26 Nisan 2010 00:00

Hakkari’de yaylalar yine yasaklı

Bölgedeki operasyonlar nedeniyle Hakkari’de birçok yayla yeniden yasaklı listesine alındı.

Paylaş

Bölgedeki operasyonlar nedeniyle Hakkari’de birçok yayla yeniden yasaklı listesine alındı. Köylüler, yasaklarla birlikte bütün geçim kaynaklarının ellerinden alındığını belirttiler. Hakkari valisi ise Hakkari’de yayla yasağı olmadığını iddia etti.
Yıllardır yasak kapsamına alınmayan ve köylülerin geçimlerini sağlamak için yaz aylarında gittikleri Meydan Pemus, Kezizer, Çarçela, Çala Xunê yaylaları, Kırıkdağ (Deze) köyünde bulunan Bala Yaylası, Spixane Yaylası, Ağaçdibi (Kehê) köyünde bulunan yaylalar başta olmak üzere onlarca yayla güvenlik gerekçesiyle yasak kapsamına alındı.
KÖYLÜLER: YAYLALARA ÇIKIŞ YASAKLANDI
Edinilen bilgilere göre Vali Türker, geçen hafta yaylalara çıkma hazırlığında bulunan Kırıkdağ, Ağaçdibi ve birçok çevre köyü askeri yetkililerle birlikte ziyaret etti. Ziyarette konuşan Vali Türker’in, köylülere yasaklı olan yaylaları sözlü olarak tebliğ ettiği ileri sürüldü. İsmini vermek istemeyen bir köylü, “Vali ve alay komutanı köye geldiler. Bizi meydana topladılar. Vali konuşma yaptı. Konuşmada, yasaklanan yaylaların isimleri açıklanarak yasaklı olan yaylalara çıkmamamız istendi” dedi.
VALİ: YASAK YOK!
Hakkari Valisi Muammer Türker ise yeni yasaklı bölgeler olmadığını, aksine, yasak kapsamında olan 72 yayla ve meraya çıkışa izin verildiğini ve yasaklamanın kaldırıldığını savundu. Ağaçdibi (Kehê) köyüne askeri yetkililerle birlikte gittiğini, ancak kendisine atfedilen konuşmayı yapmadığını öne süren Türker, “Ancak, ayaküstü askeri yetkililer konuya ilişkin konuşmuş olabilir, ben duymadım” dedi.
(Hakkari/DİHA)
Hamdiye Çiftçi
ÖNCEKİ HABER

Bulut: Sindirme ve asimilasyon resmi politika

SONRAKİ HABER

Kadınları için düzenleme var, uygulama yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...