13 Mart 2011 13:22

Nükleer tehdit devam ediyor

Depremin ve tsunaminin vurduğu Fukushima Daiichi nükleer santralinde, 1 nolu reaktörde meydana gelen patlama sonrası gözler yeni tehlikeye çevrildi.Tesisin 3 nolu reaktöründe de soğutma isteminin tamamen çöktüğü açıklanırken basıncın azaltılması için radyoaktif buhar salınacağı belirtildi.Patlamanın yaş

Nükleer tehdit devam ediyor
Paylaş

Tesisin 3 nolu reaktöründe de soğutma isteminin tamamen çöktüğü açıklanırken basıncın azaltılması için radyoaktif buhar salınacağı belirtildi.

Patlamanın yaşandığı reaktörün kalbinde nükleer erime tehlikesi ise devam ederken yetkililer soğutmak için deniz suyu kullanmaya başladı. Santralin merkezindeki nükleer erimeye bir çözüm bulunmaz ise ikinci bir Çernobil faciasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Santralden sızan radyasyonun çok az olduğu belirtilse de patlamadan 160 kişinin etkilenmiş olabileceği kaydedildi.
Ülkedeki 53 nükleer santralden biri konumundaki Fukushima Daiichi nükleer santrali, 8,9 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne çok yakın bir bölgede bulunuyor. Santralin, 20 kilometrelik yarı çapı yakınında yaşayan 170 bin kişinin tahliye edildiği belirtilirken, halka radyasyonun etkilerini azaltan iyot tabletler dağıtıldı. Bütün dünya 21. yüzyılın en büyük nükleer faciasına adım adım yaklaşan Japonya’daki gelişmeleri dikkatle izliyor.

Nükleer güvenlik ajansı yetkilileri, Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralindeki patlamanın büyüklüğünün, 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre 4 olduğunu kaydetti. Ölçeğe göre Ukrayna’nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, Tokyo Elektrik ve Enerji Şirketinin, radyasyon sızdıran reaktörün soğutulması ve santralin ilgili birimindeki basıncın azaltılması amacıyla reaktörün deniz suyuyla doldurulmasını planladığını söyledi.
Japonya Baş Kabine Bakanı Yukio Edano, dün Fukuşima Daiichi nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan saatler sonra bugün enerji santralindeki başka bir reaktörde daha soğutma problemi yaşandığını belirtti.
“Fukujima Daichi nükleer elektrik santralinin 3 reaktöründen biri olan Birim 3’teki reaktör çekirdeğinde kısmi erime ve buna bağlı olarak radyasyon kaçağı oluşma sürecinin başlamış olması kuvvetle muhtemel” diye konuşan Edano, reaktördeki radyasyon seviyesinin kısa bir süre için kabul edilen sınırların üstüne çıktığını kaydetti. Edano, daha sonra radyasyon seviyesinin büyük oranda düştüğünü sözlerine ekledi.

Uzmanlar, nükleer enerji santralinin çekirdeğinde ortaya çıkacak tam bir erimenin uranyum ve tehlikeli yan ürünlerin, ciddi sağlık riskleri oluşturabilecek ölçüde çevreye yayılacağına dikkati çekiyor. (DIŞ HABERLER)


SIZINTI TARAMASI

Depremin ardından nükleer santralde yaşanan radyasyon nedeniyle büyük riskle karşı karşıya bulunan Fukushima’da sızıntıya karşı tarama çalışmaları yapılıyor.

Koriyama kentinden boşaltılan kişiler nükleer tarama merkezinde baştan ayağı taranıyor. Japon yetkililerin radyasyondan etkilenenlerin sayısını olduğundan daha az gösterme çabası, bölgeden gelen haberlerde yer alan bir unsur.

ÖNCEKİ HABER

10 bin kişiden haber alınamıyor

SONRAKİ HABER

Özelleştirme sadece özelleştirme değildir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...