22 Nisan 2010 00:00

Ayazma’da 18 aile yeniden evsiz

Ayazma-Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesi’yle gündeme gelen İkitelli Ayazmalılar, dört yıl boyunca verdikleri mücadelede sona geldiler.

Paylaş

Ayazma-Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesi’yle gündeme gelen İkitelli Ayazmalılar, dört yıl boyunca verdikleri mücadelede sona geldiler. Ayazmalılar, verdikleri mücadeleyle kazandıkları bütün hakları kaybettiler.
Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında evleri yıkılan, ardından da yaklaşık üç yıl boyunca evlerinin enkazları üzerine kurdukları barakalarda yaşayan 18 aile, tekrar ‘sokakta kalma’ durumuyla yüz yüze. 13 Kasım 2008 tarihinde gerçekleştirilen ‘baraka yıkımlarından’ sonra Küçükçekmece Belediyesi tarafından 1 yıllık ev kiraları karşılanmıştı. Ayazmalılara konut sözü veren TOKİ, bu bir yıl boyunca da verdiği bu sözü ‘Bir sonraki kurada’ diyerek sürekli erteledi. Yaklaşık bir buçuk yıl sonra Mart 2010’da, ağustos ayında Kayabaşı konutlarına geçmek üzere kura çekilişine katılan ailelerden 10 bin TL (taksitler hemen başlıyor) veya 15 bin TL (taksitler evlerine geçince başlıyor) peşinat talep edildi. İstenen bu peşinatları ödeyemeyen aileler, yaklaşık dört yıl boyunca verdikleri mücadele ile kazandıkları tüm hakları kaybettiler.
BİZİM O KADAR PARAMIZ YOK Kİ!
Mağdur ailelerden biri de Ömer Akvaranlı ve ailesi. Beş çocuğu var Akvaranlı’nın. Bu süreçte en çok da çocukların mağdur olduğuna dikkat çeken Akvaranlı, 800 TL maaş aldığını kaydediyor. 400 TL kira ödediğini söyleyen Akvaranlı, geri kalanı ile geçinmeye çalıştıklarını anlattı. Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa belediye hakkında dava açacaklarını belirten Akvaranlı, “4 yıldır mücadele veriyoruz. Mağdur olduk. Çocukların eğitimleri yarım kaldı, psikolojileri bozulmaya başladı” diye konuştu. Kendilerinden istenen peşinatları ödeyemeyeceklerinin altını çizen Akvaranlı, “O kadar param olsaydı, ben neden üç yıl barakada yaşadım? Çocuklarımı neden mağdur ettim” diye sordu.
BU KADAR ZOR MU?
Mağdur ailelerden biri de Aksoy ailesi. Eşi sakat olduğu için çalışamayan Emine Aksoy, geçimlerini kızının kazandığı 500 TL ile sağladıklarını anlattı. Ayazma’da 12 yıl yaşayan Aksoy, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını istedi. “500 TL ile ne yapacağız?” diyen Aksoy, kendilerinden peşinat olarak 15 bin TL istendiğine dikkat çekti. Üç aydır kira veremediklerin dile getiren Aksoy, çaresiz kaldıklarını kaydetti. Aksoy, “Çocuklarım okusun istiyorum, evleri olsun istiyorum. Bu kadar zor mu?” diye konuştu.
BU YAZ DA BARAKADA GEÇECEK
Sekiz çocuğu ile bir yıl aradan sonra tekrar barakalara dönen Tacettin Acar, tam dört sene boyunca mağdur edildiklerini anlattı. Bu dört yıl içinde çocuklarının okulu bıraktığını, çeşitli hastalıklar geçirdiğini vurgulayan Acar, şimdi sadece 2 çocuğunun okula devam ettiğini kaydetti. Kendilerinden istenen 15 bin TL peşinatlara tepki gösteren Acar, “Bu kadar paramız olsaydı barakalarda yaşamazdık” dedi. Ne iş bulursa çalıştığını belirten Acar, kira yardımı kesildikten sonra tekrar barakalara geçtiklerini anlattı. Barakalarda yaşamaya devam edeceklerini dile getiren Acar, “Bu yaz da Ayazma’da barakalarda olacağız” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

VERİLEN SÖZLER TUTULSUN

İkitelli Ayazma Tepeüstü Kentsel Dönüşüm Projesi mağdur aileleri, dün Küçükçekmece Belediyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Aileler adına açıklama yapan Barış Turan, kendilerine verilen sözlerin takipçisi olacaklarını vurguladı. 18 ailenin 3 yıl boyunca Ayazma’da barakalar içinde yaşamak zorunda kaldığına dikkat çeken Turan, 13 Kasım 2009’da yapılan baraka yıkımlarından sonra belediye başkanının kendilerine ve çeşitli medya kanallarıyla kamuoyuna sözler verdiğini açıkladı. “Belediye başkanımız 19 Kasım 2009 akşamı star ana haberde, 20 Kasım 2009 günü Esra Ceyhan’ın programında, bizlere Bezirganbahçe’deki toplu konutlara taşınan koşullarımız gibi soysal konut tahsis edileceğine, bu konutlara yerleşene kadar da kira yardımı yapılacağına söz verdi” diyen Turan, Yeniay’ın benzer sözleri Küçükçekmece Kent Konseyi Toplantısı’nda ve Haziran 2009 tarihinde Birleşmiş Milletler HABİTAT-AGE heyeti karşısında da tekrarladığını kaydetti. Kendilerine sadece Aziz Yeniay tarafından söz verilmediğini anlatan Turan, Bölge Milletvekili Lokman Ayva’nın da kendilerine defalarca söz verdiğini belirtti.
Kendilerinden memur maaşlarına endeksli koşullarda taksit ve peşinat istendiğini ifade eden Turan, “Küçükçekmece Belediyesi başta olmak üzere ilgili bütün kamu kuruluşları, bizim bu koşulları sağlayamayacağımızın farkında” diye konuştu.
Eylem Lodos
ÖNCEKİ HABER

Tuzlalı gençlerin gelecek için talepleri var

SONRAKİ HABER

ABF’den Diyanet İşleri Başkanlığı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...