23 Nisan 2010 00:00

Van’da ÖSYM protestosu

VAN’da binlerce öğrencinin YGS sınavında kendi tercihleri dışında başka illere gönderilmesi, Van’da yapılan yürüyüşle protesto edildi.

Paylaş

VAN’da binlerce öğrencinin YGS sınavında kendi tercihleri dışında başka illere gönderilmesi, Van’da yapılan yürüyüşle protesto edildi.
Van’daki dershane ve lise öğrencileri, ÖSYM’nin bu yıl yapılan YGS sınavında Hakkari ve Van’dan 10 bin öğrenciyi sınav için batı illerine göndermesini protesto etmek amacıyla, Mavi Plaza önünden Sanat Sokağı’na yürüdü. Yürüyüşe, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer de katılarak öğrencilere destek verdi. ‘Asıl hırsızlar, bize hırsız muamelesi yapmaktan vazgeçin’, ‘Doğunun çocukları bu ülkenin üvey evlatları mı?’, ‘Öğrenciyi Strese Yönlendirme Merkezi ÖSYM’ yazılı pankart ve dövizlerle yürüyen öğrenciler sık sık, ‘Savaşa değil eğitime bütçe’ ve ‘Eğitim hakkımız engellenemez’ sloganları attı. Sanat Sokağı’nda açıklama yapan dershane öğrencisi Aysel Özdemir, Van’dan yaklaşık 20 bin kişinin YGS sınavına katılmak için başvurduğunu belirterek, bunlardan 10 bin öğrencinin sınav yeri olarak Erzurum, Malatya, Uşak, Tokat, Muş, Bitlis ve Ağrı gibi illere gönderildiğini söyledi. ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağa’nın, uygulamayla ilgili ‘İllerin sınav kapasiteleri yetersiz’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirten Özdemir, Van ve ilçelerinde 45-50 ilköğretim okulu ve lisenin sınav için kullanılmadığını tespit ettiklerini ifade etti. “Farklı ve uzak merkezlere gönderilen öğrencilerin o şehirde yabancı olma psikolojisi ve adaptasyon sıkıntısının başarıları üzerinde olumsuz etkileri muhakkak olacaktır. Zaten sosyoekonomik sıkıntılar içerisindeki ilimiz ve bölge illerine yapılan bu uygulamanın, eğitimdeki eşitsizliği derinleştirdiğini ve bölgeler arasındaki kalkınmışlık farkını artıracağını düşünüyoruz” diyen Özdemir, bu uygulamanın, yaptığı açıklamalarla İlber Ortaylı’dan kaynaklandığını belirtti. Özdemir, “Bu durumu yaratan açıklamanın sahibi İlber Ortaylı’yı ve uygulayan ÖSYM Başkanı Yarımağan’ı, Van halkı, öğrenciler, veliler, dershane öğretmenleri ve destek sunan sivil toplum kuruluşları olarak kınıyoruz” dedi.
BDP Milletvekili Özdal Üçer, cumhuriyet tarihinin başlangıcından bugüne, bölgeye ve Van’a uygulanan ayrımcı politikalara maruz kaldıklarını söyleyerek, “Çocuklarımız, öğrencilerimiz, geleceğimiz, hem kanuni düzenlemelerle hem yönetmeliklerle hem de kötü idare biçimleriyle engellenmektedir. Bu adaletsizliğin ve haksızlığın sorumlusu, YÖK temsilcileri ve Milli Eğitim bakanıdır. Bu konuyla ilgili soru yönergemizi bakana ilettiğimiz halde eski Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve YÖK başkanı bu konuya duyarsız kalmıştır” dedi.
(Van/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kürdü hapsetmek için neden çok!

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da 1 Mayıs ortak kutlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa