25 Nisan 2010 00:00

ÖZGÜRLÜK

Anayasanın bazı maddeleri değiştiriliyor.Başkanlık sistemi tartışılıyor.Uzunca bir süredir bu konulara takılıp kalmışım.Evrensel’de yazmaya başlarken güncel siyasi konulardan uzak kalmaya kararlıydım.Başlarda başarır gibi oldum.

Paylaş

Anayasanın bazı maddeleri değiştiriliyor.
Başkanlık sistemi tartışılıyor.
Uzunca bir süredir bu konulara takılıp kalmışım.
Evrensel’de yazmaya başlarken güncel siyasi konulardan uzak kalmaya kararlıydım.
Başlarda başarır gibi oldum.
Şimdilerde tartışmaların cazibesine kapıldım, sanki soran var, konuşuyorum ve yazıyorum.
Ne konuşuyorum, ne yazıyorum?
Anayasa ve toplumsal örgütlenme; Anayasa ve toplumun siyasi örgütlenmesi; Anayasa ve birey; Anayasa’da öngörülen değişikler, bu değişikliklerin siyasi mücadele perspektifinde ele alınması… Sıkıldım.
Takılıp kaldığım güncel siyasi konularda konuşur, yazar, tartışırken iki şeyin farkına vardım.
Birincisi, özellikle biz hukukçular şekil mi yoksa esas mı belirleyicidir diye tartışırız. Kimimiz şekil esası belirler deriz; kimimiz şekli önemsiz bulur, esasın belirleyici etkisini savunuruz. Ben esasın aslında insan düşüncesinin yaratıcılığını ifade ettiğini düşünür, yaratıcılığı şekil kalıpları içine hapsetmenin özgürlüğün önündeki engel gibi algılarım: Şekil ve usul resmi ideolojik içerik taşır, düşünceyi kalıplaştırır ve istenilen doğrultuda yönlendirir.
Oysa esas, yani düşünce yaratıcı olduğu ölçüde, eğer gerekiyorsa kendini sınırlamaksızın geliştirebilecek şekli de çizer.
İkincisi, sanki beynimizin önünde bir ‘fikir süzgeci’ var, okuduklarımızı, gördüklerimizi, duyduklarımızı ayıklıyor ve oluşturduğumuz düşünce sistemiyle uyuşmayanları bize ulaştırmıyor. Yeni olanı oluşmuş ve olgunlaşmış, değiştirilemez sandığımız düşünce sistemimizde değerlendirerek düşüncelerimizi sorgulamak, yeni olana yer açabiliyorsak açmak, yer açmaya değer bulmuyorsak nedenlerini de irdeleyip kendimizi yenileyerek geliştirmek yerine, o koruyucu fikir süzgecinin sanal rahatlatıcılığına dayıyoruz sırtımızı. Düşüncelerimizi doğanın ve toplumsallığın hareketliliğini esas alarak biçimlendirmek yerine, doğanın ve toplumsallığın hareketliliğini düşüncelerimize uydurmaya çalışıyoruz.
Şekil esas belirliyor, farkında değiliz.
Anayasa değişikliğinin sürüklediği tartışmalardan sıyrılıp özgürlüğü hissedebileceğim derinliğe geçmek istedim, bu yazıyı yazdım.
Beceremedim.
Güncel siyasi konulara takılmış, sıkışıp kalmışım.
Baktım, benim düşüncemde de şekil esası belirliyor.
Semih Kaplanoğlu ‘Bal’ filmi ile Berlin’de Altın Ayı ödülünü aldı.
Ben hâlâ anayasa değişikliğinin peşindeyim…
YÜCEL SAYMAN
ÖNCEKİ HABER

HSYK’dan Şanal’a suç duyurusu!

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...