24 Nisan 2010 00:00

Belçika bölünüyor mu?

BELÇİKA’da hükümetin istifa etmesinin ardından bir kez daha bölünme tartışmaları gündeme geldi

Paylaş

BELÇİKA’da hükümetin istifa etmesinin ardından bir kez daha bölünme tartışmaları gündeme geldi. Ülkeyi oluşturan Fransız Valonlar ile Flamanların, giderek birbirinden koptuğu ifade ediliyor.
Belçika Maliye Bakanı ve ülkenin Fransızca konuşulan kesimini temsil eden Liberal Parti’nin (MR) Başkanı Didier Reynders, Belçika Devlet Radyosu RTBF’ye yaptığı açıklamada, “Nasıl birlikte yaşayabileceğimiz sorusunu artık kendi kendimize cesurca sormamız gerekiyor” dedi. Merkeziyetçi Parti’nin (CHD) Başkanı Joelle Milquet ise ülkenin bir rejim krizinden uzak olmadığını belirtti.
Federal bir devlet yapısına sahip olan Belçika, Flamancanın resmi dil olduğu kuzeydeki Flaman Bölgesi, Fransızcanın resmi dil olduğu güneydeki Valon Bölgesi ve her iki dilin de resmi dil sıfatı taşıdığı Brüksel Başkent Bölgesi’nden oluşuyor.
Belçika’da Yves Leterme başbakanlığındaki koalisyon hükümeti, liberal Flaman partisinin ortaklıktan ayrılmasıyla önceki gün çökmüştü. Liberal Flaman partisi, Fransızca ve Flamanca konuşan partiler arasındaki anlaşmazlığı çözemeyen hükümete güvenini yitirdiğini belirtmişti.
Partinin koalisyondan çekilmesiyle, hükümetin, meclisin 150 sandalyeli alt kanadındaki sandalye sayısı 76’ya düştü. Bu sayı yarıdan fazla olmasına rağmen, bu kadar az farklı bir çoğunlukla ülkeyi yönetmenin güç olduğu yorumları yapılıyor.
Belçika’da Herman Van Rompuy’ün ilk daimi AB Başkanı olarak atanmasının ardından, Kral 2. Albert’ten ikinci kez başbakanlık görevini alan Flaman Hristiyan Demokrat Yves Leterme’in hükümeti, geçen kasımda güvenoyu almıştı. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BAKİYEV GERİ ADIM ATTI

SONRAKİ HABER

Brown yine geride kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...