23 Nisan 2010 00:00

BENİ BAŞKA ÜLKEYE GÖNDERİN

İSTANBUL’un Sultangazi ilçesi Yahya Mahallesi’nde belediyenin tapu verdiği 170 konut hakkında imar izni bulunmadığı gerekçesiyle ...

Paylaş

İSTANBUL’un Sultangazi ilçesi Yahya Mahallesi’nde belediyenin tapu verdiği 170 konut hakkında imar izni bulunmadığı gerekçesiyle ev sahiplerini tek tek makamına çağırarak 50 bin TL isteyen AKP’li Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın teklifini kabul etmeyen bir vatandaşa ise, 225 bin TL para cezası kesildiği iddia edildi. Fahiş cezanın kesildiği Adem Baylan Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na mektup yazarak, “Beni başka bir ülkeye gönderin” diye isyan etti.
Sultangazi’deki Yahya Mahallesi, 20 yıl önce imara açıldı ve 15 yıl önce belediye evlere tapu vermeye başladı. Tapuları bulunan 170 eve ise seçim döneminde kaçak kat çıktıkları gerekçesiyle belediye tarafından imar izni olmadığı gerekçesiyle para cezası kesildi. 169 eve 4 bin TL ceza uygun görülürken Urfalı Adem Baylan’a ise, 225 bin TL gibi bir rakam ceza uygun görüldü.
Oldukça yüksek oranda verilen cezanın nedeni hakkında ise, Baylan’ın oldukça düşündürücü iddiaları var. Baylan, 29 Mart yerel seçimleri öncesi ilçe olan Sultangazi’nin AKP Belediye Başkanı Cahit Altunay’ın seçimlerden sonra ilk icraat olarak, mahallede bulunan tüm ev sahiplerini makamına çağırarak, ayrı ayrı görüştüğünü ve bu görüşmelerde “Oturduğunuz evlerin imar planı yok istersek hemen yıkarız, 50 bin TL verin yeterlidir” diyerek rüşvet istediğini söyledi. Parayı vermediği için oturduğu evin neredeyse iki katı bir fiyat ceza kesildiğini savunan Baylan’ın iddiaları bununla da sınırlı değil.
‘BAŞKA ÜLKEYE GÖNDERİLMEMİ İSTEDİM’
Baylan, mahalle nüfusunun 20 bin civarında olduğunu ve hiç kimsenin imar planının bulunmadığını ancak bu fiyatta bir cezanın sadece kendisine reva görüldüğünü söyledi. Baylan, “Ben kat çıktım ama buradakilerin hepsi evlerinin üzerine kat yaptılar. Benimle aynı katı çıkan komşuma 3 milyar para cezası kesiliyor bana neden 225 milyar kesiliyor” dedi. Baylan, belediyeye cezanın nedenini sormak için gittiğinde başkan yardımcılarında birinin ise kendisine “Emir büyük yerden, bir şey yapamayız, sen en iyisi köyüne dön” dediğini ileri sürdü. Baylan, emsali olmayan ceza için Başbakan Erdoğan’a ve Cumhurbaşkanı Gül’e mektup yazdığını bu uygulamaların devam etmesi halinde başka bir ülkeye gönderilme talebinde bulunduğunu söyledi.
BU DURUMUN EMSALİ YOK
Yayla Mahallesi Muhtarı Hasan Mutlu ise, mahallede imar izni ve hiçbir binanın ruhsatı olmadığını söyleyerek 170 bina hakkında belediyenin kaçak olarak zabıt tutuğunu ifade etti. Bazı yapı sahiplerine cezaların tebliğ edildiğini belirten Mutlu, “Fakat Adem Baylan’a kesilen ceza ve yıkım kararı kadar büyük bir ceza hiçbir yapı sahibine kesilmedi” diyerek duruma anlam vermediğini söyledi. (İstanbul/DİHA)
Murat Eroğlu
ÖNCEKİ HABER

Yasa tasarısına karşı toplantı

SONRAKİ HABER

Hizmet küçülüyor servet büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...