24 Nisan 2010 00:00

AKP oylamalarda fire veriyor

ANAYASA paketinin 9, 10 ve 11. maddeleri önceki gece oylandı. Ancak akıllar, çarşamba gecesi görüşülen 8. maddede kaldı.

Paylaş

ANAYASA paketinin 9, 10 ve 11. maddeleri önceki gece oylandı. Ancak akıllar, çarşamba gecesi görüşülen 8. maddede kaldı. AKP, önceki gece anayasa paketindeki parti kapatmalarla ilgili kritik 8. maddede, 330’u ancak BDP ve bağımsızlarla aşabildi. Paketin 9, 10 ve 11. maddeleri de TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamalarla kabul edildi. 8. madde için 337 kabul, 72 ret ve 5 çekimser oy kullanıldı. 8. madde oylamasına, bağımsız milletvekilleri Mehmet Zekai Özcan, Feyzi İşbaşaran, Recai Birgün ve Seyit Eyüboğlu ile TP Yozgat Milletvekili Yaşar Öztürk katıldı. BDP’den de grup başkan vekilleri Ayla Akat Ata ve Bengi Yıldız ile Pervin Buldan, Sebahat Tuncel ve Şerafettin Halis “evet” oyu verdi. Yıldız, BDP’nin oyunun rengini “Destek verdik, ‘Evet’ oyu kullandık” diye açıkladı.
Oy istatistiklerine ve açıklamalara göre AKP’nin bu maddede 5-8 fire verdiği hesaplandı. 335 oyu bulunan AKP’ye 5 BDP, 4 bağımsız ve 1 TP’den destek geldiği varsayıldığında, kabul oylarının 345 çıkması gerekiyordu. 8. madde için 337 ‘kabul’ oyu kullanıldığı için ortaya çıkan 8 firenin AKP’den kaynaklandığı vurgulanıyor. Kulislerde, bağımsızlardan Özcan, İşbaşaran ve Birgün’ün, 8. maddeye “kabul oyu” vermediği dile getirildi. Bu nokta dikkate alındığında bile, AKP’nin en az 5 fire verdiği görüldü. İlk 7 maddenin oylamasında 69-72 aralığında seyreden ret oylarında ciddi artış olmaması, ancak çekimser oyların 5’e yükselmesi, AKP firelerinin ‘çekimser taraf’a kaydığı değerlendirmesine yol açtı. Böylece AKP’nin tek başına rahatlıkla geçirmesinin zor olduğu ortaya çıktı.
(ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Baykal’dan gensoru açıklaması

SONRAKİ HABER

AKP ve CHP ‘uzlaşmaya’ son noktayı koydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...