22 Nisan 2010 00:00

Dumanlı ama lekesiz şair

1993 Sivas katliamında yaşamını kaybeden Şair Metin Altıok, Ankara Kurgu Kitabevi’nde düzenlenen söyleşiyle dostları tarafından anıldı.

Paylaş

1993 Sivas katliamında yaşamını kaybeden Şair Metin Altıok, Ankara Kurgu Kitabevi’nde düzenlenen söyleşiyle dostları tarafından anıldı. Hüseyin Atabaş, Mustafa Şerif Onaran, Tuncer Yığıcı’nın katıldığı ve şairin şiirlerinin okunduğu etkinlikte, dostları, şairin şiirlerindeki sanatsallığı, duyguyu ve imgeleri kullanışındaki ustalığı anlattılar.
Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok’un, annesinin rahatsızlığından dolayı katılamadığı söyleşiye gönderdiği metni, Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan okudu. Gönderdiği yazıda “Metin Altıok’u tek bir sözle anlatmam gerekseydi, onun için tertemiz zamanlardan kalma ‘Dumanlı lekesiz biri’ derdim” diyen Altıok, babasının yaşamı ciddiye alan, aydın sorumluluğu taşıyan biri olduğunu belirtti. Altıok, babasının imgelerle yaptığı dansın ustalık gösterisi olmadığını, Metin Altıok’un kendi içsel zenginliği olduğunu ifade etti.
Metin Altıok’un, her şeyin parayla alınır satılır olduğu bir dünyada, kendine yabancılaşmamış özü aradığını söyleyen Mustafa Şerif Onaran ise “Metin, yaşadığı toplumda kendini yerleşik yabancı olarak görürdü ve bu yüzden mutsuzluğun şiirlerini yazardı” dedi. Metin Altıok’un şiirlerinin birer kayboluş şiiri olduğu söyleyen Onaran, “Metin’in ipliğini acının içinden geçiren, acıyla sınanmış şiirlerini anlamak gerekir” dedi.
“Sanatın asıl işlevi olan değiştirme ve dönüştürme çabasını kendine özgü politik incelikleriyle gerçekleştirirdi” diyen Hüseyin Atabaş ise Metin Altıok’un, tüm şiirlerinde kendisiyle bir iç hesaplaşma içerisinde olduğunu söyledi. “Metin şiirlerinde sözünü esirgemeyen, dobra dobra söyleyen bir şairdi” diyen Atabaş, Metin Altıok’un şiirlerinin hesaplı kitaplı ve rastlantıya yer bırakmayan şiirler olduğunu ifade etti.
Söyleşide, Sanatçı Tuncer Yığıcı da Metin Altıok’un şiirlerini dostlarıyla paylaştı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Yüzleşmeyi bekleyen Ermeni tabusu

SONRAKİ HABER

Maviden Yeşile Naci Girginsoy

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...