23 Nisan 2010 00:00

TEKEL anketinden sitem çıktı

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalları yüksek lisans ve doktora öğrencileri...

Paylaş

ANKARA Üniversitesi (AÜ) Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalları yüksek lisans ve doktora öğrencileri, TEKEL işçileri Ankara’da iken gerçekleştirdikleri anketin ilk sonuçlarını açıkladılar. Önceki gün ATAUM Salonu’nda, “Sınıftan Kaçıştan Sınıfın Yeniden Keşfine; TEKEL Mücadelesi” konulu sempozyumda, ilk sonuçları Kansu Yıldırım tarafından açıklanan anket, TEKEL direnişinin 70. gününde, 200 işçi ile yapıldı. Ankette işçiler Türk-İş’in mücadelelerine destek vermediğini ifade ettiler.
A.Ü. Siyaset Bilimi ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalları yüksek lisans ve doktora öğrencilerinden Burak İyiekici, Funda Çoban, Gamze Yıkılmaz, Hande Malgaç, Kansu Yıldırım, Nilüfer Gülbaş, Kerim Bilgin ve Seray Kumlu tarafından gerçekleştirilen “TEKEL Direnişi Anket Çalışması”, direniş ve eylem süreci hakkında dikkate değer veriler ortaya koydu.
200 TEKEL İşçisine yöneltilen kapsamlı anketlerde, direnişteki işçilerin yüzde 80.3’ünün erkek yüzde 48.5’inin de lise mezunu olduğu ortaya çıktı. Yine “dünya görüşleri” konusunda yöneltilen soruya karşılık işçilerin verdikleri cevaplarda ilk sırayı yüzde 20.8 ile sosyal demokrat, bunu takiben yüzde 18.8 ile Atatürkçü ve yüzde 14.8 ile de sosyalist-komünist cevapları alınan ankette işçilere, “Siyasete katılmanın en iyi yolu nedir?” sorusu da yöneltildi. Ankete katılan işçilerin yüzde 38.0’inden sivil toplum örgütlerine üye olmak, yüzde 29.2’sinden sosyal ve siyasal içerikli protestolara katılmak ve yüzde 18.2’sinden siyasi partilere üye olmak cevapları alındı.
Kadın ve erkek işçilere ortak sorulan “Kadınların kendi haklarını almak için ayrı örgütlenmeleri gerekir mi?” sorusuna işçilerin yüzde 51.7 ile “katılmıyorum” cevabını vermeleri dikkat çekti.
“Eylem sürecince en çok kim/kimler ile dayanışma içerisindeydiniz?” sorusuna işçiler, yüzde 52.9 ile “Burada bulunan işçi arkadaşlarım”, yüzde 16.3 ile de “Direnişe destek verenlerle” cevaplarını verdiler.
İşçilere yöneltilen “Eylem sırasında en çok destek veren sendikalar hangileridir?” sorusuna verilen cevaplar, bazı gerçekleri de gözler önüne sermiş oldu: İşçiler, yüzde 32.4 ile KESK, yüzde 31.1 ile DİSK, yüzde 18.9 ile Tek Gıda-İş cevabını verirken; “Türk-İş” diyenlerin oranı sadece yüzde 8.1 oldu.
“TEKEL Direnişi Anket Çalışmasını” gerçekleştiren öğrenciler, bu çalışma sonucunda ortaya çıkan verileri kitaplaştırmayı, böylece “TEKEL direnişine katkıda bulunmayı” amaçladıklarını ifade ettiler.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İşçiler zam istediler dayak yediler!

SONRAKİ HABER

Şampiyonlar kimin kanatlarıyla uçuyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...