26 Nisan 2010 00:00

OBAMA HÜKÜMETİ BÖLDÜ

Üzerine fırtınalar koparıldı. Ülkelerin meclislerinde kabul edilmesinin ardından ardı ardına açıklamalar yapıldı, elçiler çağrıldı.

Paylaş

Üzerine fırtınalar koparıldı. Ülkelerin meclislerinde kabul edilmesinin ardından ardı ardına açıklamalar yapıldı, elçiler çağrıldı. Son olarak Başbakan Erdoğan, ‘Gitmeyeceğim’ dediği ABD’nin yolunu tutup Obama ile görüştü. Bu görüşmeden ‘umduğunu bulduğunu’ söyleyen Erdoğan, “Hassasiyetlerimizi anlattık” diyerek döndü.
KATLİAM... VAHŞET...
Nihayet 24 Nisan geldi ve çattı. Obama beklenen konuşmasını yaptı. Yaşananlar için ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmayan Obama’nın, “1915 yılında Ermenilere yapılan katliam bir vahşettir” sözü dikkat çekti. Obama şöyle konuştu: “Bugün, 95 yıl önce meydana gelen 20. yüzyılın en kötü vahşetlerinden birini anıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemindeki o karanlık anda, 1.5 milyon ermeni ya öldürüldü ya da ölüme gönderildi. Bugün o korkunç olaylardan ders çıkartmak zamanıdır.” Obama, geçtiğimiz yıl Ermenice “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” kelimesini kullandı.
DAVUTOĞLU: KABUL EDİLİR DEĞİL!
Obama’nın bu açıklaması, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Başbakan Erdoğan’ı birbirine düşürdü. Hükümetin iki önemli ismi, birbirinden taban tabana zıt açıklamalar yaptı. “Sayın Obama’nın açıklamasını doğru bulmuyoruz, kabul edilebilir değildir” diyen Davutoğlu, yaptığı açıklamada, Obama’nın açıklamalarını dikkatlice okuduklarını söyledi.Bakan Davutoğlu, “Bu tür açıklamalarla tarihi yargılarda bulunması kabul edilebilir bir durum değildir ve tarihi tek taraflı okuma çabaları da bir tür başka bir adaletsizlik doğurmaktadır” dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI ESEFLE KINADI
Dışişleri’nden yapılan açıklamada, “Hatalı ve tek yanlı bir siyasi bakış açısını yansıtan söz konusu açıklamayı esefle karşılıyoruz” ifadesi kullanıldı. Açıklama şöyle: “ABD başkanlarının her yıl 24 Nisan günü yaptıkları yazılı açıklamalar, Başkan Obama tarafından bu yıl da tekrarlanmıştır. Hatalı ve tek yanlı bir siyasi bakış açısını yansıtan söz konusu açıklamayı esefle karşılıyoruz.”
ERDOĞAN: ÇALIŞMALARIMIZIN SONUCU!
Ancak Başbakan Erdoğan, ne Davutoğlu ne de Dışişleri Bakanlığı gibi konuştu. Obama’nın konuşmasını değerlendiren Erdoğan, ‘Türkiye’nin hassasiyetlerini bilerek, o istikamette bir açıklama’ yorumunda bulundu. Erdoğan, ‘‘Bazı mahfillerin bildiğiniz gibi bu konuya alakalı beklentileri çok farklıydı, ama o olmadı” dedi.
Obama ile ABD’de yaptığı görüşmelerin meyvelerini aldığını düşünen Erdoğan, “Sayın Obama ile yaptığım görüşme var ve bu konuda Türkiye’nin hassasiyetlerini, iradesini ortaya koyan bir görüşmedir. Bunlar bütün bu yapılan çalışmaların neticesindedir” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)

MHP LiDERi BAHÇELi, ERDOĞAN’A ÇATTI!
MHP lideri Bahçeli, Obama’nın sözlerini olumlayan Başbakan Erdoğan’a çok ağır sözlerle yüklendi. Başbakan’ın sözlerini Obama’nın sözleri kadar vahim bulan Bahçeli, ‘‘Başbakan Erdoğan’ın, bu yılki açıklamayı olumlu bulan yorumu ve Obama’nın hassasiyetlerimizi iyi bildiğini iddia etmesi, bir devlet adamı için utanç verici olmuştur. Dışişleri Bakanlığı ise aksi görüş bildirerek, Başbakan’ı yalanlamak ve düzeltmek durumunda kalmıştır. Obama’nın baştan sona kadar Türk milletini karalayan mesajında, Başbakan Erdoğan’ın hassasiyetimize uygun olarak gördüğü kavramların neler olduğu ise anlaşılamamıştır” dedi.


İKİYÜZLÜLÜK!
İKİSİ de Ermeniler konusunda sabıkalı. Irkçı çıkışlarda bulunan Başbakan Erdoğan ve CHP’li Arıtman, Türkiye’de kaçak yaşayan moya moya hastası genç Ermeniye vatandaşlık verilmesini konuştu.
Anayasa değişikliği tekliflerinin görüşüldüğü sırada Meclis’te CHP Milletvekili Canan Arıtman, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına gitti. Herkes görüşmenin nedenini merak ederken, Arıtman, Erdoğan’la moya moya hastası olan Ermeni Arthur Manukyan’ın durumunu görüştüklerini söyledi.
ASİLLİĞİ GÖSTERMEK İÇİNMİŞ!
Arıtman, görüşmenin içeriğini “Başbakan’dan, Manukyan’a süresiz oturma izni verilmesini istedim. Bugün 24 Nisan ve Ermeniler bizi işlemediğimiz bir suçla suçluyor. Biz Türk milletinin ne kadar asil olduğunu gösterelim dedim” diye anlattı. Arıtman, “Bu sırada Başbakan’ın yanında oturan İçişleri Bakanı Beşir Atalay da ‘Belki vatandaşlık olabilir’ dedi. Başbakan da ‘Tamam, peki’ yanıtını verdi” dedi.
IRKÇI ÇIKIŞLAR
Hem Canan Arıtman, hem de Başbakan Erdoğan, daha önce ülkede gerekli belgeleri olmadan kalan Ermenilerin ülkeden atılmasını savunmuş; Arıtman Abdullah Gül’ü “Ermeni kökenli olmakla” suçlarken, Erdoğan da “Gerekirse sınır dışı ederiz” diyerek, ülkedeki 100 bin Ermeni göçmeni şantaj malzemesi yapmıştı.

DÜNYA BASININDA 24 NİSAN
24 Nisan “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ve bu nedenle düzenlenen protesto gösterileri ve etkinlikler, dünya basınında da yankı buldu. New York Times, “Obama, sözcüğü söylemeden soykırımı andı” derken, konunun ABD ile Türkiye arasında büyüyen bir gerginlik kaynağı haline geldiğini yazdı. Los Angeles Times ise Obama’nın açıklaması birçok Ermeniyi hayal kırıklığına uğratmışsa da, ABD yönetiminin, Türkiye ile gerginlik istemediği yorumunu yaptı. Fransız basını ise Haydarpaşa’daki eyleme dikkat çekerek, “Türkiye’de bir ilk” diye yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Acılar bizim yas hepimizin

SONRAKİ HABER

ROJEV

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...