23 Nisan 2010 00:00

Rusya ve Ukrayna eski günlerdeki gibi

RUSYA ve Ukrayna, ABD destekli “Turuncu Devrim” yıllarında kaybedilen stratejik ortaklık perspektifini yeniden yakaladı.

Paylaş

RUSYA ve Ukrayna, ABD destekli “Turuncu Devrim” yıllarında kaybedilen stratejik ortaklık perspektifini yeniden yakaladı. Ukrayna’da şubat ayında gerçekleşen seçimlerde devlet başkanı seçilen Viktor Yanukoviç, iki ülke ilişkilerini “Turuncu Devrim” öncesi döneme taşıdı.
AL ÜSSÜ VER İNDİRİMİ
Sivastopol kentinde bulunan ve 2017’de süresi dolacak olan Rus üssüne ek 25 yıl daha süre veren Yanukoviç, Rusya’dan da doğal gazda yüzde 30’luk indirim aldı. On yıllık anlaşmaya göre Rusya’nın Ukrayna’ya toplam 40 milyar dolarlık bir indirim yaptığı kaydedildi.
İki ayda beşinci kez bir araya gelen Medvedev ve Yanukoviç, askeri üsle ilgili anlaşmayı parafe etti. 2017’de süresi dolacak askeri üs için Ukrayna, Rusya’ya ek 25 yıl daha verdi. Süre dolumundan itibaren de tarafların itiraz etmemeleri durumunda 5’er yıllık dönemlerle süre uzatılabilecek. Böylece eski Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko’nın boşaltılmasını istediği üsle ilgili sorun çözüldü. Stratejik öneme sahip Karadeniz’deki askeri varlığını uzun dönemde perçinleyen Moskova, doğal gaz anlaşmasında kesenin ağzını açtı.
Bölge güvenliği açısından üssün önemine değinen Medvedev, üssün bulunduğu Sivastopol kentinin sosyoekonomik yapısına sağladığı katkıya dikkat çekti. Ortak basın toplantısında konuşan Medvedev, Rusya’nın askeri üsse ihtiyacı olduğunu, doğal gaz alanında imzalanan anlaşmayla de stratejik ortaklığın bir adım öteye taşındığını vurguladı. Yanukoviç de, Rusya’nın yeni “Avrupa Güvenlik Anlaşması” teklifine destek verdiklerini ifade etti.
‘BAKİYEV İÇİN GERİ DÖNÜŞ YOK’
Öte yandan, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kırgızistan’ın devrik lideri Kurmanbek Bakiyev’in resmi olarak istifa ettiğini, Moskova’nın da bunu bu şekilde gördüğünü açıkladı. Bakiyev, önceki gün Minsk’te düzenlediği basın toplantısında, istifasını kabul etmediğini, kendisinin hâlâ Kırgızistan devlet başkanı olduğunu iddia etmişti.
Lavrov ise basına yaptığı değerlendirmede, “Bakiyev’in istifa dilekçesini Bişkek’e faksladığını biliyorum. Bu resmi olarak da ilan edildi. Bu belge kendisinin sözlü olarak yaptığı açıklamadan daha önemli” ifadelerini kullandı.
Kırgızistan’da gerçekleşen ayaklanmaların ardından Bakiyev, önce Kazakistan’a, sonra Belarus’a geçmişti. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

LENİN 140 YAŞINDA

SONRAKİ HABER

Pilotlara kül baskısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...