22 Nisan 2010 00:00

Maviden Yeşile Naci Girginsoy

GERÇEK Sanat Yayınları, Naci Girginsoy için doğumunun seksen altıncı, doğaya uğurlanışının yirmi sekizinci yılında “Maviden Yeşile Naci Girginsoy”...

Paylaş

GERÇEK Sanat Yayınları, Naci Girginsoy için doğumunun seksen altıncı, doğaya uğurlanışının yirmi sekizinci yılında “Maviden Yeşile Naci Girginsoy” adlı bir kitap yayımladı. Güngör Gençay’ın Naci Girginsoy’u anlattığı yazısıyla başlayan kitapta Kadir İncesu’nun Naci Girginsoy’un kızı Sunay Girgin ile babası üzerine yaptığı bir söyleşi, Suna Girgin’in eşi Naci Girginsoyu anlattığı bir yazı, Güneş Buharalı’nın Naci Girginsoy ile yaptığı bir radyo söyleşisi de bulunuyor. Kitapta ayrıca Şakir Balkı, Mustafa Küpçü, Cemal Turgay, Ruşen Hakkı, Muhtar Körükçü, Ayhan Hünalp, Sadık Güçlüol, Fahrettin Demir, Kadir Yüksel, Avni Öztüre, Sunay Akın, Öner Yağcı, Hasan Hüseyin Yalvaç ve Mustafa Aslan’ın da yazıları bulunuyor…
Kitabın son bölümünde de Naci Girginsoy’un yaşamının çeşitli dönemlerini yansıtan bir fotoğraf albümü ve dokuz yazısı bulunuyor.
Naci Girginsoy, salt okuma - yazma isteğiyle yandı gün boyu, 24 saat. Bu dünyadan gelip geçerken bir ‘merhaba’sı kalsın istedi, gönlünce. Olmadı. Ekmek parası uğraşı artığı zaman kırıntılarını değerlendirme çabasını sürdürebildi ancak. Buncacık verebildi. Bir yakınma değil bu, bir özür değil. Naci Girginsoy, insanı, doğayı, iyiyi, güzeli, özgürlüğü, mutluluğu anlatmaya çalıştı öykülerinde. Bugünü yaşayamadığımızı, hep güzel yarınlar düşüyle ömür tükettiğimizi söylemek istedi.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

NACİ GİRGİNSOY
Yazar, Öykücü (1924 – 26 Haziran 1982). Kesriye’de (Kastoria-Yunanistan) doğdu. Ortaöğrenimini İzmit Ortaokulu ve Ticaret Lisesi’nde tamamladı Vardiya işçiliği, laborantlık, D.D.Y. memurluğu, istasyon şefliği yaptı. Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde (Seka) kütüphane memurluğu, sosyal işler şef yardımcılığı, yayın ve kütüphane şefliği görevlerinde bulundu. İzmit’te çıkardığı Bizim Şehir gazetesinde 10 yıl sürekli olarak fıkra yazan Girginsoy, Türk Avrupa Derneği’nin Tek Bir Dünya konulu inceleme, Varlık dergisinin eleştiri (1954), Türk Hava Kurumu’nun makale (1959), Tercüman gazetesinin öykü (1966), Son Havadis gazetesinin öykü (1973) yarışmalarında birincilik; Akbaba Dergisi Yusuf Ziya Ortaç Gülmece Öyküsü Yarışmasında (1981) mansiyon kazandı.
ÖNCEKİ HABER

Dumanlı ama lekesiz şair

SONRAKİ HABER

Kentlerde kaybolan ‘anılar ve izler’!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...