23 Nisan 2010 00:00

Madenci şirket Ulukışla’da yine atakta

Ulukışla’da siyanürlü altın madenciliği faaliyetleri yürüterek toprağın altını üstüne getirmeye çalışan maden şirketi...

Paylaş

Ulukışla’da siyanürlü altın madenciliği faaliyetleri yürüterek toprağın altını üstüne getirmeye çalışan maden şirketi, kendisini köylülerden korumak için 60’a yakın güvenlikçiyi işe aldı. Güvenlikçilerin ilk işi, 22 Nisan 2010 günü sabahı itibariyle maden sahasına gelen toprağın koruyucuları olan köylülere saldırmak oldu. Sabah çıkan çatışmada, aralarında kadınların da olduğu 7-8 köylü yaralandı.
JANDARMAYLA GELDİLER
Gümüştaş madencilik şirketinin Niğde Ulukışla yöresinde kurmak istediği maden işleme sahasına, köylüler en başından beri izin vermiyor. Hasangazi köyü sınırları içerisinde belirlenen maden sahasında siyanürle altın ayrıştırılacağının farkında olan köylüler, şirketi köylerine sokmamak konusunda kararlı.
Artık maden alanına yerleşmek isteyen şirket, dün de konteynerlerle, tuttuğu özel güvenlik görevlilerini jandarma korumasında getirdi, ancak köylüler bu saldırıyı da püskürttü. Yaklaşık 1500 köylü, sabah erken saatlerde jandarmanın köylerini sarmasıyla toparlandı. Madenden hiçbir yetkili olmaması dikkat çekerken, jandarma konteynerlerin köye inmesi gerektiğini söyledi, köylüler kabul etmeyince arbede yaşandı.
1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Hasangazi Köy Meclisi Derneği Başkanı Hüseyin Özçelik de kafasından bir darp aldığını belirterek, “Biz şirket yetkililerini karşımızda görmek istiyoruz, jandarmayı değil. Bizim muhatabımız jandarma değil. Ancak bu noktaya gelince karşı koymak zorundayız, köyümüzü korumak zorundayız. Biz böyle olsun istemiyoruz. Her zamanki gibi sabahtan geldiler. Çevre il ve ilçelerden jandarmaları da toplamışlar. Şirketten bir Allahın kulu yok. 1 arkadaşımızda olay esnasında cep telefonu ile fotoğraf çekmek istediği için gözaltına alındı. Neden? Kanıt olsun istemiyorlar elimizde. Madenci şirket bir perdenin arkasına saklanmış, jandarmayı öne sürüyorlar ama biz direnmeye devam edeceğiz. Köyümüzü onlara bırakmayacağız. Ve buradan yine Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a, Niğde valisine, kaymakamına ve Niğde milletvekilerine sesleniyoruz; bu insanların derdi nedir diye sorsunlar. Gelsinler bizi bir dinlesinler. Uyarıyoruz, altın madencileri güvenlikçilerini de alıp derhal bölgemizden çekilmelidir. Ulukışla ve köyleri sahipsiz değildir!” diye konuştu.
(İzmir/EVRENSEL)
Ayşen Güven
ÖNCEKİ HABER

HARCI TERLE KARILAN MAHALLE: GÜZELTEPE

SONRAKİ HABER

Büyük eserler bir çentikle başlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...