24 Nisan 2010 00:00

Kesintisiz sürgünde son durak sokak

Evleri Milli Savunma Bakanlığı arazisi içinde bulunduğu gerekçesiyle AKP’li Eyüp Belediyesi tarafından yıkılan 5 aile 11 gündür sokakta yaşıyor.

Paylaş

Evleri Milli Savunma Bakanlığı arazisi içinde bulunduğu gerekçesiyle AKP’li Eyüp Belediyesi tarafından yıkılan 5 aile 11 gündür sokakta yaşıyor.
Tunceli’nin Nazimiye ilçesinde boşaltılan köylerinin ardından düştükleri göç yollarında bu defada evlerinden olan aileler, “Bu ülkede bize rahat yüzü haram” diye isyan ediyor. Tunceli’nin Nazimiye ilçesinde 15 yıl önce ‘güvenlik’ gerekçesiyle köyleri boşaltılan Bayka ve Bekler aileleri göç yollarına düşerek İstanbul’a geldi. Yerini yurdunu bırakan aileler geldikleri şehirde barınacak bir yer aradı ve Eyüp ilçesine bağlı Güzeltepe Mahallesi’nde başlarını sokacak bir ev inşa ettiler. Aradan 15 yıl geçtikten sonra bu defa içine ev yaptıkları arazinin Milli Savunma Bakanlığı’na ait olduğu gerekçesiyle boşaltmaları istendi. Yıllardır vergisini ödedikleri, elektrik ve su faturasını ödedikleri evlerine kendilerine para karşılığı satılmasını isteyen aileler mahkemeye başvurarak, kararın durdurulmasını istedi. Ancak, AKP’li Eyüp Belediyesi, mahkeme kararını beklemeden 12 Nisan’da evlerini yıktı. Köylerine dönemeyen aileler barakada yaşamaya başladı. 20 Nisan’a kadar belediye tarafından mağduriyetlerinin giderileceği sözü verilen aileler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Eyüp Belediyesi ile görüştü. Mağduriyetlerinin giderileceği sözü üzerine bir hafta bekledi. Ancak, belediye verdiği sözü yerine getirmedi. Belediye Başkan Yardımcısı Semih Dikyol tarafından telefonda “Gecekondu Mesken Müdürlüğü ile görüştüm. Mesken Müdürlüğü, yapabilecekleri bir şey olmadığını, konunun muhatabınız Kaymakamlık” diyerek topu Eyüp Kaymakamı’na attı. Kaymakamlığa giden ailelere ise de burada “Bizim işimiz değil Milli Savunma Bakanlığı’nın yeri o yüzden hemen boşaltın” cevabı verildi.
‘KÖYDEN KOVULDUK NEREYE GİDELİM’
Kurumlar arasında oradan oraya sürüklenen aileler bir yandan da kurdukları barakalarda yaşam mücadelesi veriyor. Sokakta kalanlardan Kazım Bekler, “Önce köylerimiz boşaltılar kaçtık geldik buralara şimdide evlerimizi yıktılar, bilmiyoruz nereye gidelim” diye isyan etti. Bekler, çadırda yaşadıkları sıkıntıları anlatarak kaç gündür dışarıda yağmur çamur, soğuklarda dışarıda olduklarını belirterek, yağan yağmurla birlikte iyice kötü duruma düşüklerini, gece çamurun içinde kaldıklarını ve sabaha kadar uyumadıklarını ifade etti.
Ceylan Bekler ise üniversite sınavlarına hazırlandığını ama bu koşullarda çalışmanın mümkün olmadığını söyledi. 6 kişilik Bayka ailesinin de evleri yıkıldı ve aile şimdi bir barakada yaşamaya çalışıyor. Yaşı 60 olan ve saçlarını kır düşen Şerife Bayka, “Önce bizim köylerimizi boşaltılar buralara geldik, şimdide bin bir emekle yaptığımız evimizi yıktılar. Bilmiyorum ki nereye gidelim” diyerek yaşanılanların trajik yanını ortaya koydu. Gece sabaha kadar uyuyamadıklarını söyleyen Bayka, böceklerin, yılanların içinde yaşadıklarını belirterek, “Kapımız yok bacamız yok, karanlık çökünce bir korku sarıyor beni acaba başımıza neler gelecek çocuklarımıza bir şey olacak diye sabah şafak sökünce rahatlıyorum” dedi. (İSTANBUL)
Murat Eroğu
ÖNCEKİ HABER

Yarımca halkı bomba üzerinde yaşıyor!

SONRAKİ HABER

İyi bir sözleşme için 1 Mayıs’a katılacaklar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...