22 Nisan 2010 00:00

SİNOPLULAR GERZE’DE BULUŞUYOR

SİNOP Çevre Platformu bir basın açıklaması yaparak, 25 Nisan saat 12.00’de Gerze Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek çevre mitingine tüm Sinopluları çağırdı

Paylaş

SİNOP Çevre Platformu bir basın açıklaması yaparak, 25 Nisan saat 12.00’de Gerze Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilecek çevre mitingine tüm Sinopluları çağırdı.
Açıklamada, Gerze-Yaykıl Köyüne kurulmak istenen Termik Santrali protesto etmek için bir araya gelineceği belirtilerek, “Pazar günü saat:12.00’de Gerze Cumhuriyet Meydanı’nda Yeşil Gerze Çevre Platformu tarafından yapılacak olan Termik Santrallere Hayır Mitingi’ne tüm Sinop halkını davet ediyoruz” denildi. Açıklamada santralle ile ilgili şu bilgilere yer verildi: “Anadolu Termik Santralleri AŞ tarafından kurulmak istenen termik santral, 28 kasım 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) müracaat ederek ‘Üretim lisansı’ almıştı. Oysa Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan, yönetmeliklere aykırı olarak alınan lisansın iptali için idari davalar açılmış ve 20.07.2009 tarihinde Danıştay 13.ncü Daire tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilmişti. Yargı kararlarına aldırış etmeyen firma 07.12.2009 tarihinde santralin inşaatına başlayabilmek için ÇED sürecini başlatmış bulunmaktadır. Danıştay kararına itiraz etmiş ve itirazı reddedilmiştir. Tüm bu yargı kararlarına rağmen şirket santrali kurmak için ısrarla hareket etmektedir”
SANTRALİN ZARARI BÜYÜK OLACAK
Platformun açıklamasında termik santralin kurulmasının nasıl bir çevre felaketine yol açacağı ise şöyle özetlendi:
*Santral, tüm Gerze’nin 2 yılda tükettiği kömürü 1 günde yakarak havayı kirletecek.
*400 bin metrekare alan üzerine kurulmak istenilen santral alanının 100 bin metrekaresi orman alanı, geri kalanı ise tarım alanı olduğu için zararı büyük.
*Santral alanının deniz kısmı, Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından “I. Derece Sit Alanı” olarak ilan edilmiştir.
*Santralin baca gazındaki kül miktarı filtre edilerek sınır değerlere indirilse bile günde 1102 ton külü havaya salacak.
*Santral soğutma ve kullanma suyu olarak denizden saatte 129 bin metreküp su çekecek, denizden balıklar ve balık yumurtaları da çekileceğinden bu, bölgede balıkçılığın tamamen bitmesi anlamına gelecek. (SİNOP)

Çernobile karşı pedal çeviriyor

SİNOPLU Kaptan Mustafa Kandemir, 26 Nisan 1986 tarihinde yaşanan ve dünyanın en büyük çevre felaketi olarak bilinen Çernobil Patlaması’nın 24. yıl dönümünde yaşananlara dikkat çekmek için bisikletiyle İstanbul yoluna çıktı. Karadeniz’de yapılmak istenen termik santraller ve hidroelektrik santrallere karşı da pedal çevirmek için yola çıktı. Kandemir, yola çıkmadan önce “Ben yıllardır tankerlerde kaptanlık yapmaktayım. Defalarca kimyasal atık ve asit taşıdık. Bu atıkların nasıl bir çevre felaketi yapabileceğini çok iyi biliyorum. Seferde olmadığım zamanlarda eşimle Sinop Gazi Caddesi’ndeki evimde ikamet ediyorum. Sinop cennetten bir parça sanki, evimin manzarası Gerze ve Yaykıl köyüne bakıyor. Nefis bir manzara, bu manzaraya devasa büyüklükte bir termik santral düşünemiyorum ve uykularımı kaçırıyor. Ben bu termik santrallere karşı çıkmak için İstanbul’da pedal çevirmeyi göze alıyorum” dedi. (SİNOP)
ÖNCEKİ HABER

Muhtarlarla HES toplantısı

SONRAKİ HABER

Kadınlar çevre için el ele verdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...