26 Nisan 2010 00:00

Acılar bizim yas hepimizin

ERMENİ tehcirinin 95. yıl dönümünde Türkiye’de de ilk kez anma töreni yapıldı. Taksim Meydanı’nda önceki akşam...

Paylaş

ERMENİ tehcirinin 95. yıl dönümünde Türkiye’de de ilk kez anma töreni yapıldı. Taksim Meydanı’nda önceki akşam saatlerinde “Bu acı bizim acımız. Bu yas hepimizin” pankartı açarak oturma eylemi yapan yüzlerce kişi, mum yakıp sessizce oturdu.
24 Nisan akşam saatlerinde Taksim’de buluşan yüzlerce kişi, üzerinde Hrant Dink’in fotoğrafının olduğu Türkçe ve Ermenice “Bu acı bizim acımız. Bu yas hepimizin” yazılı pankart açtı. Pankartı yere sererek üzerine karanfiller atan aydınlar adına açıklama yapan Sanatçı Zeynep Tanbay, acılarla yüzleşilemediği için hâlâ taze olduğuna dikkat çekti.
ACI 95 YILDIR BÜYÜYOR
Tanbay, “1915’te, nüfusumuz henüz 13 milyonken, bu topraklarda 1.5- 2 milyon Ermeni yaşıyordu. Trakya’da, Ege’de, Adana’da, Malatya’da, Van’da, Kars’ta… Samatya’da, Şişli’de, Adalar’da, Galata’da… Mahalle bakkalımız, terzimiz, kuyumcumuz, marangozumuz, sınıf arkadaşımız, öğretmenimiz, bestekarımız… Arkadaşlarımızdılar. Kapı komşularımız, dert ortaklarımızdılar. 24 Nisan 1915’te ‘gönderilmeye’ başlandılar. Onları kaybettik. Artık yoklar. Mezarları bile yok. ‘Büyük Felaket’in vicdanlarımıza yüklediği ‘Büyük Acı’ ise olanca ağırlığıyla var. 95 yıldır büyüyor” diye konuştu.
IRKÇILAR SAHNEDEYDİ
Polisin tarafından önlem adı altında oluşturulan kordonun içinde bir süre sessizce oturma eylemi yapan yüzlerce kişi, ardından İstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Anmayı protesto etmek için toplanan gruplar da Taksim Meydanı’ndaydı. Taksim Meydanı’nda Türk bayraklarıyla bir araya gelerek ülkücü işareti yapan gruplar ise küfürler ederek, “Bu ülkede hainler yetişiyor”, “Ya sev ya terk et”, “Kahrolsun Ermeniler” diye sloganlar attı. Sözlü sataşmalarda bulunan grubun zaman zaman fiziki saldırı girişimleri polisler tarafından engellendi. Azerbaycanlılar Dayanışma Derneği üyeleri ve “Kahrolsun Ermeni Diasporası” diyen protestocular, güvenlik güçleri tarafından eylemin yapıldığı alandan uzaklaştırıldı.
Dün BBP İstanbul İl Teşkilatı'nca düzenlenen protesto gösterisinde bir grup, Taksim'de Ermenistan bayrağı yaktı. Öte yandan İzmir, Ankara ve Erzurum’da ise Ermeni soykırımı iddialarına karşı çıkanların eylemleri vardı. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Hükümete grev hakkı tepkisi!

SONRAKİ HABER

OBAMA HÜKÜMETİ BÖLDÜ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...