23 Nisan 2010 00:00

Emekçiler sokakta, hükümet pazarlık masasında

YUNANİSTAN’da dün Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ve Mücadeleci Sendikalar Birliği (PAME) 24 saatlik greve gitti.

Paylaş

YUNANİSTAN’da dün Kamu Çalışanları Sendikası (ADEDY) ve Mücadeleci Sendikalar Birliği (PAME) 24 saatlik greve gitti. ADEDY ve PAME, Atina’da yaptıkları iki farklı gösteriyle hükümetin aldığı ekonomik tedbirleri protesto etti. Aynı saatlerde, Avrupa Birliği ve IMF ise Atina’da Yunanistan hükümetiyle temaslarda bulunuyordu.
Yunan hükümetinin yüzde 12.7 seviyesindeki bütçe açığını düşürmek, borç geri ödemesini yapabilmek ve iflasa sürüklenmemek için ilan ettiği ekonomik tedbirlere tepkiler, Paskalya tatilinde verilen aranın ardından artarak devam ediyor. Hükümetin ödeneklerde yüzde 12, ikramiyelerde ise yüzde 30’luk kesinti, emeklilik yaşının yükseltilmesi ve farklı ürünlere yapılan zamlar nedeniyle çeşitli meslek gruplarının yaptıkları küçük çaplı grevlerin ardından dün ADEDY ve PAME 24 saatlik iş bırakma eylemine gitti. ADEDY, Atina’da saat 11.00’de Klafmonos Meydanı’nda, önceki günden itibaren 48 saatlik greve giden PAME ise şehrin merkez meydanı Syntagma’da saat 12.00’de toplandı.
Grev nedeniyle öğretmen ve öğretim üyeleri, bakanlık ve kamu çalışanları işbaşı yapmadı. Hastanelerin ise sadece acil servisleri hizmet verdi. Bütün tiyatrolar kapılarına kilit vururken arkeologlar da greve destek verdi. Öğretmen ve öğretim üyeleri 4 Mayıs’ta da greve gideceklerini açıkladı.
ULAŞIM DURDU
Bu arada liman ve gemi çalışanlarının grevi nedeniyle yolcu taşımacılığı da büyük oranda durdu. Adaların önemli bir bölümüne yolcu taşımacılığı yapılmadı. Pire limanında da bir gösteri düzenlendi. Ekonomik tedbirlerin “topluma karşı” olduğunu ifade eden ADEDY, maaşlarda büyük kesintiler yaşandığına dikkat çekti. Yeni vergi yasasıyla büyük yükün altına girildiği de kaydedilen açıklamada, emeklilik yasa taslağının meclise gönderilmemesi istendi. Yeni yasayla emekli aylıklarının ciddi şekilde azaldığı, emeklilik yaşının ise yükseltildiği kaydedildi.
HAVA GERGİN
AB ve IMF’nin Atina’da yürüttüğü müzakereler nedeniyle ülkede sinirler iyice gerilmiş durumda. İktidar ve ana muhalefet, ekonomik krize neden oldukları gerekçesiyle birbirini kıyasıya eleştiriyor. Televizyonlarda yapılan programlarda ise siyasiler, ekonomistler ve gazeteciler arasında sert kavgalar yaşanıyor.
AB ve IMF yetkilileri, Yunanistan’a yapılması kararı alınan 3 yıllık ekonomik yardım programını görüşüyor. Desteğin hangi şartlar altında ve hangi faiz oranı üzerinden olacağına ilişkin ayrıntılar belirlenecek. 2010 yılı için Yunan hükümetinden ek tedbir istenmeyeceğine kesin gözüyle bakılırken, 2011 ve 2012 yılları içinse hükümetin alması gereken ek ekonomik önlemler üzerinde pazarlık yapılacağı ifade ediliyor.
Yaklaşık 10 gün sürmesi beklenen müzakerelerin ardından Atina’nın talep etmesi durumunda AB-IMF yardımı serbest bırakılacak. 2010 yılı için belirlenen yardım miktarı 45 milyar avro olarak açıklanmıştı. Yunanistan için piyasaların yaklaşık yüzde 8 faiz üzerinden kredi teklif etmesi, Atina’nın yardım mekanizmasını kullanacağı yönünde gelen işaretlerin güçlenmesine yol açtı.
HALK, IMF’Yİ İSTEMİYOR
Pulse Gallop Şirketi’nin “Tipos tis Kiryakis” gazetesi adına gerçekleştirdiği ankete göre, Yunanistan halkının yüzde 92’si, IMF’ye başvurulmasının yeni bir önlem paketini de beraberinde getireceğine inanıyor. Katılımcıların yüzde 65’i, “IMF’ye başvurulması yaşamı olumsuz yönde etkileyecek” şeklinde cevap verirken, halkın yüzde 57’si uygun bir politika izlenmiş olsaydı dış müdahale olmaksızın krizden çıkılabileceğine inandığını ifade ediyor. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Pilotlara kül baskısı

SONRAKİ HABER

24 Nisan öncesi protokol krizi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...