona çıkan askerler, mayına bastı. Yaşanan patlamada, Mersin nüfusuna kayıtlı Piyade Er Ahmet İnce yaşamını yitirirken bir asker de yaralandı. Yaralı asker, Hakkari Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı. Patlama sonrası bölgeye asker takviyesi yapıldı.
Bölgeye askeri yığınak da hız kesmiyor. Şırnak’ın Güçlükonak ilçesinden Gabar Dağı’na çok sayıda sivil araçla askeri mühimmat sevkedildi. Gabar’a çok sayıda asker ve korucu da gönderildi. Hakkari’den Çukurca’ya, Mardin’in Midyat ilçesinden ise sınır hattına da zırhlı araç sevkiyatı yapıldığı bildirildi. Önceki gün akşam saatlerinde Hakkari Tugay Komutanlığı’ndan Çukurca ilçesine doğru çok sayıda otobüs ve tank sevkiyatı yapıldı. Midyat’a gönderilen çok sayıda asker ve zırhlı araç ise sınır bölgelerine sevk edildi. 8 TIR’a yüklenen birçok tank da yoğun güvenlik önlemi altında Şırnak’ın İdil ilçesi üzerinden sınır bölgelerine sevk edildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tepki

SONRAKİ HABER

Hani Diyarbakır Cezaevi kapatılacaktı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...