KOÜ'de anayasa paketi tartışılıyor
ANAYASA değişikliği ve yargı reformu ile ilgili görüşmeler, tartışmalar ve danışmalar, son haftalarda gündemde önemli bir yer tutuyor. AKP Hükümetinin yapmaya çalıştığı; her kesime, bunun demokratik bir anayasa olduğu, yeni bir yargı sistemine kavuşacağı propagandası oluyor. Biz de Kocaeli Üniversitesinde okuyan arkadaşlarımıza bu konuyla ilgili görüşlerini sorduk.
PAKET ANAYASA
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetim Bölümü 1. sınıf öğrencisi Uğur Kılıç, anayasada değişiklik yapılması gerektiğini, darbe sonrası yapılan anayasanın değişikliklerle düzeltilemeyeceği; tamamen yeni, sivil bir anayasa olması gerektiğini söyledi. Kılıç, Yeni yapılan anayasada pozitif ayrımcılık, çocuklar ve yaşlılar için alınan doğru kararlar var, fakat 2-3 madde ile anayasa paket olarak referanduma sunulmamalıdır. Maddeler tek tek referanduma götürülmelidir, aksi takdirde bu bir göz boyamadan öteye gidemez dedi. Kılıç, Sosyal devlette olması gereken parasız eğitim, parasız sağlık talepleri anayasal güvence altına alınıp gerçekten uygulanmalıdır. YÖK kaldırılmalı, üniversitelere özerklik tanınmalıdır diyerek, sözlerini tamamladı. (Kocaeli/EVRENSEL)
YENİ ANAYASA BİRLİKTE MÜCADELEDEN GEÇER
BDP ve Emek Partisi Pendik ilçe örgütleri, Esenyalı Mahallesindeki Gül Düğün Salonunda Anayasa konulu bir panel gerçekleştirdi. Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ve Günlük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Filiz Koçalinin katıldığı panelde, hem 12 Eylül Anayasası hem de AKPnin anayasa değişiklikleri eleştirildi. Yapılan konuşmalarda; Kürt halkının, işçi ve emekçilerin haklarını koruyan bir anayasa yapılmasının zorunluluğuna dikkat çekildi. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği panelde anayasa değişikliğinde gerçek bir demokrasi için neler yapılabileceği ve çözümler de konuşuldu.
Bugüne kadarki anayasaların da AKPnin anayasasının da tek tip insan modeli yaratmaya çalıştığını söyleyen Filiz Koçali, Türkçülük, Sünnilik, erkek ve sermaye yanlılığı, bu anayasanın temeli ve ruhudur dedi. Anayasanın kökten değişmesi gerektiğini vurgulayan Koçali, anayasada Kürtlerin, işçilerin, emekçilerin, vatandaşın hiçbir hakkı olmadığını belirtti. Koçali, bunu değiştirmenin yolunun da Kürt halkı ve işçilerin ortak mücadelesinden geçeceğini söyledi.
Emek Partisi İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek ise AKP'nin, bir yandan demokratik bir anayasa yapmak istediğini söylerken, bir taraftan da bu ülkede milyonlarca emekçiyi, Kürtleri, sendikaları, demokrasi güçlerini, aydınları yok sayarak kendi bildiğini okuduğunu kaydetti. Gerçek, bu nedenlerle AKPnin demokratikleşmekten söz etmesinin mümkün olmadığını sözlerine ekledi. AKPnin kendine demokrat, kendine Müslüman olduğunu anlatan Gerçek, bu anayasanın gerçek demokratik bir anayasaya dönüştürülmesi için emekçilerin ve Kürtlerin birleşmesi gerektiğine inandığını söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)
Ezgi Görgü - Özge Ayaz
Evrensel'i Takip Et