23 Nisan 2010 00:00

Büyük eserler bir çentikle başlar

BUGÜN 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurdun dört bir yanında şenlikler olacak, etkinlikler düzenlenecek, çocuklar...

Paylaş

BUGÜN 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, yurdun dört bir yanında şenlikler olacak, etkinlikler düzenlenecek, çocuklar koltuklara oturtulup, geleceğin büyüklerinin fikirleri sorulacak, gülünüp, eğlenilecek, yurt dışından misafirler gelecek, “Savaşlar olmasın, çocuklar ölmesin” denilecek, İsrail gibi ülkelere sitemler yollanacak. Ama bir tarafta da duvarlar arasında bazı çocuklar, beton duvarlar arasında karanlıkta yalnızlıktan tir tir titreyecek, günler geceler geçirecek, dayaklara, kötü yemeklere, itilip kakılmalara maruz kalacaklar. Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları tarafından, TMK mağduru çocukların hapishanelerde geçirdikleri bir günü hepimize hatırlatmak ve farkındalığı arttırmak amacıyla tasarlanan ‘Bir Çentik Projesi’ Taksim 26A Kolektifi’nde devam ediyor.
ÇOCUKLAR İÇİN HER GÜN BİR ÇENTİK
Bugün sayıları 4 bine varan TMK Mağduru Çocuklar hürriyetlerine kavuşuncaya kadar, Hataylı cam kemik hastası Karikatürist Cüneyd Özen’in günlük çizdiği bir karikatür, hapishane duvarına atılan bir çentik misali mekanın duvarına asılmaya devam edecek. Çocuklar ihlal edilen haklarına kavuşup özgür oluncaya kadar, okula gidecekleri, yakınlarıyla birlikte yaşayacakları, oyun oynayacakları yerde hapishanelerde zor koşullarda tutulmalarını protesto için. Copla, kemerle, plastik su borusuyla dövüldükleri, infaz memurlarınca tecavüze yeltenildikleri, yemeklerinde çivi, fare kuyruğu çıkabildiği her gün için Cüneyd Özen “Bir Çentik” atacak. Her çentik hükümete, Adalet Bakanlığı’na, TBMM’ye, sorumlulara ve yetkililere 4000’e yakın çocuğun her bir gününe gidecek.
“Projenin amacı, suçun cezasız kalması değil, suç ve cezanın adil olması gerektiğine dikkat çekmektir” diyen Özen, “Bir devlet büyüğü, ‘Bugün taş atanın çocukların yarın devlete silah çekmeyeceğini nereden bileceğiz?’ diye düz bir mantıkla vicdanını teskin etmesi üzüntü vericidir” diyor ve ekliyor. “İstismara uğrayan çocuklar, aile içi şiddet, ihmal edilmiş sorunlar, cinsel istismar, ekonomik koşulların yetersizliğinden dolayı ağır koşullarda vasıfsız iş gücü, savaş meydanlarında birer piyon ve hedef tahtası, devlet paranoyasının ve saçma politikalarının mağduru, faşist hegemonyanın ve barbar örgütlenmelerin birbirlerine gönderdikleri ahlak dışı, çirkin mesajlar olarak zulme uğramaktadırlar” diye anlatıyor. “Kadim çağlardan günümüz dünyasına, gerek savaşlar, gerek yoksulluk, gerek kısır çatışmalardan dolayı çocuklar istismar edilmekte ve yaşadıkları ömrün süresiyle kıyaslanarak kolayca harcanabilmekte ve gözden çıkarılmaktadır” diye anlatıyor.
TÜM ÇOCUKLAR İÇİN ÇİZİYORUM
Cüneyd Özen, “Karikatüristlerle ressamlar arasındaki en büyük fark detayları işleyiş biçimleridir. Karikatüristler detayları birkaç çizgiyle sivrilterek mesajlarını verirler. Az sözle çok şey anlatma sanatıdır karikatür. Kendimi bir karikatürist olarak tanımlamak, bu işi gerçekten hakkıyla yapan insanlara bir saygısızlık olur. Bu anlamda kendimi bir karikatürist değil bir eskiz -taslak- çizer olarak tanımlıyorum ve çizimlerimi sadece TMK mağduru ve istismar edilen tüm çocuklar için çiziyorum. Bir Çentik - TMK Mağduru Çocuklar İçin Progressive Sergi / Performans adı altında düzenlenen bu organizasyon sadece haksız mahkumiyet almış çocuklar için bir mücadele olmamalı; ancak bu tüm acı çeken, haksızlığa uğrayan, istismar edilen, yokluğa terk edilen, ağır koşullarda çalıştırılan daha da kötüsü hayallerinin köy deresinden öteye geçemediği kayıp nesillerin, savaş meydanlarında onursuz ve ahlaksız bir kurşuna hedef olan çocukların sembolü olmalıdır. Haksızlığa uğrayan tüm çocuklar için hepinizi bu projeye bir çentik eklemeye davet ediyorum. En güzel ve en büyük eserler bir çentikle, sadece bir çizikle başlar” diyerek sonlandırıyor.
(İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Madenci şirket Ulukışla’da yine atakta

SONRAKİ HABER

‘Fotoğraf Notları’ndan TEKEL’e saygı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...