23 Nisan 2010 00:00

Büyükşehir, sosyal hakları Yüksek Hakem’e gönderdi

BELEDİYE-İŞ ile ESHOT, İZSU Genel Müdürlüğü ve bağlı şirketler İZULAŞ, İZBELCOM’da çalışan işçiler adına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.

Paylaş

BELEDİYE-İŞ ile ESHOT, İZSU Genel Müdürlüğü ve bağlı şirketler İZULAŞ, İZBELCOM’da çalışan işçiler adına, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile sürdürülen toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı.
Toplam 4 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinde İZULAŞ’ta 36 maddede uyuşmazlık tutuldu. Yasalarda grev hakkı bulunmadığı için sözleşme, Yüksek Hakem Kurulu’na gönderildi. ESHOT, İZSU ve İZBELCOM şirketinde yapılan görüşmelerde ise 52 madde üzerinde uyuşmazlık zaptı tutularak, 15 günlük resmi arabulucu süresi başladı.
Anlaşılamayan maddelerin, bundan önce olduğu gibi ücretler değil de TİS’le güvence altına alınmış sosyal ve demokratik haklar olması dikkat çekiyor.
Konuyla ilgili dün Belediye-İş Sendikası İzmir şubeleri tarafından yapılan basın toplantısında, 1984 yılından beri İBB ile yapılan TİS görüşmelerinde sadece ücrete bağlı olan maddelerin uyuşmazlığa gittiği belirtilerek, bu dönem ise sosyal, ekonomik ve demokratik hakları içeren ve bir önceki TİS görüşmelerinde imza altına alınan maddelerin uyuşmazlık zaptına girdiği dile getirildi.
Belediye-İş 1 No’lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy ve 6 No’lu Şube Başkanı Buket Mertoğlu’nun da katıldığı basın toplantısında konuşan Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutuoğlu, gelinen sürecin sendika ve işçiler içinde kaygı ve endişe yarattığını belirterek, bugüne kadar Belediye-İş Sendikası’nın, hem kurumların yaşatılması hem de işçilerin insan onuruna yaraşır bir yaşam standardına kavuşması için üzerine düşeni yaptığını belirtti.
Şu ana kadar yapılan TİS görüşmelerine Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun katılmadığı bilgisini veren Mutuoğlu, “Belediye başkanımızla bir araya geldiğimiz takdirde asgari müştereklerde buluşarak uyuşmazlık maddelerinin kısa sürede tamamlanacağı inancındayız” dedi. Sözleşme sürecinde yetkili bürokratlarla sürecin yürümeyeceği kanaatine vardıklarını belirten Mutuoğlu, Belediye-İş olarak sözleşmenin barışçıl yollarla çözülmesi taraftarı olduklarını, böyle olmadığı noktada ise örgüt olarak her platformda demokratik haklarını sonuna kadar kullanacaklarını vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)

KAMUOYU YANILTILIYOR

Aziz Kocaoğlu’nun “Sendikalar ayağıma pranga vuruyor” sözünü hatırlatan basın mensuplarına yanıt veren Mutuoğlu, Kocaoğlu’nun taşeron sistemini çağdışı olarak nitelendirip buna son vereceğini söylediğini hatırlattı. “Biz sürecin önünü açalım istiyoruz. Taşerona ve diğer işçilere verdiği ücretleri kamuoyuna gerçek rakamlarıyla ile yansıtırsanız, Belediye-İş Sendikası bu taşın altına elini sokacaktır” diyen Mutuoğlu, alınan ücretlerin taban ve tavanının belirlenmesi gerektiği yönündeki önerilerini yineledi. “Taban bizce TÜİK’in verilerine göre yoksulluk sınırı olan 1500 lira, tavan ise yine TÜİK’in belirlediği dört kişilik ailenin geçim endeksi olan 2936 liradır” diyen Mutuoğlu, şirketlerde çalışan işçilerin, bahsedildiği gibi 3 bin 500-4 bin lira almadığını vurguladı.
Belediye-İş’in yaptığı açıklamada, ücretlerin İZBELCOM’da 950-100, İZULAŞ’ta 1500; İZSU, ESHOT ve İBB’de 1600-1750 TL olduğu bilgisi verilirken, ücret konusunda kamuoyuna sağlıklı bilgiler verilmediğine dikkat çekildi. Mutuoğlu, işçilerin fazla mesai ve hafta tatili çalışmalarının karşılığı olarak aldıkları ücretlerin de bordroya dahil edilerek açıklama yapılmasının kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğunu dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Ciddiyetle hazırlanıyorlar

SONRAKİ HABER

VAKIF GUREBA KAPATILAMAZ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa